Lehim teli seçimi: Hangi markayı almalı ve 0.25 - 0.30 mm çok mu ince kalır?

Çalışma masama adamakıllı prototip ve küçük çaplı seri üretimlerimde kullanmak üzere, kaliteli bir lehim teli alayım diyorum.
Bir arkadaşım Alpha Telecore önerdi, forumlarda da Kester 275 veya Multicore Crystal gibi serileri çok övüyorlar. Ben bu güne kadar 0.70mm civarında kesite sahip soldex marka olanlardan kullandım

Asıl kafama takılan konu telin kalınlığı. 0.25 veya 0.30 mm almayı düşünüyordum ama günlük SMD işleri için fazla mı ince kaçar emin olamadım. İçindeki pasta/flux az kalıp havya ucunda hemen kuruma yapar mı, yoksa ince bacaklı entegrelerde ve 0603/0805 gibi elemanlarda işi çok mu rahatlatır?

Genel kullanım için 0.50 mm alıp geçmek mi daha mantıklı, yoksa biri 0.25-0.30 mm diğeri kalın olmak üzere iki ayrı makara mı yapmak lazım?

Kullandığınız çapları ve özellikle Alpha Telecore veya Kester tarafında veya başka markada "kesinlikle bunu al" dediğiniz serileri paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.

Lehim teline bu kadar çok kafa yorarsan kafanda koyu renk saç kalmaz. :D

Günlük işlerde Kurtel, Soldex çoğunluğun kullandığı her yerde de bulunabilen lehim telleri.
Ben yıllardır 0,75 kullanıyorum. Diğerlerine hiç ihtiyaç duymadım.

Mesele seri üretim, ticari iş ise o zaman projeye göre ilerlemen gerekir.
Projede kullandığın elemanların ortalamasına göre 30-50-75 karar verirsin. Proje bazında hesaplayıp 250,500gr vs lehim teli alırsın ve o projede bitene kadar kullanırsın. Hatta öyle zaman gelir ki telin kurşun-kalay oranına kadar dikkat etmen gerekir.

@Gokrtl'a katılıyorum. Lehim için bu kadar düşünmeyin. SMD ile işiniz varsa lehim teli yerine krem lehimi daha çok inceleyin derim ama tel bu konuda zurnanın son deliği. Öncelikle ısıtma, sökme, flux gibi işleri halledin. 0.5mm yeterli bence.

Tel:

Krem Lehim:

Son düzenleme:
İnce tel her işe gelmiyor, eğer tek kalınlık olacaksa 0.5 in altına kesinlikle inmem. 0.5 bile tht bir konnektör lehimleyeceğinizde, iki kabloyu uc uca lehimlemek gibi işler yaparken ince kaçıyor. El alışkanlığı mı bilmiyorum ama elle genellikle 0603, lqfp, qfn gibi paketler lehimliyorum hiç birinde 0.5 in altı tel ihtiyacı hissetmiyorum. Çok ince lehim teline ihtiyaç duyanlar sanırım daha çok cep telefonu tamiri vs yapanlar.

Ben her türlü iki makara alırdım, 0.5mm ve 1mm olabilir onlarda. Ama bu sanırım kullanım alışkanlığı ile alakalı. Zamanında ucuza bulup bol miktarda 0.5, 0.75, 1, 2mm almıştım. En sık 0.75-1 ikilisini kullanıyorum. 0.5in altında ufak bir makaram var diye hatırlıyorum ama ne zaman kullandın dersen hatırlamıyorum bile.

Marka konusuna gelince kötü lehim teli ile hangi havya olursa olsun lehim yapamazsınız. Ben şahsen soldex kullanıyorum ve çok memnunum. Alpha da kullandım bir artısını hatırlamıyorum, daha pahalıydı diye hatırlıyorum. Kendiniz tecrübe edip seçin yine belki siz bir artısını görürsünüz.

Bence klasik markalarin yaygin olan lehim tellerinden kullansaniz yeterli olur. Tabi detay vermediginiz icin bu yorumu yapiyorum

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,337
Üyeler
3,864
Son üye
Basarist

Son kaynaklar

Back