Küçük Çapta SMD Dizgi Hizmeti

Elek konusunda leksan diye bir malzeme var. Asetat kağıdına benziyor ama siyah. Lazer kesim ile kesiliyor. Adetli baskıda ile yaramaz ama 5-10 numune için iş görüyor.

Elek için tqfp 64 kılıf yada ft232nin kılıfı elekte çok düzgün çıkmıyor. Lehim kalitesine de bağlı olmakla birlikte dizgiden sonra işçilik gerektiriyor.

1705412965344.png


Uygulama örneği
 
Dizgi hayırlı olsun.

@DrFreeman ve @taydin forumda laboratuvar konusunda yarışıyor. Gerçi kulvarlar farklı amaolsun. Forum için çok değerli bir durum.
 
Krom levha ve UFO rezistans ile yapmıştım. Sonra seramik rezistansa geçtim.

1705414659461.png


 
Son düzenleme:
Gordugum kadariyla bu is icin uygun urunlerden T962 ve T962 var. Forumda kullanana var mi goremedim.
Manual cozumler disinda da stencil printer icin alternatif onerileriniz var ise alabilirim. Gerci turkiyede bulunmayan modeller icin fiyatlar gumruk ve kargo nedeniyle oldukca yuksek oluyor.
 
bence modifiye bir airfryer ile de pratik bir smd fırını yapılabilir.

infrared ısıtıcıların dezavantajı karşıdaki cismin ne kadar emdiğine bağlı olarak farklı ısılar oluşacak. örneğin siyah renkli bir plastik çok daha fazla inrared ışın emdiği için anında ısınır ve erir. ama metaller tam tersi yansıttığı için geç ısınırlar.

konveksiyon - hava ile ısıtmada ise bu durum gerçekleşmez. tabi hiçbir zaman profesyonel bir fırın gibi zonelama yapamayacağı için imalat kalitesi bu ufak fırınlarda mümkün değil.
 
Seramik ısıtıcı ve kapalı hacim bu konuda bir çözüm olabilir.
Dizgide asıl sıkıntı kartın ısınması değil. Malzemenin ısınması. Smd bobin yada smd kondansatör altında kalan Krem lehim ışık /ısı görmediği için ısınmıyor yada tamamen ısınmıyor. Testlerde iletken görünürken ileride titreşim yada dış kaynaklı ısıdan dolayı atıyor.

Bunun için kartın önce altlı üstlü ön ısıtma yapılması, sonra da asıl ısıtma işlemine geçilmesi gerekiyor. Burada ön ısıtma esnasında termal kamera kullanılırsa tam ısınan ve az ısınan malzeme belirlenebilir. Asıl sıkıntı çıkaracak olanlar bunlar.
 
Birde lehimlerin yada componentlerin isi profilleri var. PID ile bu degerlerde isinma saglamaya calisiyoruz anladigim.
CleanShot 2024-01-16 at 17.57.29@2x.png
 
Sıkıntı zaten burada çıkıyor. 1206, 805, 603, so8, sop16 gibi nispeten küçük komponentler ısınıyor. Smd bobin ve SMD kondansatör gibi büyük footprinte sahip olan malzeme aynı oranda ısınmıyor. Isınması daha geç oluyor. Malzeme altında kalan lehimin sıcaklığı burada kritik öneme sahip.
 
Birde lehimlerin yada componentlerin isi profilleri var. PID ile bu degerlerde isinma saglamaya calisiyoruz anladigim.
29123 eklentisine bak
pid ile bu sağlanamaz. yani o alanı o kadar hızlı ısıtıp soğutamazsın. bu yüzden 6 bölgeli fırınlar var. her bölgenin kendi ısısı var. kart belli süre belli bölgede kalıyor. profil aslında bunu temsil ediyor.
 
Grafikteki nispeten düz bölge(preheat), bütün komponentlerin ısınması için kullanılan bölgedir. 160 derecede bir süre beklenir.

Eğer hala ısınmayan eleman varsa beklenen bu süre uzatılarak "çözülür"
 
pid ile bu sağlanamaz. yani o alanı o kadar hızlı ısıtıp soğutamazsın. bu yüzden 6 bölgeli fırınlar var. her bölgenin kendi ısısı var. kart belli süre belli bölgede kalıyor. profil aslında bunu temsil ediyor.
Profesyonel işler için pcbninfarklı bolgelerini ısı sensörleri ile donatıp birlikte fırına veriyorlar logları deperlendirip ona gore ayar yapıyorlar

Tabi bunun yapıdıgını gormedim gerci suan uğraştığım pcblerin dizgi kalitesi felaket
 
Profesyonel işler için pcbninfarklı bolgelerini ısı sensörleri ile donatıp birlikte fırına veriyorlar logları deperlendirip ona gore ayar yapıyorlar

Tabi bunun yapıdıgını gormedim gerci suan uğraştığım pcblerin dizgi kalitesi felaket
ben bu dediğin işlemleri yaptım. profesyonel fırınlar yanında 1-2 tane ısı kaydedici ile geliyor. belirlediğin profili test etmek için kullanıyorsun ve ısıda bir hata varsa konevyörü yavaşlatarak ya da ısıyı değiştirerek çözüyorsun. bu profesyonel fırınlarda son aşamada soğutma için klima kompesörü var mesela. yani ortam ısısına güvenmiyor kendi soğuk havasını üretiyor alet.
 
Saniyede 5°C den fazla soğuma çok önerilmiyor. Genleşme ile ilgili durumlardan dolayı sanırım
 
Küçük olan fırınlar bence fena iş görmüyor, en fazla 1-2 deneme ile fena olmayan ve tutarlı lehimleme alabiliyorsunuz. Özellikle prototip ya da düşük adetli üretim için çok güzel aletler. Zaten kendi ekranlarında profil takibini gösteriyor ve genellikle uyamadığını anlıyorsunuz, dolayısıyla kullandığınız lehime, kartın bakır kalınlığına ve komponent tipine göre bir profil ayarlamak gerekebiliyor. Bir keresinde bir firmanın dizgi kısmını gezmiştim ve sadece bu fırın kısmının boyutu(net hatırlamasam da gerçekten çok büyük olduğunu hatırlıyorum) şaşırtmıştı beni, küçücük masa üstüne koyulabilen nispeten uygun fiyatlı sayılabilecek ürün ya da diy çözüm ile bu aletleri karşılaştırmak haksız olur biraz.
 
Özellikle prototip ya da düşük adetli üretim için çok güzel aletler. Zaten kendi ekranlarında profil takibini gösteriyor ve genellikle uyamadığını anlıyorsunuz, küçücük masa üstüne koyulabilen nispeten uygun fiyatlı sayılabilecek ürün ya da diy çözüm ile bu aletleri karşılaştırmak haksız olur biraz.
Merhaba , bu tarzda bildiginiz urunler var ise paylasir misiniz ? Ben T962'yi bulmustum. Bunun disinda bildiginiz urunler var ise incelemek isterim.
 
T962 bende var.
Ufak çaplı üretim yapıyorum.

Sınıf itibariyle fazla konforu yok. bazı noktalara dikkat etmek gerek.

Örneğin Sıcaklık ölçümü için oda aıcaklığını 25 derece kabul ederek iç sıcaklığı ölçüyor. Halbuki oda sıcaklığına göre iç ölçüm otomatik ayarlanması gerekirdi. Bazı yükseltme kitleri yapılmış bunlar çok pahalı.

Özel profil ayarlayarak sorunu çözebiliyorum. Hava 30 iken lehimleme noktasını 225 yerine 220 ayarlamak gibi... Dışarısı soğuk(10derede) camı açmışsanız kullanılmaz. Sıcak havada kullanınız. Kapalı ve sıcak mekandaysanız baca gerekir

Lehimleme alanı çekmece büyüklüğü kadar değil. 160x160 mm gibi

Fan yönü bana ters gibi geldi. Değiştirdim. Havayı içeri üflüyordu. Dışarı yönlendirdim
 
Son düzenleme:
Internetten arastirdigimda modlama yapanlari da gordum. Goruslerinizi ogrenmeyi gerkcente cok isterim.
Bu arada urunu nereden temin ettiginizi de paylasir misiniz ?
 

Forum istatistikleri

Konular
5,970
Mesajlar
101,791
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top