Limit Sivic güvenlik secenekleri ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan M_B
  • Başlama tarihi Başlama tarihi

M_B

Aktif Üye
Merhabalar,
Prototip olarak DRV8825 ile step motorla yukari ve aşağı bir cismi hareket ettiriyorum. ( Nema-17 vidali milli )
Alt ve üst limitler icin limit siviclerinden kullandım. Limit sivici basılı durumda iken ilgili portu High yapıyor.
Montaj esnasında aklıma geldi. Sivic mekaniksel arızaya veya kablosu kopma kesilme durumunu nasıl algılayabilirim.
Kablo kesildiginde veya arıza durumunda sivice basılsa bile motor çalışmaya devam edecektir. Bu tur uygulamalar için nasıl bir cözüm vardır.

Aşağıda yazdıklarım dısında.
* Motor Sürücunun fazla akım cekip FAULT bacagı dışında
* Yukarı veya aşağı adım sayısı dışında ( Manuel hareket ettirildiğinde adım sayısı kaymış olur )

Bu konudaki düşünce ve tecrübelerinizden istifade etmek isterim.
Teşekkürler.

NA ve NK kapalı kontakların ikisini de kullanıp program şartına bağlayabilirsiniz. böylelikle sadece kablo kopması değil kısa devre için de önlem almış olursunuz. ayrıca mümkünse sivicin dur kontağını NK olarak değiştirmenizi tavsiye ederim.

Yedekli yapmak en garanti çözüm bence. Tabla çarptığı zaman vahim sonuç ortaya çıkacaksa, iki limit switch paralel bağlanabilir. Birisi çalışmazsa diğeri çalışır. İlave güvenlik için de her iki switch farklı üreticilerden seçilir. Böylece birisinde belli bir faktörden kaynaklanan bir sorun oluşursa, diğerinde aynı faktörün sorun yaratma ihtimali daha düşük olduğu için o büyük ihtimalle görevini yapmaya devam eder.

Bir mekanik ve 1 optik switch kullanılabilir. Önce optik switch yerleştirilir birkaç cm uzunluğunda bir engel ile alıcı-verici arasına girer eğer bu çalışmazsa ilerideki mekanik switch ile durdurulur. Tabii çift switch maliyet arttırıcı bir yöntem switchdeki 2 kontağı da yazılımla takip etmek daha ekonomik olur.

Sezginin dedigi gibi aslinda iki switch olur. Ilki homming amaclidir yazilimla okunur. Digeri ise cihaz kontroldan cikarsa hard olarak motoru durdurur. Yazilim kilitlenmis olsa bile donanimsal olarak motor durdurulmak zorundadir.

Cok kucuk guclu makinelerde limit switch iptal edilir. Ama cartptigi zaman ortaligi darma duman edecek duzeneklerde iki switchli koruma sart.

Forum istatistikleri

Konular
7,427
Üyeler
3,020
Son üye
Ömer Eymen Gülmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back