Lm3886 Hi-Fi Amfi

Forumdaşlar amfimizin dinleme testini yaptım ve bir sorun daha yaşadım. Sorun sesin cızırtılı, sanki bozuk kaydedilmiş gibi duyulmasıydı, biraz düşündükten sonra SMD diyotun LM3886 entegresini tam olarak sessiz konumundan çıkaramadığını anladım ve diyotu söküp kısa devre ettim ve sorun ortadan kalktı. Bu demek oluyor ki eğer diyot kullanılacaksa vatlık bir diyot kullanmak gerek. Bunun dışında diyot sökümünden sonra amfi yumuşak bir şekilde değil de beynine bir kurşun yemiş gibi kapanıyor, diyot olunca kan kaybından ölür gibi kapanıyor. Neden böyle bir örnek verdim bende bilmiyorum. (Sormayın) Bu versiyonumuzun ses kalitesi ise fark edilir derece daha iyi, çok bariz farklar yok ancak ikisinde dinleseydim bunu seçerdim. Bu muhtemelen PCB düzeninden değil, kullanılan kompanentlerin yarattığı bir şey. Dip versiyonunda çin markasız %5 direçler kullandım, bu uygulamada çok daha kaliteli bileşenlerle, daha kısa yollarla oluşturuldu. Dip versiyonunda yaşadığım radyo frekans sorununu SMD versiyonda yaşamadım. Amfiyi PC nin sorunlu USB portlarına taksamda filtre kapasitörleri çok daha efektif çalışarak hiçbir sorun duyulmasına izin vermedi. Bu versiyon çok daha EMI parazitlere duyarlı, EMI filtre kullanmadım daha test etmedim, edince paylaşırım. Ses kalitesi ayrıca bas frekanslarda çok daha derin duyuluyor. Kısık seste dahi bas ayrıntısından kaybetmiyor, Dip versiyonda buna özellikle dikkat ettim SMD versiyon kısık seste çok daha iyi duyuluyor. Yüksek seslerde aralarında bir fark olabilir ancak kısık ses farkı daha önemli. Isınma problemimizde yok. Aslına bakarsanız bundan daha ileri gidilemez, nereden mi anladım... Çünkü kısık ses performansı o kadar iyi ki ses açasınız gelmiyor. Bir ses sisteminde ses açma isteği varsa bence o sistem tam değildir, eksiktir. Çift simetrik gibi bir uygulamaya ihtiyaç olduğunuda düşünmüyorum, peki neden ilk kurulumu böyle yaptın diye soracak olursanız size bir ata sözünden söz ederim: Görmemişin oğlu olmuş, çekmiş çükünü koparmış :D
Böyle uygulamalara girmeye pek gerek yok ancak ben yine de ekipmanlarıma kavuştuğumda yapacağım, fark ne olacak merak ediyorum.
Ancak bu amfi çok daha kaliteli bağlantılarla yapılırsa eminim bir yarışmadan derece alır. EMI sorunu hariç başka bir sorun yok. ( Bu sorun amfinin değil, trafodan kaynaklanan bir sorun) 80.000uF kapasite ile çalıştırıldı.

Ekler

• 20241128183328802.mp4
    26.3 MB
Son düzenleme:
Bahse konu diyod 8 nolu bacaga bagli diyod mu?

1732810610834.png

Eger bu diyoddan bahsediyorsan bu diyodu sokup icinden gecen akimi olcmek lazim. Besleme voltajina gore D1, R5 ve C5 de oynama yapmak gerekiyor gibi gorunuyor.

8 numaradan akan akimi olcebilirmisin?

C5'i diyodun gerisine degil de 8 nolu pine baglamayi denedin mi?

Zener gerilimini yeni bastan belirlemek gerekebilir. Mute ozelligini kaldirip. amfi beslemesi sifirdan yukselirken hangi voltaj degerinden sonra temiz ses vermeye basliyor onu da bir test etmek lazim.

Son düzenleme:
Bahse konu diyod 8 nolu bacaga bagli diyod mu?

38561 eklentisine bak

Eger bu diyoddan bahsediyorsan bu diyodu sokup icinden gecen akimi olcmek lazim. Besleme voltajina gore D1, R5 ve C5 de oynama yapmak gerekiyor gibi gorunuyor.

8 numaradan akan akimi olcebilirmisin?
Veri sayfasına göre 500mA geçmesi gerekiyor, direnç değerleri ile oynama yaptım ancak bir sonuca ulaşamadım, SMD diyot üzerinden yeterli akımı geçiremiyor. Aynı kılıfta daha güçlü bir diyot takılabilir. Akım ölçümü alamadım çünkü sivri zekalı bir mühendis multimetremin 500mA sigortasını yakmış. Denedim sonra multimetrenin sigortasına baktım açık devre olmuş. Birde diyot olunca hoparlörler aynı anda kısılıyor simetrik bir biçimde, ancak diyot olmayında bağımsız asimetrik kapanıyorlar. Sol ms farkla daha önce kapanıyor. Muhtemelen bu amfilerin mono kurulumundan kaynaklanıyor. Stereo kullanılsaydı bu sorun olmayacaktı ama çift mono her zaman daha iyi.

500mA degil sadece 0.5mA. 0.5 mA den buyuk akimda amfi tam guc calisirken akim akisi kesildiginde sesde kesiliyor.

Bahsettigim voltajin kritik degerini tespit edersen mute sorunu cozulur. Semayi nerden buldun bilmiyorum. Semayi cizen kisi kullandigi voltaj icin zenere karar vermistir. Eger sen farkli bir voltajla calistiriyorsan bu kismi yeniden ele almak gerekiyor.

Sorunun cozumu basit ve o diyodun akim tasima kaynakli sorun cikartmamasi gerekiyor.

Basit roleli bir mute on/off devresi kurmakta fayda olabilir. Su anda semaya gore isin kolayina kacilmis. Ama anlattiklarina gore sorun var.

Bahsettigim kapasitoru 8 numaraya bagladiginda bile cok sey degisebilir.

500mA degil sadece 0.5mA. 0.5 mA den buyuk akimda amfi tam guc calisirken akim akisi kesildiginde sesde kesiliyor.

Bahsettigim voltajin kritik degerini tespit edersen mute sorunu cozulur. Semayi nerden buldun bilmiyorum. Semayi cizen kisi kullandigi voltaj icin zenere karar vermistir. Eger sen farkli bir voltajla calistiriyorsan bu kismi yeniden ele almak gerekiyor.

Sorunun cozumu basit ve o diyodun akim tasima kaynakli sorun cikartmamasi gerekiyor.

Basit roleli bir mute on/off devresi kurmakta fayda olabilir. Su anda semaya gore isin kolayina kacilmis. Ama anlattiklarina gore sorun var.

Bahsettigim kapasitoru 8 numaraya bagladiginda bile cok sey degisebilir.
Evet çok haklısınız bu sorun amper değil voltajdan kaynaklanıyor. 16v diyot 30v DC için ayarlı, ama ben ilk kullandığım trafoyu kullanmadığım için farklı bir trafo kullandığım için voltaj daha düşük kaldı. 26v DC üzerinde kalmak gerekiyordu ben 23v DC de kaldım ve amfi bu yüzden sessiz konumundan tam çıkamadı, tahminim %80 gibi açıldı amfi.
Bu arada şema fabrikanın temel şeması.
Aynı zenerin 13v olanını dener sonucu burada paylaşırım

Besleme voltaji zenerle belirlenen esik degere ulasincaya kadar ampfi mute'da kaliyor. Sonra serbest kaliyor. Zener voltaji ile besleme voltaji bire bir ortusmek zorunda degil fakat alakali.

Variyakla teste yatirip cozum getirilebilir. Fakat daha iyisi harici bir mute gecikmesi yapip role ile her iki kanal birlikte mute on/off yaptirilabilir.

Besleme voltaji zenerle belirlenen esik degere ulasincaya kadar ampfi mute'da kaliyor. Sonra serbest kaliyor. Zener voltaji ile besleme voltaji bire bir ortusmek zorunda degil fakat alakali.

Variyakla teste yatirip cozum getirilebilir. Fakat daha iyisi harici bir mute gecikmesi yapip role ile her iki kanal birlikte mute on/off yaptirilabilir.
Katılıyorum ama amfi üzerindeki sessiz devre güzel çalışıyor, doğrudan LM3886 entegresini sessize aldığı için böyle tercih ettim ama hoparlör koruma devresine ek sessiz devreside konulabilir ama yinede şemadaki sessiz devresini tercih ederim.

1732813912869.png

Su degisiklik yapilirsa duzenek voltaja bakmaz besleme verildikten sonra T kadar gecikme ile mute on yapar.
T gecikmesi de 100K ve C ile belirlenir.

38565 eklentisine bak

Su degisiklik yapilirsa duzenek voltaja bakmaz besleme verildikten sonra T kadar gecikme ile mute on yapar.
T gecikmesi de 100K ve C ile belirlenir.
Peki sesi yavaşça kısarak mı sessizse alacak yoksa bir anda mı, çünkü şuanki hali sessi kısarak kapanıyor. Eğer buda öyle çalışıyor ise ki tahminim, gördüğüm kadarıyla öyle çalışıyor değerlendirilebilir. Ama sorun zenerin voltaj değerini düşürerek çözülecek gibi. Az önce sipariş verdim :D 12v zener bulabilim. 13 bulamadım aldığım sitede.

Fantazilere gore degisik tasarimlar yapilabilir. Yukaridaki devrede ses yumusak acilir. Kapanis daha hizli. Fakat ne kadaryumusak olacagi da parametrik olsun dersen eleman degerleri daha dikkatli secilebilir.

Neden veri sayfasındaki standart şemayı kullanmadın?
Diyot eklemesi hariç veri sayfasının aynısı zaten bu şema. Bazı çok sade şemalar var ama onlar bu şema kadar iyi çalışmayacaktır. Yüksek ve düşük geçirgen filtre ve 3. bacakla 9. bacak arasında geri dönüş yolunun parazit filtreleri yok onlarda.

Onlar parazit filtresi degil. Amplifikatorun ust frekans kazancini dusurmek icin.

Bu ayni zamanda osilasyon riskini de azaltiyor.

Onlar parazit filtresi degil. Amplifikatorun ust frekans kazancini dusurmek icin.

Bu ayni zamanda osilasyon riskini de azaltiyor.
Veri sayfası geri dönüş yolunda rezonans olasığını azaltmak için yazıyor. Artı olarak opsiyonel diyor eklenmesinin çok bir önemi yok.

Siz yüksek geçirgen filtre için söylediniz sanırım, evet o amfinin salınımlarını dizginlemek için var. Tam nereden konuştuğumuzu anlayamadım.
Yüksek geçirgen filtre ile düşük geçirgen filtreye parazit filtresi demedim dikkatli okuyunuz :D

Yanlis yazmislar. Geri donus yolunda rezonans olasiligi diye bir kavram yok zaten.

Amplifikatorun kazanci yuksek tutulursa osilasyona girmesi kolaylasir bu yuzden alcak frekans kazancini dusurmeden yuksek frekans kazancina mudahale edilmis. Zaten degerlere bakinca ses otesi bayagi bir yuksek frekansa mudahale edilmis.

Yanlis yazmislar. Geri donus yolunda rezonans olasiligi diye bir kavram yok zaten.

Amplifikatorun kazanci yuksek tutulursa osilasyona girmesi kolaylasir bu yuzden alcak frekans kazancini dusurmeden yuksek frekans kazancina mudahale edilmis.
Osilasyon meseleside yazıyor bu arada. Kazanç direnci zaten 20k sabit bir denç var orada.

20K geribesleme direnci alcak frekans kazancini belirliyor. Cok cok cok yuksek frekanslarda geribesleme networkumuzun degeri 10K'ya dusuyor.

C13 ile R8 olmadan da çalışır çünkü
Mikro Step:

Amplifikatorun kazanci yuksek tutulursa osilasyona girmesi kolaylasir bu yuzden alcak frekans kazancini dusurmeden yuksek frekans kazancina mudahale edilmis. Zaten degerlere bakinca ses otesi bayagi bir yuksek frekansa mudahale edilmis.

Buna göre C13 ile R8 konması şart, yanlış mı anlıyorum?

Bu Texas İnstrumentsin önerdiği şema, bu şemaya göre eklenmesi şart koşulmuyor.
custom_diagram_1_LM3886.gif

Öte yandan bir başka yabancı forumda C13 ve R8 için şunları söylemiş:
Screenshot_20241129_012211_Chrome.jpg

Sanki bir şeyde anlam sorunu var gibi ama ne.
Bence anlaşılan Mikro nunda dediği gibi bant genişliğinin üst aralığını ayarlamaktan çok kararlılık için konması gerek. Texas şeması önermemiş oysa ve gördüğüm başka iyi amfilerde de yoktu bu bölüm.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,113
Üyeler
2,882
Son üye
k7lest

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back