Linux'ta NVME disklerin sağlamlık testi nasıl yapılır?

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,950
Server olarak Rocky linux kullandığım bilgisayarda işletim sistemi güncellemeleri sonrası mount hataları filan türedi. Bu sorun işletim sisteminden mi yoksa diskten mi kaynaklanıyor bilmiyorum.

Verilerin selameti için haliyle disklerden de mutmain olmam gerek. Sistemde iki adet 2TB NVME disk var.

Normal şartlarda smartd ile mekanik disklerin testleri yapılıp, S.M.A.R.T verileri okunuyormuş. Fakat NVME diskler S.M.A.R.T sistemini olduğu gibi terk etti diye biliyorum.

Yaptığım ön araştırmalarda nvme-cli programı ile disk durumları sorgulanabiliyormuş. Bu program açık kaynak olarak nvm express (100'den fazla firma tararfından oluşturulan bir konsorsiyum) tarafından geliştirilmiş. Ticari firmaların birlikteliği ile üretilince güvenilir mi bilemiyorum ama açık kaynaklı olması, konuya hakim insanların inceleyebileceği bir seçenek sunuyor.


Sonuç olarak ben bu diskleri en sağlıklı şeklide nasıl test ederim? Aşağıdaki çıktılar için yorumunu nedir?


1710771783153.png
 
Bir neticeye varamadım ama sanıyorum elektrik şebekesi ile ilgili bir sorunum var. Bu da sistemin sapıtmasına sebep oluyor olaiblir.

Şöyle, disklerin söketlerini ve işlevlerini değiştirdim. Önceden yedekleme için kullandığım diske işlem sistemi kurdum. Ara ara bu disk de aynı şeyleri yapıyor.

Butün eşim dışarı çıktan bir süre sonra elektrikler mi kesildi diye beni aradı. Bizde kesinti olmadı ama sokağın sonundaki dükkanlarda olmuş. Bu esnada çalışan disk bir anda hata verdi. Dosyalar kaybolmuş görünüyordu.

Yeniden başlattım düzelmedi. Gücü kapatıp 2-3 dk bekledikten sonra başlattım ve hiç sorun yokmuş gibi çalışmaya devam etti. İlk düzendekte de güç kaynağını şebekeden ayırdığımda düzeliyordu.
 
bir dip not bırakayım : buzlanan resimler yz ile çözülüyor bir dahakine direkt boya abi renk ile
 

Forum istatistikleri

Konular
5,843
Mesajlar
99,667
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top