Lm3886 Hi-Fi Amfi

O zaman (o iki eleman baglanmazsa) bahsettigim cok cok yuksek frekanslarda da geri besleme direnci 20K olarak kalmaya devam eder.

Kaba bir yorum yaparsak, bu tip entegrelerde iceriden kompanzasyon yapiliyor. Yani cipin icerisinde kapasitor oluyor. Sanmiyorum ama bir sekilde bu yetersiz kalirsa (cipten cipe degisiklik gosterebilir) osilasyon yapan ciplerde yada olsun olmasin garanti olsun dusencesiyle R8 C13 eklenerek bu risk bertaraf edilir.

Eger osilasyon amplifikator icin cok risk olusturmasa bile twitter arizalanir.

R8 C13 sart demedim. Yuksek frekans kazancini dusur dedim.

Dedigim gibi aciklamayi yapan "geri bildirim dongusundeki rezonansi azaltir" yazarak kendince cafcafli bir cumle kurmus.

Aciklamayi veri sayfasinda okudum diyince aciklamayi TI'in adamlari yapti ben de bu adamlara kafa tuttum sandiydim.

Son düzenleme:
O zaman (o iki eleman baglanmazsa) bahsettigim cok cok yuksek frekanslarda da geri besleme direnci 20K olarak kalmaya devam eder.

Kaba bir yorum yaparsak, bu tip entegrelerde iceriden kompanzasyon yapiliyor. Yani cipin icerisinde kapasitor oluyor. Sanmiyorum ama bir sekilde bu yetersiz kalirsa (cipten cipe degisiklik gosterebilir) osilasyon yapan ciplerde yada olsun olmasin garanti olsun dusencesiyle R8 C13 eklenerek bu risk bertaraf edilir.

Eger osilasyon amplifikator icin cok risk olusturmasa bile twitter arizalanir.

R8 C13 sart demedim. Yuksek frekans kazancini dusur dedim.
Yok şimdi daha iyi anlaşıldı hem iyi bilgi oldu. Bu arada benim kafama takılan neden Texas önermemiş bence önermeliymiş ve rezonanstan kastı belirli bir frekansta salınım yapması manasında diyor. Çeviri hatası veya anlam hatası var burada.

Ozellikle guc amplifikatorlerinde geri besleme yoluna bu sekilde RC baglantisi ekleyerek amplifikatorun yuksek frekans kazancini dusurmek adettendir. TI bu cip icin yapmadiysa bir baska cipi icin muhakkak onermistir.

Bu RC elemanlari ile ilgili video.

Ozellikle guc amplifikatorlerinde geri besleme yoluna bu sekilde RC baglantisi ekleyerek amplifikatorun yuksek frekans kazancini dusurmek adettendir. TI bu cip icin yapmadiysa bir baska cipi icin muhakkak onermistir.
Belkide dediğiniz gibi LM3886 zaten içinde barındırıyor ancak bazı takıklar fazladan ek önlem amaçlı ekliyor ama seste hiçbir sorun yok, eklenmesi iyi olur.

TI aynı datasheette başka şema da koymuş. Datasheetdeki bir şemanın bütün olasılıklara göre olma şartı yok ki, TI onu datasheet de basic bir şema da koymadı diye üstünden yorum yapalım. Belki de girişe harmoniksiz tertemiz 1khz sinüs girecek adam, illa müzik dinlenecek değil ki. Çoğu zaman opamplarla çalışırken benzer RC devreler koyuyoruz ama koymasakta çalışıyor, onları gereksiz ya da gerekli hale getirmiyor bu durum. Senin ses kartının çıkışında belki onlar olmadan da iyi çalışabilir, bu durumda sen onlarsız olan tasarımdan da memnun olabilirdin ve belki de bu konuşma ya şuraya şunlar konulsa daha iyi olmaz mıydı yazılmasıyla başlardı. Bu yüzden bir şey yaparken datasheet değil de mümkünse evaluation board şematiklerini dikkate almak daha iyi oluyor, en azından daha gerçekçi bir şema oluyor. Yoksa typical application şema neyse onu çizme üsülu bakarsak çoğu firmanın datasheet i hatalı yorumunu da yaparız.

TI aynı datasheette başka şema da koymuş. Datasheetdeki bir şemanın bütün olasılıklara göre olma şartı yok ki, TI onu datasheet de basic bir şema da koymadı diye üstünden yorum yapalım. Belki de girişe harmoniksiz tertemiz 1khz sinüs girecek adam, illa müzik dinlenecek değil ki. Çoğu zaman opamplarla çalışırken benzer RC devreler koyuyoruz ama koymasakta çalışıyor, onları gereksiz ya da gerekli hale getirmiyor bu durum. Senin ses kartının çıkışında belki onlar olmadan da iyi çalışabilir, bu durumda sen onlarsız olan tasarımdan da memnun olabilirdin ve belki de bu konuşma ya şuraya şunlar konulsa daha iyi olmaz mıydı yazılmasıyla başlardı. Bu yüzden bir şey yaparken datasheet değil de mümkünse evaluation board şematiklerini dikkate almak daha iyi oluyor, en azından daha gerçekçi bir şema oluyor. Yoksa typical application şema neyse onu çizme üsülu bakarsak çoğu firmanın datasheet i hatalı yorumunu da yaparız.
Günaydınlar, bu konuda çok haklısınız, sonuçta LM3886 hastane cihazlarında dahi kullanılıyor diye biliyorum. Çoğu amplifikatör şemasında C13 ve R8 kullanılmıyor zaten TI dahi önermemiş ama duyum olarak ben bir fark görmedim. Şuan için en iyi amplifikatörlerle yarışır.

Bu arada forumdaşlar EMI filtre kurulumu yaptım ama yinede çevre cihazların kalkış anlarında çıtlamalar duyuyorum. Buna nasıl bir çözüm getirebiliriz. Anlık çıtlama yapıyor en yaygın olanı bilirsiniz. Toprağı kontrol etme şansım olmadı.
Yine gariptir ki Dip versiyonda bu sorunu yaşamadım. :D ama Dip versiyonda da parazit sorunu yaşadım. Garip.

Eski ses cihazlarında köprü diyottaki her bir diyota paralel mercimek kapasitör olurdu. Sebebinin bu çıtlamaları engellemek olduğuna dair silik bir şeyler hatırlıyorum. Emin değilim.

Aynı sorun aşağıdaki linkte tartışılmış.

Birisi "National Semi's Audio Handbook" kitabından aşağıdaki önerileri paylaşmış.

1- Reduce input impedance
2- Place small cap (10~300 pF) to ground close to the input pin.
3- Use ceramic caps.
4- Put ferrite bead on input lead close to device input.
5- Use RF choke (~ 10 uH) in series with the input.
6- Use RF choke, ferrite bead and capacitor to ground.
7- And my favorite: "Pray".

Son mesajda birisi giriş pinleri arasına 330pf seramik koyarak sorunu çözdüğünü yazmış.

Edit: 1. 2. ve 4. maddeler zaten uygulanmış gibi görünüyor.

Son düzenleme:
Eski ses cihazlarında köprü diyottaki her bir diyota paralel mercimek kapasitör olurdu. Sebebinin bu çıtlamaları engellemek olduğuna dair silik bir şeyler hatırlıyorum. Emin değilim.
Kapasitörlerde 4.7uF Wima kullandım hatta fotoğraflarda görülüyordur. Bence bu sorun enerjiden değil amfinin girişinin anten gibi çalışmasından da olabilir. Toprağı inceledim güzel 1 volt altı çıkıyor.
Fazladan diyota ekleme yaptım bir fark olmadı.

Son düzenleme:
Aynı sorun aşağıdaki linkte tartışılmış.

Birisi "National Semi's Audio Handbook" kitabından aşağıdaki önerileri paylaşmış.

1- Reduce input impedance
2- Place small cap (10~300 pF) to ground close to the input pin.
3- Use ceramic caps.
4- Put ferrite bead on input lead close to device input.
5- Use RF choke (~ 10 uH) in series with the input.
6- Use RF choke, ferrite bead and capacitor to ground.
7- And my favorite: "Pray".

Son mesajda birisi giriş pinleri arasına 330pf seramik koyarak sorunu çözdüğünü yazmış.

Edit: 1. 2. ve 4. maddeler zaten uygulanmış gibi görünüyor.
Evet bunu bende okudum 2 yöntem gösteriliyordu, 1. Girişe 470pf 2. RC aktif fitre kullanmak. Zaten epey inceledim denemeler yaptım bu beslemeden gelen bir parazit değil ses sisyali ile giren bir parazit. 470pF müsait olunca deneyeceğim sonucu sizede paylaşırım.

Birçok seramik kapasitör denedim bir fark yaratmadı, zaten yaratmasını ummuyordum çünkü devre şemasında bu kapasitör zaten var. 680pf zaten bu iş için konmuş oraya.
Şu sıralar pek bakamayacağım amfiye ama bu sorunun çözülmesi şart. İstanbul gibi sıkıntılı bir şehirden taşınma hazırlıklarıyla uğraşmam gerekiyor.

1. Metal kutu topraklandı
2. Toprak ölçüldü ve bağlantılar kontrol edildi
3. Ferrit sonrasına 470pf ve çeşitli değerde seramik denendi
4. Trafo değiştirildi ve trafo 220 girişine kapasitör eklendi
5. Antel gibi çalışacak kablolar topraklandı
Sonuç alınamadı.

1. Metal kutu topraklandı
2. Toprak ölçüldü ve bağlantılar kontrol edildi
3. Ferrit sonrasına 470pf ve çeşitli değerde seramik denendi
4. Trafo değiştirildi ve trafo 220 girişine kapasitör eklendi
5. Antel gibi çalışacak kablolar topraklandı
Sonuç alınamadı.
1. Şebeke toprak hattıyla mı?

Sorun PCB de eksik bir GND bağlantısı sonucu olduğunu buldum bağlantı sonucunda problem kalmadı. Bu eksik bağlantıların ise üretici sonucu değil PCB tasarım programının bağlantıları yanıltıcı bir şekilde göstermesinden dolayı olduğunu buldum. Neyse, yeni bir tasarım yapıyorum birkaç ekleme daha yapacağım ve hata düzeltmeleri ile yeni bir PCB sipariş vereceğim. Yılmak yok, kolay başarı diye bir şey yoktur.

Bu arada daha önce Yaşadığım döngü sorunlarının kaynağınında sorunlu PCB olduğunu buldum. Bir daha yoğurdu üfleyerek yiyeceğim. Yeni PCB tasarımlarımda tek tek ölçeceğim devreyi kurmadan önce. Yoksa insanın saçı beyazlar o derece :D Saygılar.

Bir ekleme daha, trafonuz kutunuz içinde olsun. Uzaktan kapasitörleri doldurmak için bağladığınız kablo anten görevi görüyor.
Trafonuzu çevirerek en düşük gürültüye sebep olduğu noktayı bulup sabitleyiniz.

Son düzenleme:
O kadar şey denedim ki tam hatırlamıyorum, çabuk karar veren biriyimdir ama bir çok yerden GND denedim sorun toprak döngüsü veya şebeke toprağı değil. Kafamın daha berrak olduğu bir gün bakacağım.
Şebeke toprağı da gürültülü olabilir (amplifikatör gibi hassas uygulamalar için).

Bağımsız toprak hattı çekilebilir, ilerde başka uygulamalarda da kullanırsınız.

Forum istatistikleri

Konular
7,113
Üyeler
2,882
Son üye
k7lest

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back