Kuantum Sonrasi Bilişim

taydin

Timur Aydın
Staff member
Kuantum bilgisayarlar hızla gelişiyor ve yakında, mevcut en güçlü kriptoloji algoritmalarını makul bir zamanda kırılabilecek hale getirecekler. Örneğin klasik yöntemlerle çözümü neredeyse imkansız derecede zor olan RSA1024, uygun bir kuantum bilgisayar ile dakikalar içerisinde kırılabiliyor. Bu iş için de 4000 kubit gerekiyormuş. Şu anda bu kapasiteye sahip kuantum bilgisayarlar yok, ama şifrelemeyi kırmak için gereken algoritma hazır

Sadece kuantum bilgisayar teknolojisinin yeterince ilerlemesi gerekiyor. O yüzden artık linux kernel geliştiricileri kuantum sonrası bilişim (Post Quantum Computing) için yeni mimarileri tartışıyorlar

İşin aslında en can alıcı noktası şu: Kuantum bilgisayarların RSA'yı kıracak seviyeye gelmesi 10 - 20 yıl sürebilir, ama istihbarat örgütleri ve başka kuruluşlar, şimdiden kritik RSA verilerini kaydedip bir kenara koyuyor. RSA bundan 10 yıl sonra kırılsa bile, bu saklanan verilerdeki bilgiler, 10 yıl sonra bile değerli olacaktır. O yüzden ülkemizde de bu konuda tedbirlerin BUGÜN alınmaya başlanması lazım. Akademisyenlerimizin de bu konuya kafa yorması lazım. Ama malum, bizim akademisyenler ya orduyu göreve çağıran bildirilere imza atar, ya mesai saatinin tamamında okul kapısında bekleyip başörtülüleri içeri sokmaz, ya gençlere başka ülkelere kapağı atmak için tüyo verir, veya e-devlet e girip "ne zaman emekli olurum?" sayfasını açar.

RSA kullanımı günümüzde çok yaygın. Hem yazılım seviyesinde hem de piyasada çalışan hazır ürünler seviyesinde. Yani süreç biraz Y2K gibi işleyecek. Bütün RSA kullanım yerlerinin belirlenip önlem alınması gerekiyor.

bu videoda quantum bilgisayarları ya da qbitlerin nasıl çalıştığını bizim anlayabileceğimiz şekilde açıklıyor. bu işin tam içinden birine göre ortada henüz bir bilgisayar ya da şlemci sayılacak durum yok. sadece birkaç qbitlik sistemlerin durumunu incelebiiyoruz. o durumlar da klasik bilgisayarlarda beklediğimiz gibi her zaman aynı yanıtları vermiyor.

ilginç durumlardan biri de süperliletken bobinde manyetik alan oluşturmak için bir defa enerjilemek yetiyor. kayıp olmadığı için aynı manyetik alan bobinden enerji kesildiğinde de çok uzun süre devam ediyor.

bu arada quantum mosfet gate akımlarını takip ettikleri cihaz picoscope.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,212
Üyeler
3,263
Son üye
Yunis Yıldız

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back