Youtubeda otomatik altyazı oluşturma var ya, demekki onları aramada da kullanıyor.Daha ilginç bir şey ekleyeyim. Bir videoyu arıyorum ama ismini bilmiyorum. Videoda geçen repliği yazdım. Videoyu buldu. Demek ki video içindeki sesi de analiz edip yazıya döküyor. Keyword haline dönüştürüyor
Zaten adaptör değil. Terazinin kartı. Adaptörü patlamış, arkadaşta atmış onu. Dışarıdan güç verecem.Hiç böyle adaptör görmemiştim. Üzerinde çok fazla entegre var. Üstelik ne trafo var ne doğrultucu diyot. Acaba dc-dc konvertör mü bu? Öyle olsa bile sadece 16v için üzerinde çok fazla giriş çıkış yok mu?
Datasheet'te "Overvoltage protected AC switch" demiş ama bu triyak mı oluyor?ACS diye işaretlediğin şey SOT-23 kılıfında, bir triyak olamaz o. Muhtemelen bir transistör veya düşük ihtimal MOSFET olabilir.
Datasheet'te "Overvoltage protected AC switch" demiş ama bu triyak mı oluyor?
Şöyle birşey buldum : BCW60C NPN Silicon AF Transistors . Smd marking code'lar arasında ACs var. Bu olabilir mi?Anlamadın. Senin datasheet'teki bir triyak, ama o triyak için SOT-23 kılıfı yok. Anakartta ACS diye işaretlediğin şey SOT-23 kılıfında.
Orjinalmiş galiba.Terazi benim değil arkadaşımın. Elektrik kesintisi esnasında cihaz bozulmuş. Adaptör bozuldu diye atmış. Harici olarak ayarlı güç kaynağı ile16V vermiş ama işe yaramamış. Bana verdi bende şimdi kontrol edecem.Adaptör orjinalmiydi? Acaba yeterli akımı veremiyor muydu? Başka adaptör ile denediniz mi? Hani adaptör patladı diye direk karta arızalı muamelesi yapmasak mı acaba?
Eğer karttaki ACS diye işaretli komponent buysa aşağıdaki değerleri mi dikkate almam lazım. Yani bu ölçümleri yaptığım zaman işaretli sonuçları mı almam lazım. Yada bu durum verilen voltaja göre değişiyor mu?Şöyle birşey buldum : BCW60C NPN Silicon AF Transistors . Smd marking code'lar arasında ACs var. Bu olabilir mi?
Bunlar maksimum değerler. Çoğunlukla kimse maksimum değerde çalışacak şekilde ayarlamaz. Senin karttaki voltaj değişiktir.Eğer karttaki ACS diye işaretli komponent buysa aşağıdaki değerleri mi dikkate almam lazım. Yani bu ölçümleri yaptığım zaman işaretli sonuçları mı almam lazım. Yada bu durum verilen voltaja göre değişiyor mu?
20642 eklentisine bak
Burada GND dediğin emitter mi oluyor yoksa ayrıca bir toprak hattı mı?Sonra base ile GND arasını ölç.
Kartın genel şase hattı. Aksi belirtilmediyse karta verdiğin artı - eksi voltajın eksisi GND dir.Burada GND dediğin emitter mi oluyor yoksa ayrıca bir toprak hattı mı?
Şöyle ölçümler yaptım:Şöyle bir deneme yap;
Önce bacakları tesbit et. Sonra base ile GND arasını ölç. Buraya belirli bir voltaj geliyorsa transistör açılıyor demektir.
Sonra Collektor bacağına voltaj geliyor mu diye bak. Eğer eliyorsa Emiter Bacağından çıkıyor mu diye bak. Çıkıyorsa TR sağlamdır, çıkmıyorsa bozulmuştur. En sağlıklı test TR yi söküp bread board üzerinde anahtar olarak kullanarak led yakmaktır. Biraz uğraştırır ama acemi adama kesin sonucu verir.
O zaman bu sağlam olabilir ama Base'i tesbit edip geriye doğru yolu takip etmen lazım. Çünkü transistörün çalışması için base'e belli bir voltaj gelmesi lazım.Şöyle ölçümler yaptım:
GND için multimetrenin (- )ucunu güç kaynağının eskisine bağladım.
Collector - GND : 6.59V
Base - GND yada Emitter - GND : Biri 0V Biri 0.06V (Base -Emitter ayrımını yapamadım)
20702 eklentisine bak
Güç kaynağının artısını hem dirence hem ledin pozitif bacağına bağlayıp negatif ucunuda emitter'e mi bağlayacam yani?O zaman bu sağlam olabilir ama Base'i tesbit edip geriye doğru yolu takip etmen lazım. Çünkü transistörün çalışması için base'e belli bir voltaj gelmesi lazım.
Birde belki bu transistörü bir mcu sürüyordur. O yüzden her şartta base bacağına voltaj gelecek diye bir kural yok. MCU ne zaman gerekiyorsa o zaman gönderir voltajı. Bu durumda sağlıklı ölçüm yapabilmek için transistörü söküp base bacağına ve collektörüne voltaj vererek emitterden çıktığını test etmen gerek.
20721 eklentisine bak
Attığım videoyu mutlaka izle. Transistör konusunda aydınlanma yaşayacaksın. Bence soru sormana gerek kalmayacak.Güç kaynağının artısını hem dirence hem ledin pozitif bacağına bağlayıp negatif ucunuda emitter'e mi bağlayacam yani?