Lehim Emme Teli Problemi

volta

Kıdemli Üye
Katılım
31 Mart 2021
Mesajlar
1,910
Elimde proskit lehim emme teli var. Kullanırken havyayı değdirdirip biraz bastırdığımda hemen teller birbirinden ayrılmaya başlıyor. Dolayısıyla doğru düzgün verim alamıyorum. Bu sebebi ne olabilir acaba? Belli bir süre sonra lehim emme telinde bayatlama gibi birşey oluyor olabilir mi? Aklıma gelen bir başka şey ise kullandıktan sonra kullandığım kısmı yan keski ile kesiyorum, acaba bundan dolayı dağılıyor olabilir mi, yani başka bir şeyle kesmek gerekiyor olabilir mi? Kullandığım yan keski knipex elektronikçi yen keski. Aklıma gelen başka birşey yok.
 
Havya ucu sivri ise bu durum meydana gelebilir. Lehim emme işi en iyi yassı uçlarla yapılır, mesela keski uç.
 
Belli bir süre sonra lehim emme telinde bayatlama gibi birşey oluyor olabilir mi?
Benim aldığım dandik tellerde, kullanmaya başladığım pakette açıldıktan sonra yeşil bir şey oluşmaya başlıyor ama bu emme işini etkilemiyor. Zaten burada olay, ince bakır tellere lehimi çektirmek. Bir süre sonra yeşillenen şeyde flux olsa gerek.

Aklıma gelen bir başka şey ise kullandıktan sonra kullandığım kısmı yan keski ile kesiyorum
Aynı keski ile kesiyorum ve hiç sorun olmuyor.

Bence sorunun bunlar değil. Sanki başlangıçta olmuyordu da sonradan oldu gibi anlıyorum, bu doğru mu?
 
Havya ucu sivri ise bu durum meydana gelebilir. Lehim emme işi en iyi yassı uçlarla yapılır, mesela keski uç.
Keski uç kullanıyorum ama 0.8 yani sivri uca yakın gibi. Mikroskop altında rahat olsun diye en ince keski ucu kullanıyorum. 1.6, 2.4 olanı falan da var. Onları mı denesem acaba? Aslında en güzeli bevel tip bu iş için ama zamanında istasyonu alırken 4-5 uç aldım ama bu tip ucun bu kadar işe yarayacağını bilemediğim için almadım. Bu bevel uç drag soldering için de ideal. Şimdi hakko uçların fiyatı uçmuştur. O zaman uygun sayılırdı.

t18-c3_alt.jpg
 
O zaman ilave flux ile deneyebilirsin.
 
Acaba havya sıcaklığı fazla geliyor olabilir mi? Siz kaç derecede kullanıyorsunuz havyayı genel lehimleme için. Bazıları 300-350 demiş bazıları lehimin erime sıcaklığının 30-40 derece üstü demiş (yani standart kurşunlu lehim için 230-240 derece). Ben 330 derecede kullanıyorum. Bunun etkisi olabilir mi? Bu arada havya istasyonum Hakko FX888D.

3367977-40.jpg
 
En adi lehim emme teli kullanmadıkça, zaten emme telinde flux vardır, ayrı olarak ilave etmeye gerek yok.

Ha 0.8 mm keski uç kullanmışsın, ha konik uç kullanmışsın, normal kullanım için ikisi de fazla ince. Rahatlıkla lehim emme telinin dokusuna dalıp dağıtabilir. Benim %95 kullandığım uç 2 mm lik bir uç. Sadece gerekli olduğu zaman ya 1mm olan keskiyi takıyorum, yada iğne gibi ince 0.1 mm lik ucu takiyorum.

Havya sıcaklığını nasıl seçeceğin, ne kadar hızlı çalışabildiğine bağlı. Elin çabuk ise 380 ℃ de çalışabilirsin. Ama elin çok çabuk değlise sıcaklığı 350 ℃ veya daha altında tutmakta fayda var. Aslında çoğu zaman 300 ℃ ile de çalışılabiliyor, ama geniş yüzeylerde lehim emme yapacağın zaman o ekstra sıcaklık işi hızlandırıyor, bakır padleri kaldırma riskini de azaltıyor.
 
Havya sıcaklığını nasıl seçeceğin, ne kadar hızlı çalışabildiğine bağlı. Elin çabuk ise 380 ℃ de çalışabilirsin. Ama elin çok çabuk değlise sıcaklığı 350 ℃ veya daha altında tutmakta fayda var. Aslında çoğu zaman 300 ℃ ile de çalışılabiliyor, ama geniş yüzeylerde lehim emme yapacağın zaman o ekstra sıcaklık işi hızlandırıyor, bakır padleri kaldırma riskini de azaltıyor.

Bu söylediklerim kaliteli uçlar için geçerli (mesela hakko uçlarda). Eğer adi çin malı uç kullanıyorsan sıcaklığı olabildiğince düşük tutmak, havya kullanılmadığı zaman da kapatmak lazım. Yoksa yüksek sıcaklık kısa zamanda öldürür o uçları.
 
Sıcaklık ile ilgili bir ilave daha: Eğer kurşunsuz lehim ile lehimlenmiş bir kart üzerinde çalışıyorsan (ticari olarak satılan kartların TAMAMI), o zaman 380 ℃ yapman zaten neredeyse şart oluyor. Benim bütün makinalarda ayar 380 ℃ çünkü gelen prototip kartlarda kurşunsuz lehim kullanılmış oluyor. Böyle durumlarda düşük sıcaklık kullanırsan, gene eninde sonunda o lehimi eritirsin, ama havya komponent bacağında fazla oyalanıyor olacak ve risk alıyor olacaksın.
 
Yoksa yüksek sıcaklık kısa zamanda öldürür o uçları.
Benim birde yihua havya istasyonum var. Onunla bir karttan komponent sökmeye çalışıyorum ve sökemiyorum bir türllü. Tesadüf bir elektronikçiyle karşılaştım. Ondan tavsiye alayım dedim. Isıyı 420 falan yap dedi. Yaptım ve komponenti sökebildim bu sefer. Ama parlak olan havya ucu birden mata döndü :) . Yihua'nın kendi orjinal ucuydu. C3 teknolojiden almıştım.
 
Benim JBC cihazlar ilk geldiğinde 350 ℃ ayarlıydı. Değiştirmeye hiç ihtiyaç duymadım.

Çoğu zaman 2.4 x 0.6 mm uç kullanıyorum.


Nadirende ince yerlere lehim yapacağım zamabn 0.8 x 0.3 uç var, onu takıyorum.


Aliexpress'ten aldığım şu telleri kullanıyorum. Hakko da var. Bazende JBC'nin cımbız ucu ile kullanıyorum ki onlar toplu iğne gibi bir şey. Onlarla dahi sorun yaşamadım.


20230911_021448.jpg
20230911_021636.jpg
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,850
Mesajlar
99,785
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top