İki farklı güç kaynağı devresindeki elemanları kontrol etmek.

Tüm forum Üyeleri ve Üstatlara saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Aşağıda anlamaya çalıştığım bir devreyi temel hatları ile çizmeye çalıştım. Bu resimde iki ayrı izole trafo var. Bir tanesi Dc ile 110 volt diğeri ise regüleli olarak 12 volt veriyor.
110 volt tarafında bulunan mosfet 12 volt trafo tarafında bulunan MCU ile PWM sinyali üretilerek sürülecektir.

Devrede 4n25 gibi bir optocoupler kullanılarak Mosfet PWM sinyali ile sürülecektir.
4N25 12 volt trafo tarafından beslenmketedir. 4N25 mosfet gate tarafına bağlı kısmı 12 volt trafo üzerinden gelen voltaj ile sürülmek istenmektedir. Bu yöntem böylemi yapılır bilmiyorum. Devreyi düşüncelerime göre çizdim. Konu hakkında bilgim olduğundan dolayı çizilmiş bir devre değildir.
Tecrübe ve deneyimlerinize danışmak için bu soruyu yazmak durumunda kaldım.

Bu işlemi daha önce hiç yapmadığımdan soruyorum. Bir tarafta 12 -5 volt gibi düşük voltaj düşük akım ile çalışan devre elemanları var , diğer tarafta yüksek voltaj yüksek akım ile çalışan elemanlar var. Böyle bir çalışma sistemini en güvenli şekilde birbirinden bilgi alabilecek ve yönlendirecek şekilde nasıl yapabilirim.

Hepinize çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

MOS550811.png

Son düzenleme:
Optokuplör burada senin istediğin izolasyonu temin eder. PWM frekansı da çok aşırı yüksek olmamak kaydı ile (birkaç yüz kHz) MOSFET anahtarlamasını yapabilir. 12V devresi ile 110V devresinin hiçbir yerde fiziksel bir bağlantısı olmayacak.

TAydın Hocam devrede kullandığım optocoupler fototransistör tarafını 12 volt trafo ile besliyorum. Burası tamamen izole bir yapı oluyor diye düşünmüştüm. Fakat optocouplerin transistor tarafını da yine bu 12 volt tarafından aldığım voltaj ile mosfetin gate ucuna veriyorum. Mosfetin gate ucundan 110 volt trafo tarafına 12 volt trafo tarafından bağlantı yapmışım gibi düşünmüştüm.
Eğer durum böyle ise , bu işlem sırasında izolasyon bozulmuş olur mu.

Bu işlemin doğru yapılma şekli nasıl olmalıdır. Bazı forumlarda bu konuya benzer konular paylaşılmış. Ortak GND gibi bir şeyler önermişler ama buradaki durum ile aynı mıdır tam anlamış değilim.

MOSFET gate voltajını bir şekilde 110V'tan elde etmen daha mantıklı olur. Eğer gate voltajını 12V tarafından elde edersen, devre gene çalışır hale getirilebilir, ama izolasyon ortadan kalkar. Yüksek akımlı taraftaki bütün parazitler, ground bounce'lar aynen MCU tarafına geçer, bir sürü sorun çıkar.

Hocam tam olarak anlamaya çalıştığım konuyu özetlemişsiniz. Düşük diye tabir ettiğim 12 volt bölgesinde düşük voltaj ile çalışan devre elemanlarını korumak ve güvenli stabil bir durumda çalışmalarını garanti etmek amacı ile tam izolasyon yapmak istiyorum.

TI sitesinde Isolated power modules (integrated transformer) diye bir bölüm buldum. Bu entegrelerin nasıl çalıştığını bilmiyorum. Yukarıdaki sisteme uyarlayabilir miyim emin olamadım.

Az buçuk bilgim ile şimdiye kadar hep aynı kaynak üzerinde voltaj regülatörleri kullanarak elemanları düşük voltajlarda bir birine bağlayarak çalıştırdım. Aralarında basit bit diyot kullanarak birbirlerinden ters yönde akım çekmesini önleyerek sorunu çözdüğümü düşünürdüm.
Yukarıdaki durum farklı bir durum olduğu için anlamaya çalışıyorum. Bu tür yüksek voltaj sistemlere uyumlu LM7812 gibi regülatörler var mıdır bilmiyorum.

Amacım bu kontrol sistemlerinin nasıl çalıştığını anlayabilmek.

Forum istatistikleri

Konular
8,681
Üyeler
3,468
Son üye
ZYNP

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back