Hurdalarinin arasinda TDA2050'si olup ta birlikte bir arge calismasi yapmaya gonullu arkadas var mi?

Mikro Step

Kıdemli Üye
Siparis etmek ve projeye zaman ayirmak isime gelmiyor.

Benim TDA2050' im de zamanim da var ugrasirim da diyen varsa coktandir liner guc kaynagi icin bu ciple bir deneme yapmak istiyorum.

Bildiginiz gibi bu bir power opamp. Tek basina peak 5A versede harici transistorle akim yukunun onemli kismini cipin ustunden alabiliriz. Ote yandan calisma voltaji da 50v gibi cok yuksek.

Sanki bir iki 3 kagitla bu cipi guzel bir guc kaynagina cevirebiliriz gibime geliyor.

Son düzenleme:
Bende ses entegreleri var. Arasında 2050 var mı bilmiyorum. Eve geçince bir bakayım. Sen bu arada şemayı gönder bana gerisine karışma.

50 Volt sınır değer.
1730292558648.png

Abi bence sende yap bir yandan. Hem sana da pratik olur. Fikir alışverişi yaparız. Bende eksik cihaz olursa gönderirsin kargoyla filan. :katil2:
Ya aslında yapılır yapılmasına da benim daha çok bileşenler nasıl çalışıra odaklanıp kendimi bu yönde geliştirmeye odaklanmam lazım.

Dün bir video izledim, ledin önündeki direncin hesaplanması nasıl yapılır onu öğrendim mesela :katil2:
Başka işlerim olmasa altından girer üstünden çıkardım ama 2-3 parçaya bölünmüş vaziyetteyim :D

Malzeme listesi paylaşılsın ama fırsat buldukça yapılabilir :tamam1

1730301527780.png

Ilk yapmamiz gereken basit bir deney calismasi.

Voltmetreleri baglayip 10K trimpotu ayarlayarak V1 voltmeresinden 0 V la max arasindaki degisimlerde cikistaki V2 voltmetresinden cikis voltajini okuyarak bir tablo olusturacagiz.

Mesela

0v icin 0v
1v icin 3v
2v icin 6v
5v icin 15v
10v icin 30v
13v icin xx v

Eger giris voltajinin 3 kati cikis gorebiliyorsak super. Bu esnada cikisa bir scopta baglayip olagan disi bir durum var mi bakmak gerekir.

Bu deney tokezlemez yani cipimiz x3 kazancli DC amplifikator olarak calisirsa bir de cikisa 10 Ohm gibi bir yuk baglayip ayni deneyi bir daha yapacagiz.

Normalde tokezlememesi lazim. Fakat tokezlerse zaten proje yatar.

Son düzenleme:
Elimde 1 tane TDA2050 var. Ama kalitesinden emin değilim patates olabilir. Deneyince bakarız.
Yalnız bende Maksimum 2 x 24V var abi. -6v ihtiyacımız olmasaydı seri bağlayıp 40 volta ayarlardık.

Bunun dışında
TDA2003
TDA2030A
TDA2040
LM1875 var.
LM1875 ten 5-6 tane var. Bolca test yapabiliriz. Zamanında Amfi yapmıştık bu entegre ile. Güzel entegredir kendisi.

Supply voltaji +25v/-25v denmis biz +40/-6 yaptik.

Bu sikinti olabilir. Bunu da bu deneyde gormemiz gerekecek.

-6V dan akim asilmayacagiz. 5v adaptor de olur.

Supply voltaji +25v/-25v denmis biz +40/-6 yaptik.

Bu sikinti olabilir. Bunu da bu deneyde gormemiz gerekecek.

-6V dan akim asilmayacagiz. 5v adaptor de olur.
Denedik gördük. :katil2:
Devreyi breadboarda kurdum. Defalarca kez de kontrol ettim. Attığın şemanın aynısı.
Voltajı verdiğim anda kapatmaya bile fırsat vermeden patladı entegre.

20241030_194525.jpg

20241030_194822.jpg

Son düzenleme:
Yav napıyon sen bu opamp'lere ve diğer entegrelere :cheeky5: :katil2:

1 tane daha yakmaya razi isen LM1875 de olur. Ama bu kez besleme hattina bir 100 Ohm baglayip voltaji yavas yavas 40v yapmak gerekecek.

Birde breadboardu bos ver. Lehimle calismak lazim. Tellerle havadan baglasan daha iyi.

+40v icin akimi kontrol ederek voltaji yavas yavas artirmak gerekecek.

Kotu olmus. O zaman ben de siparis edeyim gelsin. Neden patladi bilmemiz gerekiyor.
Abi nedenini sorgulatmadan patlıyor namussuz. Güç kaynağının ON düğmesine bastım, daha elimi çekmemiştim ki patladı. :D
Hatta ben düğmeye az basıp boşluğunu alırken çıtırtı sesleri gelmeye başlamıştı, o derece yani. :katil2:

1 tane daha yakmaya razi isen LM1875 de olur. Ama bu kez besleme hattina bir 100 Ohm baglayip voltaji yavas yavas 40v yapmak gerekecek.
Abi şimdi bir tane kumanda siparişim var, onu yapıp yarın kargoya yeiştirmem gerekiyor.
Gece saatlerinde uğraşabilirsem yaparım, yoksa yarın gün içinde bakayım.

Bu komponentler patladığında sağa sola test cihazlarına filan çarpıp zarar verir mi ? Hiç patlatmadım patlamasın da zaten :dusun1:

Bu komponentler patladığında sağa sola test cihazlarına filan çarpıp zarar verir mi ? Hiç patlatmadım patlamasın da zaten :dusun1:
Abi şu gözlüğü takıyorsun çalışırken, ondan sonra patlayıpta nere çarparsa çarpsın önemli değil.
Ama çalışırken için rahat olsun, patladığı zaman büyük çoğunluğu üzerinde kalıyor.

20241030_202522.jpg

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,846
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back