MCP4922 DAC Kullanımı

R34'ü 8,66K 1% ile değiştirdim, R40'ı da 56k 1% ile değiştirdim sadece 0,100mV gibi küçük bir fark okuyorum. :dusun1:

Direnç değeri 0.33 Ω maksimum akım 5 A. Bu durumda güç 8.25 W oluyor. Şöntlerin toplam anma gücü 9 W, yani sorun yok.

R34'ü 8,66K 1% ile değiştirdim, R40'ı da 56k 1% ile değiştirdim sadece 0,100mV gibi küçük bir fark okuyorum. :dusun1:

Ne yapıyorsun, neyi ölçüyorsun ve nasıl ölçüyorsun onu da belirtirsen ona göre fikir yürütürüz :)

Ne yapıyorsun, neyi ölçüyorsun ve nasıl ölçüyorsun onu da belirtirsen ona göre fikir yürütürüz :)
Abi voltaj değişkeni ile 30 x 136 gönderiyorum DAC çıkışından 4.080 okuyorum.
Buna karşılık ana çıkışta 0.703V görüyorum.
Analog okuma pinine ise 0.075V gidiyor.

Amper kısmında da DAC tan 4095 okuyorum ama diğer değerler voltajda olduğu gibi ufak tefek.

Kod:
void enter() {
  if (page == 'v') {
    // voltaj değeri dijital pota gönderilecek
    voltaj = voltaj * 136;
    setDac(voltaj, 1); //Volt
  } else if (page == 'a') {
    // Akım değeri dijital pota gönderilecek
    voltaj = voltaj * 819;
    setDac(voltaj, 0); //Amper
  }

Amper kısmında da DAC tan 4095 okuyorum ama diğer değerler voltajda olduğu gibi ufak tefek.

Kod:
void enter() {
  if (page == 'v') {
    voltaj = voltaj * 136;
    voltaj = voltaj * 819;
  }
setDac vodini atar mısın abi

Kod:
void enter() {
  if (page == 'v') {
    voltaj = voltaj * 136;
    voltaj = voltaj * 819;
  }

Voltaj regülatör opamp çıkışını ayır ve tekrar dene. Herhalde opamp çıkışını birşey yüklüyor. Bir de opamp + ve - beslemesinin olduğunu teyit et.

Voltaj regülatör opamp çıkışını ayır ve tekrar dene. Herhalde opamp çıkışını birşey yüklüyor. Bir de opamp + ve - beslemesinin olduğunu teyit et.
30v göndermeden önce opamp voltajları:
4 Nolu Bacak: -6.85V
7 Nolu bacak 37.2V

30V gönderdikten sonra:
4 Nolu Bacak: -4.85V
7 Nolu bacak 37.2V

Çıkışı ayırmak için falçata ile kesemem gerekecek. Birazdan ayırıp deneyeceğim.

setDac vodini atar mısın abi
Fonksiyonda sorun yok Ahmet. Çünkü Doğru değer gönderdiğimde DAC dan doğru voltaj çıkıyor.

@taydin abi opamp çıkışını ayırmadan önce bir soru sorayım.
Opamp çıkışını 30v göndermeden önce -5.6V okuyorum, 30V gönderdikten sonra 18.7V okuyorum. Bu normal mi?
Ona göre ayırayım çıkışı.

@taydin abi opamp çıkışını ayırmadan önce bir soru sorayım.
Opamp çıkışını 30v göndermeden önce -5.6V okuyorum, 30V gönderdikten sonra 18.7V okuyorum. Bu normal mi?
Ona göre ayırayım çıkışı.

Opamp çıkışının -2 V ... +33 V aralığında olması lazım. Eğer orada -5.6 V ölçüyorsan ya yanlış ölçüyorsun yada çok ciddi bir problem var devrede. Unutma, eğer spesifik iki nokta belirtilmemişse, bir voltaj her zaman şaseye göre ölçülür.

4 nolu bacakta -2 V gibi bir değer olması lazım.
Bir düzeltme yaptım. Şöyle izah edeyim.
PCB çizdiğimiz ekranda şimdiye kadar rastladığım hep Kondansatörlerde 1 Nolu bacak artıdır. Bende buradan fikir yürüterek zener diyotların 1 Nolu bacaklarını kendimce artı (anot) kabul edip öyle lehimlemişim. Meğerse 1 Nolar diyotlarda katotmuş. Buna bağlı olarak 4 tane zener diyodu ters lehimlemişim.

Şimdi onları düzelttim.
Opampın 4 nolu bacağına -2.1V geliyor,
7 Nolu bacağına 38V geliyor
ama 30V çıkış verdikten sonra 6 Nolu çıkışta oynak halde 0,900V var. Bu da ana çıkıştan 0.2V filan gösteriyor.
Zenerleri düzeltmeden önce çıkışta 18V vardı. Yani yine bir terslik var.

Önüme gelen SMD diyodu ters takmışım yav. 1N4007 diyoduda ters takmışım bozulmuş. Yenisi ile değiştirdim. Biraz iyileşme oldu. Şimdi enazından opamp çıkışından maks 1.2V almaya başladım. Ama hala bir terslik var tabi. Acaba başka neleri bozdum.
İnşallah 1N4148 Melf diyotları bozmamışımdır. Tanesi 6TL.

Önüme gelen SMD diyodu ters takmışım yav. 1N4007 diyoduda ters takmışım bozulmuş. Yenisi ile değiştirdim. Biraz iyileşme oldu. Şimdi enazından opamp çıkışından maks 1.2V almaya başladım. Ama hala bir terslik var tabi. Acaba başka neleri bozdum.
İnşallah 1N4148 Melf diyotları bozmamışımdır. Tanesi 6TL.
Abi 4148 en ucuz diyot nasıl 6tl

Abi 4148 en ucuz diyot nasıl 6tl
Ben hep özdisandan baktığım için oradan yanılmışım. Ayrıca 6 değil 36TL imiş. :D
Herhalde bunlar fiyatı yanlış girdiler. Şimdi direnç nette baktım 20 kuruş.

Ben hep özdisandan baktığım için oradan yanılmışım. Ayrıca 6 değil 36TL imiş. :D
Herhalde bunlar fiyatı yanlış girdiler. Şimdi direnç nette baktım 20 kuruş.

Normalde bu diyottan para bile almazlar özdisan bunun satılmamasını istiyor sanırım.

özdisanda tanesini bu paraya almak yerine direnç netten,
15 tane + kargo ödeyip alırsın aynı paraya.

voltaj regülasyon opamp'in (U13) 2 ve 3 numarasında tam olarak aynı voltaj olması lazım. Bu voltaj da DAC'ın ürettiği voltaj (0 - 4.096 V arasında). Daha önce + ve - beslemeleri kontrol ettin sorun yok. opamp çıkışında ise (6 numara) girişindeki voltajın 7.5 katı voltaj olması lazım.

Eğer opamp çıkışında bir şekilde aşırı yük vardı ise belki de opamp çıkış katı yandı o yüzden çıkış yok. Çıkışı ayırıp yeni bir opamp ile deneyebilirsin.

voltaj regülasyon opamp'in (U13) 2 ve 3 numarasında tam olarak aynı voltaj olması lazım. Bu voltaj da DAC'ın ürettiği voltaj (0 - 4.096 V arasında). Daha önce + ve - beslemeleri kontrol ettin sorun yok. opamp çıkışında ise (6 numara) girişindeki voltajın 7.5 katı voltaj olması lazım.

Eğer opamp çıkışında bir şekilde aşırı yük vardı ise belki de opamp çıkış katı yandı o yüzden çıkış yok. Çıkışı ayırıp yeni bir opamp ile deneyebilirsin.
Evet abi şimdi zenerleri de ölçtüm hepsi sağlam. Büyük ihtimal opamp'ı bozdum. Yedek almamıştım pahalı diye. Önce bir ölçeyim de tam emin olunca yenisini sipariş edicem mecbur.

Evet abi şimdi zenerleri de ölçtüm hepsi sağlam. Büyük ihtimal opamp'ı bozdum. Yedek almamıştım pahalı diye. Önce bir ölçeyim de tam emin olunca yenisini sipariş edicem mecbur.

Ne zeneri yav, devrede bir tane zener var o da 36 V luk zener (BD135 bazına bağlı).

Ne zeneri yav, devrede bir tane zener var o da 36 V luk zener (BD135 bazına bağlı).
Siyah olmayan, turuncu cam gibi olan bütün diyotlara zener diyorum ben :D

Abi şimdi 3 opampı da bacaklarını karşılaştırarak ölçtüm. Üçü de aynı değerleri veriyor. 0.560v ile 0.725 arası diyot değerleri.
Bu durumda ya hepsi bozuldu, yada normal diyot değerleri verdiğine göre hepsi sağlam.
Şimdi çıkmaza girdim işte.
Bozulma ihtimali olan 3 tane eleman kaldı. BC847, BD135 ya 2N3055 ler.

Evet büyük ihtimalle hepsi bozuldu. Sen 1N4148 leri ters bağlayınca, negatif besleme voltajı -7V oldu. Pozitif besleme voltajı da 38 V dedin. 38 + 7 = 45 V, yani opamp'in maksimum voltaj sınırını aşmış oldun.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back