Klon Nano Kullanırken 3.3V Pinini Kullanmayın!

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Katılım
27 Şubat 2019
Mesajlar
11,205

KLON NANO KULLANIRKEN 3.3V PİNİNİ KULLANMAYIN!​


Neden mi? Çünkü Klon Arduino Nanonun üzerinde 3.3v regülatörü yok.
Resimde 1 ile işaretlediğim yer Ams1117 5.0 yani 5V regülatörü. Peki Nanonun 3.3v pini nereye bağlamışlar? 2 Numaraları klon nanonun devre şemasını incelediğinizde bu pinin CH340 usb serial entegresinin V3 bacağına bağlandığını göreceksiniz. Malzemeden kaçmak ve multimetre ile ölçüldüğünde 3.3v u görebilmek adına yapılmış bir şark kurnazlığı.
Neden mi? CH340'ın datasheetine baktığımızda (3. resim) V3 pini bir çıkış pini değil bir karşılaştırma ya da diğer bir ifadeyle referans pini entegrenin hangi voltaj seviyesinde çalışacağını belirten bir pin. 5V ile çalışacaksanız bir kapasitör bağlayın, 3.3v ile çalışacaksanız VCC ye bağlayın diyor datasheette. Dolayısıyla klon nanonun 3.3v pinini kullanmak istediğinizde ne mi oluyor? CH340 entegresi bozuluyor ve yükleme yapmaya çalıştığınızda şöyle bir hata alıyorsunuz:
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
Bunun çözümü yok mu? Tabiki de var CH340 entegresini değiştirmek. Tabiki çinli arkadaşlarımız burada da bir kurnazlık yapmışlar. 1. resimdeki 3 ile işaretlediğim kısımda normalde 12MHz bir kristal olması gerekiyor. Ancak çinli arkadaşlar maliyetlerden iyice kaçabilmek için kristal ile kullanılan CH340G entegresi yerine kristalsiz çalışabilen CH340C entegresini kullanmışlar. Sonuç piyasada CH340G entegresini bulabilirken CH340C entegresini pek bulamıyorsunuz. Ya da hazır CH340G takmışken bir de bir kristal lehimlemeniz gerekiyor.
Sonuç olarak, klon nanonuzun ch340 entegresi bozulsun istemiyorsanız 3.3v pinini kullanmayın. Bazı durumlarda ch340 entegresi bozulurken yanında malesef atmega328p entegresini de götürüyor ki evlere şenlik. Nano tamamen çöp oluyor.

Alıntı...

klon_nano_3.3v.jpg


arduino_nano_şema.jpg


ch340_pin_out.jpg


Aşağıda gördüğünüz resim CH430G entegreli bir arduino nanoya ait.
Resimde görüleceği üzere kristali ve 3.3v pini için kapasitörü mevcut.
Bu durumda arduino nano klonlarında da kalite farkını bu şekilde ayırt edebiliriz.

ch340g nano.jpg
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,778
Mesajlar
98,825
Üyeler
2,460
Son üye
ByMalicious

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top