Linux 22.04.1-Ubuntu SMP

M_B

Aktif Üye
Merhabalar,
Linux 22.04.1-Ubuntu SMP sürumu PC yi herhangi bir başka cozunurlukteki ekrana taktıgımda ne olursa olsun
1920x1080 cozunurlukte kalmasını nasıl sağlayabilirim.
Ekran çözünürkleri 1920x1080 den büyük. ( Monitorler arası farklardan dolayı. )
Linux acılırken HMI ID protokoli ile Ekranla haberleşmesini iptal etmek istiyorum var mıdır boyle bir komut veya bu sorunu nasıl
aşabilirim.

Teşekkürler.

"Grub Customizer" ile görünüm ayarlarına girin. İstediğiniz çözünürlüğü seçip kaydedin ve yeniden başlatın.

@Mehmet.b hocam aşağıdaki linki hem manuel hemde kurarak yaptım ekran cozunurlugu değişmedi.
Ekran 3840x2160 oldugu için bu cozunurlukte pc acılıyor. Display kısmına gidipte manuel 1920x1080 cekmek te istemiyorum. yapmsam bile ekran değişimi olduğunda tekrar maximum cozunurlukte acılıyor. Bu da ekrana gelecek olan görselde soruna neden oluyor.
Bunun başka bir yolu komutu var mıdır. Yada kaçırdığım bir nokta mı var.

Teşekkürler.

@Mehmet.b hocam
terminalde xrandr komutunu verdiğimde
tum cozunurlukleri gorebiliyorum. Yalnız dikkatimi ceken
HDMI-1 vb. gibi yazıların olmaması.
Ekran goruntusu
Screenshot from 2024-11-05 10-58-18.png

Bu şekildedir.
Nette buldugum komutla deneme yaptım

xrandr --output XWAYLAND0 --mode 1920x1080
yaptıgımda ise
aşağıdaki hata ile karşılaştım.
Screenshot from 2024-11-05 11-03-42.png

@Mehmet.b hocam
Aynı PC den daha once kurmuş olduğum ubuntuda yukarda bahsettiğim komut satırlarını denedim
xrandr komutu verince
DP-1
DP-2
DP-3 cıkısları oldugunu ve DP-1 bağlı oldugunu soyledi.

xrandr --newmode "1920x1080_60.00" 172.80 1920 2040 2248 2576 1080 1081 1084 1118 -HSync +Vsync
ardından
xrandr --output DP-1 --mode "1920x1080_60.00"
yapınca cozunurluk değişti.
Yalnız benim diğer PC de neden olmadı diye versiyon ozelliklerine baktım onlarda şu şekilde

Eski PC deki ubuntu versiyonu:
Description : Ubuntu 18.04.2 LTS
Release : 18.04
Codename: bionic

Yapmaya calıstıgım PC nin işletim sistem versiyon
Description : DSS OS ( Cubic 2024-06-01 )
Release : 22.04
Codename: jammy

Şimdi hocam bu bilgiler doğrultusunda nasıl yardımcı olabilirsiniz.

Eğer terminal ekran çözünürlüğünü değiştireceksiniz benim dediğim gibi olmalı. Ancak; masaüstü çözünürlüğü için, kullandığınız uygulamanın ayarları ile yapabilirsiniz.
Hangi display manager ve masaüstünü kullanıyorsanız, belgelerine bakmalısınız. Belki bir uygulaması bulunmaktadır.

Eğer terminal ekran çözünürlüğünü değiştireceksiniz benim dediğim gibi olmalı. Ancak; masaüstü çözünürlüğü için, kullandığınız uygulamanın ayarları ile yapabilirsiniz.
Hangi display manager ve masaüstünü kullanıyorsanız, belgelerine bakmalısınız. Belki bir uygulaması bulunmaktadır.
Hocam uygulama ile değilde bir batch ile yapmak isterim. O dosyayı ilk acılısa falan koyarak yapmak. Ondan sonra imajını alarak yoluma devam ederim diye dusunuyorum

Bu sorunuma cözum olarak
öncelikle XWAYLAND0 devre dısı bırakılıyor.
sonra xrandr komutları sistemde işliyor.

XWAYLAND0 kapatılma işlemleri.
1-) sudo nano /etc/gdm3/custom.conf
2-) WaylandEnable=false yapılacak ( custom.conf dosyasında #WaylandEnable=false yazılı olabilir. )
3-) sudo systemctl restart gdm3

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back