Malzeme depolama ve sınıflandırma

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
1,672
Elimde çeşitli kılıf vetürlerde malzemeler var. Özellikle 603, 805 ve 1206 gibi küçük kılıflarda smd malzemeler. Diyot, led, engre ve diğer malzelemer ve vida, somun aralayıcıları da ekleyince çok fazla sayıda malzeme kalemi ediyor. Birçok yol denedim.
Önce kilitli poşetlere koydum. Kendi rulosunda sakladım, ezme yada çeşni konulan 20ml plastik kutulara koydum ama bir türlü aradığımı bulamadım.

Enson bir arkadaşta eppendorf tüpleri buldum ve bol miktarda aldım. Google amca üzerinde de n11, gg gibi satıcılarda da bulunabildiğini gördüm sonradan. 1.8ml, 5ml, 50ml, 100ml ve 200ml çeşitli boy ve hacimdeki kapaklı tüplere malzemeleri yerleştirerek istediğimiz kolayca buluyorum artık.

Tüp örnekleri:
549375944_0.jpg

200-adet-grup-5-ml-Mezun-Plastik-Cryovial-T%C3%BCpler-Cryo-Dondurma-T%C3%BCp-borular%C4%B1-Ile-Vida-Kap.jpg


54646c02-a451-4eff-a3e5-64b09079def7.jpg


10489466880050.jpg


Kullandıklarım da aşağıdaki gibi






Etiketleri okumak bazen sıkıntı oluyor. Belki lazer ile çıktı alıp yapıştırılabilir ama şimdilik işimi görüyor.
603, 805, 1206 kılaf malzemeleri ayrı ayrı kutulara, led malzemelerini ayrı, yarıiletken olanları ayırınca bulması daha kolay oldu.

Siz malzeme saklamak ve sınıflandırmak için hangi yöntem yada ne kullanıyorsunuz?
 
Peki bir sürü tüp içinde doğru tüpü kolayca nasıl bulabiliyorsun? Tüpleri düşük değerden büyüğe sırayla dizerek mi?

Bende şu anda hiçbir düzen yok. Bir sürü bölmeli kutu ve çekmece aldım, uygun bir yöntem oluşturup dizeceğim. Malzemeleri kaydetmek için şimdilik bomist programını kullanıyorum, ama daha basit, sadece envanter işine yarayan başka bir çözüm arıyorum.
 
Kılıf tipine göre ayrı. Bazen bulmak zor oluyor ama öncekine göre çok daha iyi.
 
Bunların asıl adı mikrosantrifüj tüpü ya da santrifüj tüpü, Eppendorf bir marka ismidir. Selpak gibi...

Aslında santrifüj tüp sporu da alıp hepsini belirli bir sıra ile dizmek güzel düzen sağlar. Ya da 3D yazıcı ile çekmeceye uygun çekmece içliği çıkartılabilir. Böylece belirli malzemeleri bir çekmecede sıralı dizmiş olursun.

Bende o kadar smd malzeme olmadığı için hiç kullanmadım.
 
Aklıma geldi aslında ama malzeme sayısı az olsa da malzeme tipi ve boyutu çok fazla. Dik konulduğu zaman etiketin okunması imkansız hale geliyor. 5ml tüp kullanılıp kapağa bişeyler basılarak (QR code yada küçük etiket halinde part number ve değerleri) yapılabilir ama ekstra maliyet ve zaman demek. Şimdilik işim,i görüyor.

Birbirine geçen smd kutuları da kullandım ama hem pahalı hem de nispeten iri malzemeler için verimsiz.
 
5ml olan 500-600 tane arası 3528 smd led alıyor. 1.8ml olan da yaklaşık olarak 500 adet 805 kılıf malzeme alması lazım. 500 adet fiyatı 8€ civarındaydı. Olmadı 2 tane tüpe bölünürse kesin alır.
 
Son düzenleme:
Ben ihtiyaç oldukça elle dizgi yapıyorum. Elimde bir miktar malzeme her zaman oluyor. Çok kullanılan 10k gibi malzemelerden 5bin adete kadar bulunduruken nadir kullanılan bir malzemeden elimde 50-100 adet oluyor. Şu an herşey kilitli poşetlerde. Şu an kullandığım yöntem şöyle plastik çekmeceler içinde arge amaçlı genel malzemeler var. Ancak belirli bir projeye ait malzemelerin hepsini bir arada bir kutu içinde tutuyorum.

Bu smd işinde en uyuz olduğum konulardan biri yüzü ters olan malzemeyi çevirmek, diğer konu ise şeridin önündeki naylonu soymak. Tüp olayı güzelmiş. Malzemenin hepsini içine döker ihtiyaç kadar içinden alırım. Az yer kaplar. Parmak kadar olan tüpler ideal gibi geldi bana. Bu tüpleri dizdikleri plastiktende almak lazım...
 
Etiket kısmını göremediğim için tüpleri dizme işine girmedim. Plastik levhadan matkap ile 15-20 dk yapılır ama etiket görünmüyor. Onu çözmek lazım.
 
Benim plastik çekmeceler biraz irice. Parmak boyundaki tüpleri dikine alır diye tahmin ediyorum. Planım çekmece tabanına dizme plakası üzerine tüpler şeklinde. Etiketleme konusunda gövdeye ek olarak kapaklarına da etiket basılabilir.
 
Tüpün kapak için çapı 1cm'den küçük. Etiket yazılsa da okunması zor. Tüpler 45 derece açılı duracak bir düzen yapılırsa belki. 5 ml mavi kapaklı tüpler için etiket güzel olur diye düşünüyorum ama 1.8ml tüpler için zor.
 
45 derece olayıda mantıklı. 1cm yere etiket elde değilde stickerlı a4 e printerda yazılırsa bence olur.

Bunlardan satan bir yer bulup görerek almaya çalışayım. Tavsiye için teşekkürler
 
1.5ml santrifüj tüp

SUDOR marka boyalar var. Akrilik, cam guaj vb. İstanbulda üretim yapıyor. Boya konumuz değil ama plastik kutusu çok kibar. Telefon ile aranıp yada yeri ziyaret edilerek ücreti mukabilinde 50-100-200 adet kutu alınabilir mi acaba? Hem etiket için yeterince büyük hem de kapaklı.
sudor-akrilik-boya-10-renk-15-ml-1064-jpg.jpeg
 
Sadece kapaklarına numara yazıp o numaraların karşılığı da bir a4 e liste yapılabilir. Dizilirken yuvalarına yine sırayla dizilebilir. Tüpler için 5x5 bir dizimde hangi numara nerede rahat bulunur mesela. Sadece listeyi kaybetmemek veya bir yere asmak lazım.
 
Bunlar kaliteliymiş. Benim denediklerim yada bulabildiklierim çok dandik idi. Güzel ama açılması çok kolay. Hatta ürün kalitesine bağlı olarak bazen kapanmıyor. Bu yüzden içindekinin dökülmesi olası
 
Bu sos kablarını üreten firmada aşağıdaki gibi kilitli kapaklı kutu diye geçen güzel kutular da varmış. Sanıyorum bunlar SMD için büyük olur ama cıvata, vida filan için çok iyi olur.

Ortaklaşa alalım diyeceğim ama minimum 10000 adet sipariş edilir diyor.

1631520657320.jpeg


 
Aslında şöyle bir sistem olsa ne iyi olur: QR kod olacak tüpün kapağında, bir akıllı telefon uygulaması ile kutuların üzerinde gezineceksin ve barkod olan yerleri barkod değerini çözümleyip görüntüleyecek. Ama en küçük QR kodu 20x20 deniyor, tüp kapağı için büyük gelebilir. 30 mm lik falan bir tüp olsa olabilir.
 
@fide kilitli poşet ile neden randıman alamadın? Mesela 5x5 cm lik kilitli poşetler var. Her birisine belli sayıda SMD malzeme koysan, normal bir plastik malzeme çekmecesine belki 50 tane poşet koyabilirsin. Alanı çok verimli kullanıyor gibime geliyor.

Mesela en küçüğünden eppendorf tüpü alsan aynı boy çekmeceye kaç tane koyabilirsin?
 
Son günlerde artık bu malzeme organizasyon işini daha yoğun düşünmeye başladım ve şu sonuca vardım: Her alınan elektronik malzemenin, tüm bilgileri içeren bir etiket ile saklanması gerekiyor. Mesela diyelim 5.1V zener aldın. Çok gözlü bir kutu alıp bir gözüne "5.1 V zener" yazmak yeterli olmayacak gibi. Zenerin tam olarak model numarasını sonradan öğrenebilmemiz lazım ki datasheet'ten bütün özelliklerini bilelim.

Ben hep envanter takip programına komponentin resmini çekip koyarım diye düşünüyordum ama bunun iş görmeyeceğini anladım artık. Onun yerine eppendorf tüp veya kilitli poşetlere malzemeleri koyup model numarasının tamamını içeren bir etiket yapıştırmak lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,833
Mesajlar
99,482
Üyeler
2,478
Son üye
TA3CD

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top