Hurdalarinin arasinda TDA2050'si olup ta birlikte bir arge calismasi yapmaya gonullu arkadas var mi?

Entegre kavurması tuzu az olmuş yoksa lezzetli bir atıştırmalık olur :katil2: Gökhan abi opamplardan öcünü alıyor herhalde :katil1:

TDA2050 +/-25 olmak uzere max 50v da calisan bu cipi +40/-5v olmak uzere asimetrik besleme ile calistirmayi dusunuyorum.

Eger cip bu sebeple yandi ise yapacak bir sey yok.

1730312699855.jpeg

Konu ile alakası yok ama buna benzer şemaları hatırladınız mı.. buradaki avantaj nedir? Çıkış rail to rail olduğunu varsayalım. Çıkış genliği tek opamp ile de tek opamp ile en fazla raylar kadar olacaktır. O zaman köprünün avantajı nedir.?

@taydin ?

Tek TDA 2003 ile çıkış tepeden tepeye kaç V olabilecek ise köprü modunda bunun iki katı olabilir.

Besleme geriliminin tamamını pozitif alternansı oluştururken kullanabiliyor. Aynı şey negatif alternans içinde geçerli. Böylece tepeden tepeye 2x VCC sinyal oluşabiliyor.

Fakat simetrik olmayan tek kaynakla beslenen ve çıkışında elektrolitik olan eski tip amfilerde çıkış tepeden tepeye yine 2x Vcc olabilir mi?

Son düzenleme:
Tamam şimdi anladım. 14v düz hesapla negatif alternans için 0-7 aralığı, pozitif alternasins için 7-14 aralığı kullanılıyor. Gaz çevirince çıkış genliği iki katına çıkıyor ama tepeden tepeye hala 14v içerisinde kalıyor. Asıl kafamı karıştıran tek opamp olduğunda çıkış genliğini 0-14 gibi düşünmek oldu. Aslında genlik maks 7v...

Belki de datasheet'teki ±25V verisini şöyle yorumlayacağız. Şaseye göre sağ ve sol tarafta en fazla 25V olabilir. Yani asimetrik besleme yapayım, 50 V vereyim, 40 ı yukarıda 10 u aşağıda olsun diyemiyoruz herhalde.

Simdi soyle dusunelim.

Cipin icinde yapay zahiri toprak olsa. Yani -Vcc ye gore (+Vcc - (-Vcc))/2 potansiyelde olsa.

Ornegimiz icin (40 - (-5) )/2 = 22.5V

Simdi bu zahiri topraga gore girisler yanlis hatirlamiyorsam +/- 15 v potansiyelde olabilir. (katalogda max Vin degeri)

Biz ne yaptik -Vcc=-5V yaptik - girisi 10K ile topraga cektik.

Zahiri toprakla toprak arasindaki fark 22.5-5=17.5v

Bu nedenle cip yanmis olabilir.

Bu dusunceye varma sebebim. Simetrik beslemeli yapida uygulama notunda - giristen saseye giden direnci dogrudan degil araya bir kapasitorle baglamis.

Bu kafami kurcaladi.

Eger @Gokrtl gozden kacan baska bir hata yapmadiysa boyle bir durum olabilir.

Simdi soyle dusunelim.

Cipin icinde yapay zahiri toprak olsa. Yani -Vcc ye gore (+Vcc - (-Vcc))/2 potansiyelde olsa.

Ornegimiz icin (40 - (-5) )/2 = 22.5V

Simdi bu zahiri topraga gore girisler yanlis hatirlamiyorsam +/- 15 v potansiyelde olabilir. (katalogda max Vin degeri)

Biz ne yaptik -Vcc=-5V yaptik - girisi 10K ile topraga cektik.

Zahiri toprakla toprak arasindaki fark 22.5-5=17.5v

Bu nedenle cip yanmis olabilir.

Bu dusunceye varma sebebim. Simetrik beslemeli yapida uygulama notunda - giristen saseye giden direnci dogrudan degil araya bir kapasitorle baglamis.

Bu kafami kurcaladi.

Eger @Gokrtl gozden kacan baska bir hata yapmadiysa boyle bir durum olabilir.
Abi hata benim mi yoksa şemanın mı tam anlayamadım.
Şemaya göre - girişten 2 adet kutuplu ve kutupsuz kondansaör şaseye gidiyor. Bende şemaya göre aynısını yaptım.

Bunu anlamanin tek yolu var. Ayni duzenegi bir daha kurmak. +40v u birden vermeyip sifirdan itibaren yavas yavas artirmak dedigim gibi bir de +40v'u da bir direncle cipe girmek.

Bunu anlamanin tek yolu var. Ayni duzenegi bir daha kurmak. +40v u birden vermeyip sifirdan itibaren yavas yavas artirmak dedigim gibi bir de +40v'u da bir direncle cipe girmek.
Abi sen şemanın üzerinde gerekli değişikliği yapıp tekrar at. Benim işim bitti. Yatmadan önce onuda yapayım. Yarın gündüz de denemesini yaparız.

Sema ayni sema. +40v u ayarli kaynaktan verecegiz ve sifirdan itibaren artiracagiz. +40v hattinin akimini da gozleyecegiz.
Akim 100mA i asarsa deneyi sonlandiracagiz.

1730327483724.png

Son düzenleme:
1730326091408.png

C2 kapasitoru alcak frekans kazancini belirliyor gibi dursa da diger amacin dedigim toprak sorununu cozmek oldugunu dusunuyorum.

+/- V simetrik beslemede dahi voltajlar tam simetrik olmayacagindan C2 icerideki (varmi emin degilim) zahiri toprakla gercek toprak arasindaki voltaj farkini bloke ediyor.

Son düzenleme:
Elektrik gitti. Çalışamıyorum. Mesaj attılar 2 saate gelecekmiş.

Bu arada bağladığımız 10k trimpotun değeri ne olacak. Ona hiç bakmadık. Yani onun yaptığı ayar neyi etkiliyor?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,846
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back