Korkmaz kahve cezvesi tamiri

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
5,889
10 yıldır ara ara kullandığımız Korkmaz'ın 700W elektrikli kahve cezvesi bir anda çalışmayı durdurdu. Çok kahve içen bir aile değiliz; hatta Morphy Richards'ın kapuçino yapan makinemiz bile vardı, yer kaplıyor diye onu bile gönderdik. Kahveyle ilişkimiz bu düzeyde. Nedense hanım bu cezveye biraz üzüldü.

Tabii ben de "Evdeki aletler bozulsa da tamir etsek" derneğinin iflah olmaz bir üyesi olarak hemen duruma el attım.

Bu arada şunu da itiraf edeyim: Kimse kendini kandırmaya kalkmasın; ben de dahil bu dernekteki herkes bildiğin zırdeli... :p:tosla1:

Dernek hakkında detaylı bilgi

Neyse, hemen işe koyuldum. Alt kaidede ışıklı bir düğme vardı ve ışığı yanıyordu. Kaidenin bağlantı uçlarını ölçtüğümde şebeke geriliminin var olduğunu gözlemledim.

Tabii en keyifli kısım başladı: Cezvenin altında bulunan ısıtıcı kısmı açtım. Aman Allahım! Sanırsın, ikinci dünya savaşından kalmış metal bir obje gibi pas içindeydi.

Biraz inceledim ve pasın kaynağının sadece konnektörler olduğunu gördüm. İlk işim, direnç (resistans) kontrolü oldu. Çalıştığını termal kamera ile doğruladıktan sonra, dikkatsizliğim sonucu parmağımı yakarak da doğruladım.

Pası uzaklaştırmak için bütün aksamları tel fırça ile fırçaladım. Kabloların uçlarını yeniledim ve kapattım. Sonuçta, tamir edilmiş bir cezve ve mutlu iki kalple tamir projesini sonlandırdım.

Akşam Suriye'li bir arkadaşımın Şam'dan getirdiği kahve ile test edeceğim. İçinde şu an ismini hatırlayamadığım bir baharat olan bu kahve de aslında bir çeşit Türk kahvesi. Değişik bir tat.





20250903_140156.jpg
20250903_140737.jpg
20250903_140702.jpg
20250903_140817.jpg
20250903_141348.jpg
20250903_142318.jpg
20250903_144443.jpg
20250903_150404.jpg
20250903_150434.jpg
20250903_152427.jpg
20250903_155834.jpg
20250903_155934.jpg
20250903_162623.jpg
20250904_131130.jpg
20250904_131221.jpg
 
Bende de aynı cezve bekliyor. Görünce aklıma geldi. Fakat cezveye baktığımda termik sigorta ile yüzey termostatını sökmüşüm ve söktüğüm parçaları bulamadım. Yenileri alacağım fakat derece değerlerini bilmiyorum. Termik sigorta ile yüzey termostatının derece değerlerini biliyormusunuz?
 
Sanki 85-90 °C civarında yapılıyor gibi. Kaynama noktasının hemen altındaki en yakın değer olduğundan mantıklı görünüyor.
Bildiğimden değil ama gördüğüm kadarıyla; Türk kahvesi için söylüyorum, cezveye suyu, kahvesi, şekeri katılıp karıştırıyor ve kaynayıncaya kadar bekleniyor. İlk kaynama anında oluşan köpük fincana alınıyor, sonrasında bir kez daha kaynama noktasına kadar ısıtılıp fincanın kenarından fincana ilave ediliyor. Böylece ilk aktarılan köpük üstte kalıyor. Bol köpüklü türk kahvesi olarak servis ediliyor.

2.'si... biraz araştırdım bu termostat derecelerini. Piyasada satılan Arzum, Korkmaz, Tefal marka kahve cezveleri için satılan termostaların 110 ve 120°C olduğu belirtiliyor.
Kahve yapılırken, kaynatma aşaması için 110-120°C daha mantıklı duruyor sanki.
 
20250903_152427.jpg


Fotoğtaftaki konnektör sıkma pensesi çenelerinin durduğu standın baskı dosyası yada ilgili site linkini paylaşabilir misiniz?
 
@Sercan hocam kullandığınız konnektör sıkma prensesi ve takımların markası modeli nedir? Sanırım başka konularda bahsi de geçmişti.
 
@Sercan hocam kullandığınız konnektör sıkma prensesi ve takımların markası modeli nedir? Sanırım başka konularda bahsi de geçmişti.

Bende farklı markalarda penseler de var ama bu sıkma işini geçen hafta Temu'dan aldığım bir pense ile yaptım. Ucuz ve uç çeşiti fazla diye denedim iyi çıktı. Bütçe dostu bir ürün arıyorsan tavsiye ederim. Aşağıdaki linkten aldım. 3D yazıcıdan yukarıdaki parçayı bastığım için çantalı almaya ihtiyaç duymadım.


b8cd2745-2dbd-4e9e-8d66-14794a48b248.webp
20250905_222115.jpg
20250905_222053.jpg



Bendeki diğer penseler bunlar:

20250905_222031.jpg
 
43645 eklentisine bak

Fotoğtaftaki konnektör sıkma pensesi çenelerinin durduğu standın baskı dosyası yada ilgili site linkini paylaşabilir misiniz?
Bunu FreeCAD ile kendim çizdim. Yukarıda Temu’dan aldığım LionRage ürününe ait özel ölçüler var. Sendeki ölçüleri kontrol etmeni tavsiye ederim. Maalesef çizimi kaydetmemiştim ama aktardığım dosya masaüstünde duruyordu, ekledim.
 

Ekler

Bildiğimden değil ama gördüğüm kadarıyla; Türk kahvesi için söylüyorum, cezveye suyu, kahvesi, şekeri katılıp karıştırıyor ve kaynayıncaya kadar bekleniyor. İlk kaynama anında oluşan köpük fincana alınıyor, sonrasında bir kez daha kaynama noktasına kadar ısıtılıp fincanın kenarından fincana ilave ediliyor. Böylece ilk aktarılan köpük üstte kalıyor. Bol köpüklü türk kahvesi olarak servis ediliyor.

2.'si... biraz araştırdım bu termostat derecelerini. Piyasada satılan Arzum, Korkmaz, Tefal marka kahve cezveleri için satılan termostaların 110 ve 120°C olduğu belirtiliyor.
Kahve yapılırken, kaynatma aşaması için 110-120°C daha mantıklı duruyor sanki.
Kahve pişirme işinden hiç anlamıyorum. Şöyle bir baktım, senin tarif ettiğin gibi pişiriyor deniyor.

Ama üzerindeki termostatın 36TXE01 model olduğundan eminim. Belki başka bir detay vardır.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,234
Mesajlar
135,123
Üyeler
3,274
Son üye
realbarisbasturk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back
Top