CortexPhoton
Üye
Değerli hocalarım hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Elimde 24 volt 4 amper bir trafo var. Bu trafoyu kullanarak bazı denemeler yapıp elektronik ile ilgili yeni bir şeyler öğrenmeyi amaçlıyorum.
Aşağıda bulunan resimde yapılacak temel işlemi çizmeye çalıştım. Devrede bulunan A B C D noktaları bazı işlemleri yapmak için konulması gereken devre elemanı düğüm noktalarını ifade ediyor.
24 voltu köprü diyot ile doğrultup DC voltaj elde edeceğim. C1 kapasitörü ile filtreleyerek temiz bir DC voltaj almayı hedefliyorum.
N kanal mosfet ile bu voltajı 5 khz pwm sinyali ile açıp kapatacağım.
Öğrenmek istediklerim :
Mosfet kısa bir süre için Kısa devre olacak.
5 khz ve % 50 duty için 100 mikrosaniye kısa devre olacak
Dutty zamanına göre akan akımı ölçmem ve ayarlıyor olabilmem gerekiyor.
Mosfet üzerinden geçen akımı ölçmem ve ayarlı hale getirmem lazım.
İkinci bir sorum ise Voltaj değerleri eğer 80-100 volt ve akımda 10 amper gibi yüksek değerler olsaydı en güvenli şekilde nasıl yapılabilirdi.
Eğer mümkün ise bir kaç örnekle açıklamanızı rica ediyorum.
Elimde 24 volt 4 amper bir trafo var. Bu trafoyu kullanarak bazı denemeler yapıp elektronik ile ilgili yeni bir şeyler öğrenmeyi amaçlıyorum.
Aşağıda bulunan resimde yapılacak temel işlemi çizmeye çalıştım. Devrede bulunan A B C D noktaları bazı işlemleri yapmak için konulması gereken devre elemanı düğüm noktalarını ifade ediyor.
24 voltu köprü diyot ile doğrultup DC voltaj elde edeceğim. C1 kapasitörü ile filtreleyerek temiz bir DC voltaj almayı hedefliyorum.
N kanal mosfet ile bu voltajı 5 khz pwm sinyali ile açıp kapatacağım.
Öğrenmek istediklerim :
Mosfet kısa bir süre için Kısa devre olacak.
5 khz ve % 50 duty için 100 mikrosaniye kısa devre olacak
Dutty zamanına göre akan akımı ölçmem ve ayarlıyor olabilmem gerekiyor.
Mosfet üzerinden geçen akımı ölçmem ve ayarlı hale getirmem lazım.
İkinci bir sorum ise Voltaj değerleri eğer 80-100 volt ve akımda 10 amper gibi yüksek değerler olsaydı en güvenli şekilde nasıl yapılabilirdi.
Eğer mümkün ise bir kaç örnekle açıklamanızı rica ediyorum.
Son düzenleme: