Evde NAS (Network-attached storage) denemeleri, TrueNAS ya da OpenMediaVault?

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,945
Bu içeriğin asıl amacı evde NAS sunucusu kuruluduğunda neler olabildiğini gözlemlemektir. Daha önce yapmadığım birşey olduğu için herhangi bir yatırım yapmadan önce olabilecekler hakkında fikir edinmeye çalışıyorum.

---

Ben normalde bulut tabanlı yedekleme işlerinden hep kaçındım. Veri gizliliği vs bir kenara, ideolojik olarak yedeklemek arzusunda olduğum bilgilere başkası aracılığı ile erişmek bana mantıklı gelmiyordu.

Haklı da çıktım! :mad:

Seneler önce iPhone kullanıyordum ve fotoğraflarımı yedeklemek uğraştırıcı bir süreç gerektiriyordu. O dönem Google Fotoğraflar yeniydi ve pazarlamak için şöyle söylüyorlardı: 'Fotoğraflarınızın çözünürlüğünü bizim sınırımıza uygun olarak çok az küçülteceğiz ama ömür boyu fotoğraflarınızı ücretsiz saklayacağız.' Aynı dönemde yanlışlıkla sabit diskimi sildim. Bu ahvalde Google Fotoğrafları denemek istedim ve bir şans vereyim dedim.

Birkaç sene sorunsuz kullandım, zaman zaman geçmiş anılarımı güzelce kategorize edip (bildiğin veri işleyip) hatırlatmalar şeklinde de sunuyordu. Neyse, bu arkadaşlar fotoğraflardan yeterince veri toplayıp kendi resim işleme modellerini geliştirince Google Fotoğraflar için 15 GB limit getirdiklerini ve limit dolduktan sonrasını paralı yapacaklarını söylediler.

Ben ömür boyu ücretsiz diye fotoğraflarımın çözünürlüğünden feragat ettim, şimdi bu arkadaşlar eskilere dokunmayacağız ama artık ücretli dediler. Ulan! 5-6 sene sonra tekrar paralı bir yedekleme çözümüne yöneleceksem neden çözünürlükten feragat ettim! Neyse artık Google Fotoğraflara yüklediğim bütün fotoğrafları indirip, kendi disklerimde saklamak istiyorum.

---

Neyse, lafı çok uzattım. Artık Android kullanıyorum, telefon değil de ben akıllandım. Telefon ve serverda Syncthing kurulu ve sadece fotoğraflarım değil, bütün yedeklerim artık anlık olarak servera yükleniyor.

Sadece bunun için değil, işlerin yedekleri aile üyelerinin yedekleri için de bir depolama alanına ihtiyacım var.

Piyasada güzel NAS çözümleri olmasına rağmen, bunlar aşırı pahalı olabiliyor. Ben de kendi veri çözümüm için elimdeki malzemelerle bazı denemeler yapacağım.

---

Açık kaynaklı ve eldeki donanımlarla kullanılacak bir sonuç elde edebilmek için bugünlerde çok popüler olan (FreeNAS'ın devamı şeklinde) TrueNAS (Core ve Scale versiyonları), ve OpenMediaVault işletim sistemleri öne çıkıyor.

Ufak bir araştırma ile TrueNAS'ın en önemli avantajının ZFS altyapısı ile geldiğini ve bununda yüksek RAM kapasitesi gerektiğini görmek mükünken, OpenMediaVault'un ise ZFS'i eklenti ile desteklerden çok düşük sistem gereksinimleri olduğunu hemen göze çarpıyor. Hatta Raspberry Pi ile dahi çalışabiliyormuş. Ayrıca TrueNAS Core versiyonu FreeBSD, Scale versiyonu ise Debian kullanırken, OpenMediaVault da Debian üzerine geliştirilmiş.

Daha fazla detay var ama şuan benim için önemli olan elimdeki donanıma uygun çalışması ki buda beni OpenMediaVault'a yönlendiriyor. Çünkü ASUS P5G41T-M LX üzerinde 2GB DDR3 RAM'i olan bir anakartım var. Intel Pentium E5300 2 çekirdek işlemci var.

Harici diskler, çalışıp çalışmadığını bilmediğim birkaç ıvır zıvır ile bu denemeleri yapacağım. Test sonuçlarım istediğim gibi çıkarsa donanım konusuna tekrar dönerim.

20231127_074314.jpg
20231127_074248.jpg
20231127_074234.jpg
20231127_074222.jpg
 
Donanım çalıştığını doğruladım. BIOS'un güncelliğini de doğruladım ve 1 TB SSD bağladım anakart sorunsuz gördü. Şimdi OpenMediaVault'un son sürümünü (şuan 6.5.0) indirip kuruluma geçebilrim.


20231127_085634.jpg



Kurulum dosyası yaklaşık 890 MB büyüklüğünde ve aşağıdaki komut ile USB'ye aktarıyorum.

Kod:
sudo dd if=openmediavault_6.5.0-amd64.iso of=/dev/sdb
 
  • Beğen
Reactions: nt
Kopyalama başarı ile gerçekleşti.

1701066379571.png


Şimdi kuruluma geçtim, burada farklı bir şey varmış gibi durmuyor. Bilinen Debian kurulumu gibi ilerliyor.

Not: kurulum sırasında IPV6 yapılandırmasında bir şeklide sıkışıyor ve kalıyor. Kurulum donmuyor ama ilerlemiyorda. Ben çözümü yeniden başlaıp o adıma geldiğinde adımı geçmekte buldum.

20231127_091913.jpg
20231127_091934.jpg
 
Kurulumu tamamladım ve IP adresini tarayıcıdan açtım. Önce disk görseli özerinde beliren form bir süre sonra çok havalı şekilde matrix gibi yazıların aktığı bir başka animasyona dönüştü.


Screenshot_20231127_094321.png
Screenshot_20231127_094433.png
 
  • Beğen
Reactions: nt
Ana sayfada görünecek araçları seçtikten sonra çok kolayca yönetilebilen bir arayüze erişiyoruz.

Screenshot_20231127_095157.png
 
Beni biraz uğraştırdığı için şöyle bir bilgi vereyim. Eğer ilk kurulumda SSH ile bağlantı yapmak isterseniz, kurulum sırasında oluşturduğunuz kullanıcı adı ile erişemiyorsunuz. Bunun yerine root hesabını ve şifresini kullanmanız gerekiyor.
 
İlk kurulumdan sonra hemen update etmenizi tavsiye ederim. İşletim sistemi tonla güncelleme indirdi.

Bunun dışında inanılmaz kolay bir kurulumu var. Şu an garip bir şekilde temel NAS kurulumunu hızlıca tamamladım ve bundan sonrası eklenti vb gibi detaylara kalmış gibi duruyor. Üstelik de bu donanım ile hızlı ve sorusuz kurulum yapabilemem beni çok şaşırttı.

Bütün verileri her an silebileceğim şekilde bir süre daha kullanacağım.

Rsync gibi iş için hali hazırda kullandığım hizmetler zaten kurulu, temelde Debian çalıştığı için Syncthing gibi hizmetleri de buraya taşıyabilir ve gerekirse hücresel veriden dahi yedek alabileceğim tam bir bulut sistemine kavuşuyorum.

Merak ettiğiniz bir senaryo varsa şu aşamada her türlü testi yapabilirim.
 
Ben bu sistemde ekran kartı istemiyorum. Çünkü o PCI slotu bana lazım. Fakat mecburen ekran kartı kullanıyorum. Sebebi ise çok saçma, bağladığım montörde sadece VGA girişi mevcut. Dahili ekran kartı ise VGA çıkış veriyor fakat benim iki ucu VGA kablom yok. Kullandığım kablonun bir ucu DVI diğer ucu VGA. Bu kablo ile ekran kartının DVI çıkışını, monitörün VGA girişine bağlıyorum. :eek:

PCI slot bana lazım çünkü oraya elimdeki 500 GB NVMe M.2 diskimi dönüştürücü sayesinde takabilmeyi umuyorum. Boot eder mi bilemiyorum ama bu sayede işletim sistemi bu disk ile çalışır.

Böylece anakart üzerindeki 4 SATA portuna, 4x1 TB disk bağlayıp yedekleme işini de değişik RAID konfigürasyonları ile test etmek için ayırmış olacağım.

Bütün bu düzeni dandik bir VGA kablosu yüzünden deneyemiyorum...

20231127_105940.jpg
 
Raid 5 nasıl çalışır bunda merak ediyorum.
 
Bir yolunu bulup işletim sistemini SATA'dan bağımsız yapacağım. USB bellek dahil seçeneklerimi düşünüyorum.

PCI dönüştürücü için bir tane VGA kablom var ama başka bir monitöre takılı. Bağlı olduğu monitörü dar bir alanda duvara monte ettiğim için sökecek vakti bulamıyorum.


Bundan sonra her türlü konfigürasyonu deneyeceğim.
 
Kablo işini çözdüm fakat, başka sorunlar çıktı. PCI adaptörü bağladım, USB üzerinden kurulumu yaptım fakat kurulum tamamlanıp restart attığımda fark ettim ki BIOS tek başına PCI adaptör üzerinden boot etmiyor.

Sonra 32GB USB belleğe kurulum yaptım. Biraz uzun sürdü ama çalıştı. Sonuçta 5dk sürmeyecek bir update işlemi 5 saat sürdü. USB ile çalışıyor ama işlemler inanılmaz yavaş ilerliyor.

Aslında bu tarz adaptörleri kullanmak için Clover Bootloader ile USB belleği boot ettirip, onunda nvme diski başlatması sağlanabiliyormuş ama bir türlü beceremedim. Sonuç olarak çalışan ama berbat yavaşlıkta bir USB kurulumum ve boot etmeyen bir nvme kurulumum var.

20231128_015841.jpg
20231128_024734.jpg
 
USB ile olacak gibi durmuyor. Arayüz aşağıdaki gibi hatalar vermeye başladı.

1701143546738.png
 
Bu anakart uzerinde NVMe boot destegi yok. Boot etmek icin mutlaka SATA gerekiyor. BIOS'u editleyip NVMe boot kodunu enjekte edenler var bu tur anakartlara ama SATA disk takmak daha kolay.


BIOS'la ugrasmadan Clover uzerinden yapmak icin :

 
Elimde 4 adet 1 TB SATA disk ve anakartın da 4 tane SATA yuvası var. Bunlardan birine işletim sistemi kurduğum anda, 4-5 GB tutmayacak bir işletim sistemi için 1 TB SATA diski kullanıyor olacağım.

Anakartta 5 ya da üzeri SATA yuvam olsa nvme'ye yada USB'ye kurmak ile filan hiç uğraşmazdım.

Paylaştığın işlemleri çoktan denedim ama benim cihaz Clover boot nvme diski görmüyor.

20231128_095812.jpg
 
NAS için OpenMediaVault kullanmaktan vazgeçtim.

Zaten işletim sistemi kurulumunu yapmıştım, paylaşım yetki falan hepsini arayüzden ayarladım sonuçta benim bilgisayardan erişip dosya kopyalamak istediğimde yazma ile ilgili yetki hatası verdi. Bütün yetkileri arayüzden olması gerektiği gibi ayarlamama rağmen, kolay olsun diye yapılan şey işleri daha da zorlaştırdı.

Ayrıca OpenMediaVault iso dosyasını indirip kurduğumda Debian 11 üzerinde çalışıyordu ve kurulum sonrasında kıyamet gibi update yaptı. Bundan da hoşlanmadım.

Zaten bu konuyu açtıktan sonra, bu işin özünü anlamak için normal bir Linux kurup kendim yapılandırmam gerektiği konusunda çoktan ikna edilmiştim. Bende tam olarak öyle yapmaya karar verdim. Sadece sistem araçlarını kurduğum, minimal web installer ile Debian 12 kurulumun üzerinden devam ediyorum.
 
Belki ileride OpenMediaVault ya da TrueNAS ile ilgili tartışılır diye, konuya aşağıdaki adresten devam ediyorum.

 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,582
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top