LM358 NTC KONTROLLÜ FAN DEVRESİ 2

Bilgin.055

Üye
Katılım
27 Mayıs 2023
Mesajlar
30
Bu devre 12Volt fanların sıcaklığa göre çalışması için tasarlanmıştır. Devrede kullanılan BD139 N kanal transistör max. 1.5 Amper akım kaldırmaktadır. Bu transistör devre kartına yatay bir şekilde montaj edilmesi gereklidir. Eğer kullanacak olduğunuz fan 1 Amperi aşıyorsa, bacak yapıları aynı olan daha yüksek akım kaldıran bir transistör ile değiştirmek gereklidir. Üzerindeki trimpot ile ntc nin hassasiyetini yani aslında fanın çalışma değerini ayarlamış olursunuz.

Devre gayet stabil çalışmaktadır üzerindeki op-amp sayesinde. Sıcaklığını kontrol altında tutmak istediğiniz tüm elektronik cihazlarda bu devreyi kullanabilirsiniz.

1.png
 

Ekler

  • 2.png
    2.png
    36.1 KB · Görüntüleme: 16
  • 3.png
    3.png
    20.9 KB · Görüntüleme: 16
  • LM358 NTC FAN KONTROL.rar
    266.4 KB · Görüntüleme: 7
Sanırım mükerrer paylaşım olmuş.
Aynı başlıkta bir daha paylaşmışsınız.

Yöneticinin birleştirmesi gerekir.
 
Evet biraz dikkat etmedim ama devreler farklı. Konuya ufak Bi el atışması gerekli.
devrelerin cok guzel çalışıyor bana gore tek problem transistör kullaniminda voltaj 1.5v 2v civarinda düşüyor mosfet kullanmak bence daha mantikli voltaj düşüklüğü olmuyor yada yuksek guclu fanlar icin role kullanmak mantikli bazen histeresiz direnci olmadan kararsiz calisabiliyor ama cok guzel devreler başarılar:))
 
Teşekkür ederim beğendiğiniz için. Elimden geldiği kadar birşeyleri düzgün yapmaya çalışıyorum. Bu devreye birde histeres direnci ekledim özellikle baskı üstüne ama bir türlü denemek nasip olmadı yoğunluktan.
 
Aslında çıkış transistörünü bir TIP122 veya benzer bir darlington ile değiştirmek gerekir devrede. Veya BC548 ilave ederek darlington yapı oluşturmak lazım. Mevcut hali ile BD139 un satürasyona getirilmesi garanti değil ve 1.5 A lik bir yükü her zaman taşıyamaz. Olay tamamen eldeki BD139 un akım kazancının ne olduğuna bağlı olur, kimi transistörde kısmen satürasyon gerçekleşir, kimisinde gerçekleşmez ve yüksek bir voltaj olur üzerinde.
 
İşin aslı zaten bu tür küçük devreler ile büyük yükler çalıştırılamaz. Bu devreyi ufak tefek fanlar için yaptım. Sizinde dediğiniz gibi farklı transistör ler takılabilir. Bu arada zaten piyasada adam gibi transistör yok. Ya bozuk yada patates başka birşey çıkmıyor. Ama yinede yorumunuz için teşekkür ederim.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,191
Mesajlar
105,573
Üyeler
2,584
Son üye
ottomanwolf

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top