MCP4922 DAC Kullanımı

Evet büyük ihtimalle hepsi bozuldu. Sen 1N4148 leri ters bağlayınca, negatif besleme voltajı -7V oldu. Pozitif besleme voltajı da 38 V dedin. 38 + 7 = 45 V, yani opamp'in maksimum voltaj sınırını aşmış oldun.
Deme ya :kizgin3::kizgin3::kizgin3:

Belki bozulmamıştır. Breadbord üzerinde opamp ile birşeyler dene bence. Belki sağlamdır.
Bende şimdi onu düşünüyordum. Ne denesem diye...
Bu arada yenilerinin siparişini verdim. Ya bitecek ya bitecek bu proje :kizgin2:

@taydin abi transistörleri kontrol ederken Q8 BC847'nin bacaklarının kısa devre olduğunu gördüm. Sanırım o yüklüyordu opampı.
Sağlamıyla değiştirdim ama aklıma takıldı acaba BC847 SMD olduğu için küçük mü kalıyor güç olarak? Normal dip ile değiştirmeli miyim?

bc847.png

Şimdilik o transistörü komple sök. Onun tek görevi ilk açılışta daha negatif referans oturmadan güç kaynağının çıkış vermemesini sağlamak. Orada R36 değerinin optimize edilmesi gerekiyor. Negatif referans yokken Q8 ON olacak, negatif referans oturunca da OFF olacak. Mevcut değerlerde belki her zaman ON oluyor, böylece opamp çıkışını kısa devre edip hem kendini hem de opamp'i yakıyor.

Aslında tasarımı iyi yapılmamış. Q8 kollektörü Q9 bazına bağlansaydı bu sorun oluşmazdı çünkü opamp çıkışı kısa devre olacağına 1 k lık R37 ile yüklenmiş olurdu.

Şimdilik o transistörü komple sök. Onun tek görevi ilk açılışta daha negatif referans oturmadan güç kaynağının çıkış vermemesini sağlamak. Orada R36 değerinin optimize edilmesi gerekiyor. Negatif referans yokken Q8 ON olacak, negatif referans oturunca da OFF olacak. Mevcut değerlerde belki her zaman ON oluyor, böylece opamp çıkışını kısa devre edip hem kendini hem de opamp'i yakıyor.

Aslında tasarımı iyi yapılmamış. Q8 kollektörü Q9 bazına bağlansaydı bu sorun oluşmazdı çünkü opamp çıkışı kısa devre olacağına 1 k lık R37 ile yüklenmiş olurdu.
O zaman Q8 kollektörü yeni tasarımda direk Q9'a bağlıyorum ben.

R36 değerinin optimize edilmesi gerekiyor.
Bunu neye göre optimize edeceğiz?
Eğer doğru hesapladıysam şuanda Q8 transistörü 0,8V ile sürülüyor.

gerilim_bölücü.png

Yanlış hesapladım. Buraya eğer 32v kademesinde güç veriyorsam 44V filan düşmesi lazım.

Orada başka değişiklikler de gerekebilir. Mesela Q8 i süren R35 de ayarlanması gerekebilir. Şebekenin en yüksek olduğu ve en düşük olduğu durumda doğru davranacak bir değer seçmek lazım. Veya en garantisi. Q8 i doğrudan pico ile sürmek. Bütün herşeyi yerli yerine koyduktan sonra senin yazılım Q8 i OFF yapar. Bunu yaparsan, aynı profesyonel güç kaynaklarındaki gibi bir OUTPUT ON/OFF düğmesi olur.

Orada başka değişiklikler de gerekebilir. Mesela Q8 i süren R35 de ayarlanması gerekebilir. Şebekenin en yüksek olduğu ve en düşük olduğu durumda doğru davranacak bir değer seçmek lazım. Veya en garantisi. Q8 i doğrudan pico ile sürmek. Bütün herşeyi yerli yerine koyduktan sonra senin yazılım Q8 i OFF yapar. Bunu yaparsan, aynı profesyonel güç kaynaklarındaki gibi bir OUTPUT ON/OFF düğmesi olur.
Pin yokki ya :(

Ben on-off butonunu dac'ı sıfıra çekerek yapacaktım

Güç kaynağı aktif çalışma durumuna geçtikten sonra DAC çıkışı ile ON/OFF yapabilirsin. Buradaki sorun, güç kaynağına ilk güç verildiği an. Q8 bu noktada işe yarıyor. Bir kere güç kaynağı aktif olduktan sonra Q8 her zaman OFF.

hali hazırda var abi atiny zaten ona verelim transistör kontrolünü
Güç kaynağı aktif çalışma durumuna geçtikten sonra DAC çıkışı ile ON/OFF yapabilirsin. Buradaki sorun, güç kaynağına ilk güç verildiği an. Q8 bu noktada işe yarıyor. Bir kere güç kaynağı aktif olduktan sonra Q8 her zaman OFF.
Biraz düşünmem gerek bu durum üzerine.
Opamplar dağıtıma çıkmış. Birazdan gelir herhalde.
Önce şu 3D yazıcı ile ilgili sorunlarımı halletemem gerek. Şiparişim var.

Biraz düşünmem gerek bu durum üzerine.
Opamplar dağıtıma çıkmış. Birazdan gelir herhalde.
Önce şu 3D yazıcı ile ilgili sorunlarımı halletemem gerek. Şiparişim var.
Benim kargo ile başım belada sürekli diyor geldik yoktunuz birdaha araba ile peşine düşüp alıyorum bu gün yine aynısı oldu

Orada başka değişiklikler de gerekebilir. Mesela Q8 i süren R35 de ayarlanması gerekebilir. Şebekenin en yüksek olduğu ve en düşük olduğu durumda doğru davranacak bir değer seçmek lazım.
Eğer doğru yere bakıyorsam min 580mV, maks 700mV diyor.
En yüksek 44V, En düşük 14V baz aldığım da Ortalama değeri bulamıyorum.
Maks değere göre ayarlayınca minimum değer 580mV altında kalıyor, Min değer göre ayarlayınca maksimum değer 700mV üzerinde kalıyor.

bc847_vbe.png

Q8 orada anahtar gibi çalışıyor, V[SUB]BE[/SUB] ile işin yok bu durumda. R35 ve R36 gerilim bölücü oluşturuyor, negatif referans 0 V iken transistörün ON olması, negatif referans -2.1 V olduğunda da OFF olması lazım.

Ama şimdi sen ona kafayı takma. Çıkar o transistörü devrenin geri kalanını çalıştır. Sana hep diyorum, bölüm bölüm ele alacaksın devreyi ve her bölümü tek başına ayrı ayrı çalıştırdıktan sonra devreyi bütün olarak test edeceksin.

Q8 in olmaması şu sakıncayı doğurur. İlk güç verildiği anda güç kaynağı çıkışında kısa süreli bir yüksek voltaj görülür. Yani Q8 yokken güç kaynağına 5 V ile çalışan hassas bir devre bağlarsan, devre bozulabilir.

Çıkar o transistörü devrenin geri kalanını çalıştır.
Opamplar geldi abi. Taktım yerine. Q8'i de söktüm. Verdim 30V'u çıkışta da ekranda da 30V'u gördüm. Ama ufak küsürat için biraz kalibrasyon yapmak lazım. Amperi test edemedim. Şuan kafam basmıyor o kısma.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back