Kompresörü vakum pompası olarak kullanmak

semih_s

Hobici
Katılım
16 Aralık 2020
Mesajlar
1,821
Merhabalar. Arabamın yağ tapasını sökemeyince ayaküstü bir çalışmayla kompresörü vakum pompası gibi kullanarak yağ çubuğu kanalından, yağı vakumlayarak boşaltım yağ bakımını yaptım. Yağ emme dışında vakum ihtiyaçları için de iş yapacağını düşündüğümden burada paylaşıyorum.

Vakum odası olarak 8 litrelik cam turşu kavanozu kullandım. Ben bunda turşu yapmıyordum tabii :) .

vakum odası.jpg
kapak.jpg
vakum tarafı hortum.jpg


Kapaktaki jacklar başka bir proje için almıştım ve atıl kalmıştı. Mavi hortum normalde kompresörün çıkışına bağladığım hortum, siyah hortum 6mm hava hortumu, buradan yağı çektim.

Aşağıda da pratik kullanabilmek için filtreye bağladığım stoper ve hava girişine bağladığım aparat görünüyor. Vakumlamak için kompresörün tahliye vanasını açıp havayı boşaltıyorum ve bağlantıları yapıp kompresörü çalıştırıyorum.

filtre bağlı.jpg
filte sökük.jpg
Kompresör çıkış.jpg


Kapağın plastik olması bir çeşit güvenlik önlemi gibi, plastiğin camdan çok daha önce kırılacağını düşünüyorum. Kapağa ne kadar yağ sıçradığını görünce kompresörün ve hortumunun da yağlandığını düşünmüştüm ama hortumu söküp peçeteyle silince hiç yağ bulaşmadı. Kavanoza yağ girişine kısa bir hortum eklemek kapağa sıçrayan yağı azaltabilir. Vakum saatim olmadığından vakumu ölçemedim ama suyla denediğimde en azından kavanozdaki suyu oda sıcaklığında kaynatacak kadar vakum oldu. Ufak epoksi döküm parçalar için hava kabarcıklarını almaya yeter...
 
Hava emiş ağzına toz filtresi koymakta fayda var, yoksa havadan emilen toz parçaları piston segmanlarına ve silindire zarar verebilir.
 
-3 bar oluyormudur?
Bilmem. 0'ın altında basınç olmuyordur. Atmosfer basıncı 1 bar. Tam vakum bile sağlasan atmosfere göre -1 bar olmaz mı?
Suyun oda sıcaklığındaki buhar basıncına baktım şimdi, 0,0313 atm. Yalnız ben de yanılmış olabilirim. Kaynadığını düşündüğüm an aslında suda çözünmüş gazların buharlaşmasını görüyor olabilirim.
Hava emiş ağzına toz filtresi koymakta fayda var, yoksa havadan emilen toz parçaları piston segmanlarına ve silindire zarar verebilir.
Aynen, bu şekilde vakum için kullanınca filtresiz oluyor, pratik bir çözüm bulamadığımdan böyle uyguladım tek seferlik.
 
Yarım bara falan iniyordur herhalde. Ama vakum pompaları rahatlıkla 50 milibar altına inebiliyor. Klimacıların kullandığı vakum pompaları 1 milibar altına inebiliyor.
 
Benim yerli üretim Pomvak Pompa PVP 1015 ile 500 mikrobarı gördüm :) Ama tabi bu doğrudan pompanın emiş ağzından yapılan ölçüm. Boru, fitting falan bağlayınca vakum kalitesi azalıyor. iyi vakum için çok iyi sızdırmazlık gerekiyor. Kompresörün bileşenlerinde bu seviyede bir sızdırmazlık yok, gerekli de değil.
 
Kapağa kavanoz kapağına şundan ekleyeyim. Yarım barın altına düşmüyorsa epoksiden kabarcık almaya bile yaramaz bu şekilde.
trendyol.com/tulsan/sut-sagim-makinesi-vakum-metre-tum-makinalara-uyumlu-p-42411137
Sazan avı yaptım ama olmadı. :D dediğin doğru. -1 bar mutlak ulaşılamayan bir değer. Vakum pompalarıda en fazla -0.95gibi değer verir
Pöh! Biz kaçın kurbağasıyız, yer miyiz :) ...
 
Bu arada sinekler vakumda uzun süre canlı kalabiliyor. Hatta utanmadan uçmaya bile çalışıyorlar :katil2:

 
En iyi pompan bile olsa Epoksi vakum ile çalışmaz. Silikon, polüretan gibi malzemeler için olur. Ama -0.9 a yaklaşmalısın.
Ufak tefek kalıplara şeffaf epoksi döktüğüm oluyor bazen. Gerçi satıcısı epoksi diye satıyor ama sanırım bazıları polyester yada başka bir şey oluyor, 60 - 70 derecede yumuşuyor malzeme. Bunun içine karışan hava kabarcığını neden almasın ki vakum?
Hatta tam vakum olmasa bile karışan hava kabarcıkları büyüyeceğinden yüzeye çıkar diye bekliyordum. Tabii kürleşme öncesinden bahsediyorum. Epoksi buharlaşıyormu vakumlamaya çalışınca ?
 
Atmosfer basıncı genelde sıfır kabul edilir.

Profesyonel vakum ölçerler mutlak basıncı ölçüyor ve 0 dan başlıyor. Bende Refco nun analog ve dijital vakum ölçeri var, ikisi de mutlak ölçüm yapıyor.
 
Seni anlıyorum, bende senin gibi düşünüyordum ama denedim olmuyor. Silikon kalıp yapmıştım. Silikon daki hava vakumla güzel alınıyor. Epoxi neden olmuyor bilmiyorum ama kesin olmuyor.
 
Profesyonel vakum ölçerler mutlak basıncı ölçüyor ve 0 dan başlıyor. Bende Refco nun analog ve dijital vakum ölçeri var, ikisi de mutlak ölçüm yapıyor.
Evet aslında burada bir ayrım var. Kompresörlerdeki saatler vakum dahil olmak üzere aslında basıncı değil basınç farkını ölçüyor.
 
Kabarcık almada nasıl bir vakum gücü gerekiyor bilmiyorum. Ama frezelerde kullanılan vakum tablalarında, özellikle de yüzey alanı küçük ise, iyi vakum gücü isteniyor. Klimacılar için de çok yüksek vakum gücü isteniyor, yoksa klima gazının soğutma verimi düşüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,730
Mesajlar
114,802
Üyeler
2,756
Son üye
Sagankam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top