Lojik analizör prob sorunu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bugün üzerinde çalıştığım 320x480 TFT ekranın 16 bitlik data bus veri alışverişini lojik analizör ile inceliyordum. 0xFFFF gönderiyorum, ama lojik analizör 0xBFFF gösteriyor. Acaba header pinlerini doğru bağladım mı tekrar kontrol ettim, doğru. Hmm acaba MCU nun pinini "peripheral" yerine GPIO olarak mı tanımladım diye baktım, tanım doğru. Renesas karttan ekranın FFC konnektörüne kadar bağlantı var mı? var. Acaba ilgili header pini bir şekilde GND'ye kısa devre mi? değil.

Bakmaya devam ediyorum. Acaba WR (write) palsı yükselirken henüz bus'daki data stabil değil de WR yükseldikten sonra mı geliyor? o da değil. Data bus'ta D14 pini HER ZAMAN lojik 0.

Header'dan jumper kabloyu söktüm, multimetre ile baktım pine, 3.3 V var. O zaman acaba TFT ekran arızalı ve D14 çıkışını yüklüyor mu? Jumper'i yerine taktım, gene 3.3 V var! Yani devrenin kendisinde bir sorun yok, lojik analizör yanlış ölçüyor ...

Bu tip çalışmalar yaparken genelde ölçü aletine güveniyoruz ve onun dışındaki herşeyden şüpheleniyoruz. Ama işte bütün olasılıkları elimine ettikten sonra sorun ölçü aletinde çıktı.

Gerçekten de lojik analizörün podunun D14 pinini doğrudan +3.3V a bağlayınca lojik analizör halen D14 pini için 0 gösteriyor. diğer 15 daha hattı sorunsuz çalışıyor, clock ve GND de sorunsuz, ama D14 gidik gibi duruyor.

Test düzeneği aşağıdaki gibi. 16 kanallı bir pod data hattına bağlı. 16 kanallı diğer pod da CS, RD, WR, D/C, RESET kontrol sinyallerine bağlı.

IMG_20220323_054015.jpg

O kadar uğraşmıştım header'da doğru yerlere takmaya, ama mecbur söktüm. Pod1 in D14 ü çalışmıyor. Doğrudan +3.3 V bağlayınca da çalışmıyor. Sökünce direnç ölçümü yaptım. Sağlam pinlerde podun iki ucu arasında 90 k direnç var. D14 ise tamamen açık devre.

IMG_20220323_053954.jpg

Bu podun yenisini almak istemiyorum, 1400 dolar fiyatı var. O yüzden tamir etmeye çalışacağım. Gerçi sadece iki data biti kaybediyorum. Bunu 16 yerine 14 bitlik bir pod olarak kullanabilirim, ama 16 bit de dijital devrelerde çok lazım olan bir kanal sayısı, o yüzden tamir etmeyi denemek istiyorum.

Podu biraz inceledim ve kabloların poddan çıkabileceğini farkettim. İnce bir saatçi tornavidası ile tırnağı bastırarak ittim ve gerçekten de kablo çıktı.

IMG_20220323_055027.jpg

Kablonun iki ucuna baktım, direnç olsa olsa pin numarasının (14) yazıldığı plastik muhafaza içindedir.

IMG_20220323_055042.jpg

IMG_20220323_055055.jpg

Tamir için şöyle bir taktik uygulayacağım. Bu 14 yazan plastiği dikkatlice keseceğım. Herhalde ultrasonik plastik kaynağı ile kapatılmış (amaç tamir edilmesin :mad: ) Kaynak yerlerini maket bıçağı ile dikkatlice kesip açacağım. Eğer kablonun kendisi sorunsuz ise ve direnç ile ilgili bir sorun varsa, tamir edebileceğim. Ama kablo sorunlu ise yapılacak birşey yok. Tek bir pin kablosunu satıyorlar mı bilmiyorum, onu araştıracağım, satıyorlarsa tek bir kabloyu alacağım. Yoksa komple podu almam gerekecek.

Bu pod 500 MHz bant genişliğine sahip, yani buradaki her pinin kablosunu birkaç GHz bant genişliğine sahip birer RF prob gibi düşünmek lazım. O yüzden alternatif bir kablo kullanma durumum yok.

Kablo olarak tek satılmıyor. Ama ebay'de bolca ikinci el pod ilanı var, fiyatlar da 100 dolar civarı. Tamir olmazsa ebay'den almayı deneyeceğim. Umarım bizim gümrük gene ters köşe yapmaz ...

Plastik döküm ile tamamen açılamayacak şekilde kapatmışlar. Baya boğuştum, bu arada bağlantı kablolarını da ben koparmış olabilirim, ama açılıyor, az kaldı :) Minik bir PCB çıktı içinden ve dirençler var.

IMG_20220324_220251.jpg

Şimdi bunun tekrar bağlantısını yapıp test edeceğim

IMG_20220324_221147.jpg

Bağlantıları tekrar yaptım. Kablo tabi biraz kısaldı ama lojik analizör ile test ettim çalışıyor.

IMG_20220324_223040.jpg

IMG_20220324_223055.jpg

IMG_20220324_223143.jpg

Şimdi şu 3b yazıcı tekrar hizmete girsin, buna güzel bir kablo tutucu aparat yapacağım.Orijinali kadar yakışıklı olmasa da idare eder herhalde. Aslında reçine bazlı bir yazıcım olsaydı diğerlerine çok benzeyen bir muhafaza yapabilirdim, ama neyse.

Forum istatistikleri

Konular
7,237
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back