MCP4922 DAC Kullanımı

R30'u söküp 0R Jumper direnç taktım. Şuanda 4.096v alabiliyorum referanstan.

Voltaj değişkenime test için voltaj = voltaj * 100; şeklinde değer gönderdim.
Ekrandan 5.00v gönderdiğimde DAC çıkışını 0.500V olarak okuyorum, Opampdan sonraki ana çıkışı ise 0,680V okuyorum.

DAC çıkışlarını ters bağlantı yapmışım. Sistemden Amper ayarladığımda Voltaj değişiyor, Voltaj ayarladığımda Amper değişiyor.
Bunu yazılım da çözmeye çalışacağım. Olmazsa DAC çıkışlarını yer değiştirip kartı yeniden basabilirim.

Şimdi DAC'a manuel olarak 4096 değer gönderip çıkışta kaç volt okuyabileceğime bakacağım.
bu sorun yazılımsal çözülür abi biraz fırtına yaparak.

bu sorun yazılımsal çözülür abi biraz fırtına yaparak.
Aslında bazı değişiklikler yaptım. Kartı tekrar basmak istiyorum ama bu haldeyken tüm testlerini yapmam lazım.
Tersten de olsa voltu amperi ayarlayabilecek duruma gelip son halini görmem lazım.
Her hangi bir sorun kalmadığında tekrar basacağım ve bir daha kurcalamadan toplayıp artık kullanmaya başlayacağım.

Fırtınaya gerek kalmadan çözdüm ters bağlantıyı.
DaC'ı set ederken setDac(değer, kanal); şeklinde veri gönderiyoruz.
Kanal numaraları 0 ve 1.
Ampere değer gönderirken 1, voltaja değer gönderirken 0'ı seçiyordum. Bunların yerini değiştirince kanallar oturmuş oldu.

Şimdi sırada şu sorun var.
Ekrandan 30.00v gönderince bunun 136 ile çarpıp DAC'a 4080 değerini gönderiyorum.
Bu durumda ana çıkışım 0,680v oluyor. DAC'a daha fazla değer gönderemeyeceğime göre bu çıkışı nasıl 30v yapacağım?

Kod:
 if (page == 'v') {
    // voltaj değeri dijital pota gönderilecek
    voltaj = voltaj * 136;
    setDac(voltaj, 1); //Volt
  } else if (page == 'a') {
    // Akım değeri dijital pota gönderilecek
    voltaj = voltaj * 819;
    setDac(voltaj, 0); //Amper
  }

Fırtınaya gerek kalmadan çözdüm ters bağlantıyı.
DaC'ı set ederken setDac(değer, kanal); şeklinde veri gönderiyoruz.
Kanal numaraları 0 ve 1.
Ampere değer gönderirken 1, voltaja değer gönderirken 0'ı seçiyordum. Bunların yerini değiştirince kanallar oturmuş oldu.

Şimdi sırada şu sorun var.
Ekrandan 30.00v gönderince bunun 136 ile çarpıp DAC'a 4080 değerini gönderiyorum.
Bu durumda ana çıkışım 0,680v oluyor. DAC'a daha fazla değer gönderemeyeceğime göre bu çıkışı nasıl 30v yapacağım?

Kod:
 if (page == 'v') {
    // voltaj değeri dijital pota gönderilecek
    voltaj = voltaj * 136;
    setDac(voltaj, 1); //Volt
  } else if (page == 'a') {
    // Akım değeri dijital pota gönderilecek
    voltaj = voltaj * 819;
    setDac(voltaj, 0); //Amper
  }
bizim op-amp kazancımız nedir yani op-amp girişinde voltaj hangi seviyedeyken çıkışımız 30 oluyor buradan yola çıkmalıyız.

bizim op-amp kazancımız nedir yani op-amp girişinde voltaj hangi seviyedeyken çıkışımız 30 oluyor buradan yola çıkmalıyız.
Kodları biraz detaylı incelemem gerekecek. Çünkü işin içinde kademelerde var. Ekrandan 30v gönderdiğimde kademenin 1 den 3'e atlaması gerek. Şuanda bu atlamayı da yapmıyor.
Bu gün pek vaktim kalmadı. Yarında sınav yüzünden bakamayacağım. Pazar yada Pazartesi günü tam sonuç alırım diye düşünüyorum.

Kodları biraz detaylı incelemem gerekecek. Çünkü işin içinde kademelerde var. Ekrandan 30v gönderdiğimde kademenin 1 den 3'e atlaması gerek. Şuanda bu atlamayı da yapmıyor.
Bu gün pek vaktim kalmadı. Yarında sınav yüzünden bakamayacağım. Pazar yada Pazartesi günü tam sonuç alırım diye düşünüyorum.
sınava giyorsan 12'den sonra birşey kalmıyor 12'den sonra bakabilirsin ayt'ye de gireceksen pazar'da dolusun.

Önce trafo kademe işini çöz.

Sonra da U13 ün kazancını ayarlaman lazım. Bunu da R34 ile yapıyorsun. U13 ün + girişi senin DAC'ın çıkışı. DAC'tan maksimum voltajı çıkart (4.096 V). Bu durumda opamp kazancının 30 / 4.096 = 7.4 olması lazım. Evirmeyen opamp kazancı:

[math]A = 1 + \frac{R40}{R34}\newline 7.4 = 1 + \frac{56000}{R34}\newline R34 = 8.75\ k\Omega[/math]
R34 yerine bir trimpot koyayım diye düşünebilirsin, ama trimpot koyma. Hem R30 hem de R34 ü düşük toleranslı metal film dirençlerle elde et. Mesela 33 k ile 12 k paralel bağlarsan 8.8 k elde edersin. 68 k ile 10 k paralel bağlarsan 8.718 k elde edersin.

Önce trafo kademe işini çöz.

Sonra da U13 ün kazancını ayarlaman lazım. Bunu da R34 ile yapıyorsun. U13 ün + girişi senin DAC'ın çıkışı. DAC'tan maksimum voltajı çıkart (4.096 V). Bu durumda opamp kazancının 30 / 4.096 = 7.4 olması lazım. Evirmeyen opamp kazancı:

[math]A = 1 + \frac{R40}{R34}\newline 7.4 = 1 + \frac{56000}{R34}\newline R34 = 8.75\ k\Omega[/math]
R34 yerine bir trimpot koyayım diye düşünebilirsin, ama trimpot koyma. Hem R30 hem de R34 ü düşük toleranslı metal film dirençlerle elde et. Mesela 33 k ile 12 k paralel bağlarsan 8.8 k elde edersin. 68 k ile 10 k paralel bağlarsan 8.718 k elde edersin.
R30 dediğin R33 olması lazım sanırım.
Özdisansan dan direk 1% toleranslı dirençler alırım abi. Ara değerlerde bayağı var onlarda. Bulamazsam paralellerim artık.

Mesela 33 k ile 12 k paralel bağlarsan 8.8 k elde edersin. 68 k ile 10 k paralel bağlarsan 8.718 k elde edersin.
Abi özdisanda 8.66K direnç var.
Senin yukarıda demek istediğin paralelleme olayını R34 yanına bir direnç daha koymak mı yoksa R34 ile R40 değerlerini değiştirerek 8.75k elde etmek mi?

Tam aynısı olmak zorunda değil. 8.66 da olur. Yazılım içerisinde de kalibrasyon yapman gerekecek zaten.

Tam aynısı olmak zorunda değil. 8.66 da olur. Yazılım içerisinde de kalibrasyon yapman gerekecek zaten.
Abi birde almışken akım için gereken direnci de alayım. O da 5/4.096 =1.22 yapıyor. Bunun direncini de yine 56K üzerinden mi hesaplayacağız? Dicem ama onunla bağlantısı yok. Bu arada akımı ayarlayan R33 mü?

Akımın ayar direnci şönttür. R33 hiçbirşeyi ayarlamıyor, sadece komparatörün bir girişini şönte bağlıyor.

Eğer akım ayarında bir iyileştirme yapmak istiyorsan, akım referansını bölen R31 ve R32 yi metalfilm direnç yapabilirsin. Bir de şönt için gerçek şönt kullanabilirsin. aşağıdaki şöntten 3 tane alıp paralel bağlarsan 5 A akım için uygun gücü elde edersin.

Eğer akım ayarında bir iyileştirme yapmak istiyorsan, akım referansını bölen R31 ve R32 yi metalfilm direnç yapabilirsin. Bir de şönt için gerçek şönt kullanabilirsin. aşağıdaki şöntten 3 tane alıp paralel bağlarsan 5 A akım için uygun gücü elde edersin.

Bu üçtaneyi R38 yerine mi bağlayacağız abi? Hani şu 11w olan taş direnç.

Bir eleştiri daha yapayım. Bu proje çok karmaşık oldu. Öğrenme amaçlı olan kısımda hiç bir itirazım yok ama hobi amaçlı yapılacak bir devre mi tartışılır...

Gördünüz tabi taş direnç işi patlıyor. Şönt yapın hemen... :p

Benim gibi sonradan düzeltme yapsanıza :katil1:
Daha patlayan birşey yok ki. İyileştirme yapıyoruz.
Sen DAC işi olmaz demiştin ama olacak gibi duruyor.

Hassas dirençlerim geldi. Şimdi ilerlemeye devam edeceğim.

Abi bu üçünün yandakinin yerini almaya gücü yetecek mi? Gözüme çok ufak geldi :D
Bunları sonraki baskıya ilave edeceğim. Şuanki ile biraz yol almam gerek.

20220621_163649.jpg

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back