MCU giriş koruması

semih_s

Kıdemli Üye
Katılım
16 Aralık 2020
Mesajlar
1,515
1692385380093.png


Yukarıdakine benzer şekilde adc okuması yapcağım. Biraz karışık bir iş olacak üzerinde çalışırken yapacağım bir hatadan adc okuduğum bacaklara işlemciyi bozacak bir voltaj gelmemesi için koruma yapmaya çalışıyorum. Amacım simetrik beslediğim opamp çıkışlarının 5V üzerine ve 0V altına inebileceği öngörmediğim bir durumda işlemciyi korumak. Bunun için D1 diyotu TVS veya zener seçmek arasında kaldım. Negatif voltaja karşı da şotki diyot koymak bana mantıklı geldi. MCU pinleri VCC+0,5 ile -0,5V arasına dayanıyor.

Buna alternatif de aşağıdaki gibi sadece 2 şotki diyotla güvenli aralıkta tutmak mümkün görünüyor. Bu iki uygulama arasında etkililikleri vb bakımdan bir fark var mıdır? Kullanacağım mcu Atmega64 olacak.

Bu girişleri korumak için R6 direncin akım sınırlaması tek başına yeterli olur mu acaba?

1692385834150.png
 
- R6 yi 10K sectikten sonra hic opamp kullanma.

ADC girisini cok dusuk empedansli cikis ile surmen gerek. Bu R6 nin en fazla bir kac yuz ohm olmasi gerektigi anlamina gelir.

- ADC girisine zener baglarsan voltaj, zener esik degerine daha cok yaklasmadigi halde zener akim cekmeye baslar ve ADC girisindeki voltaji degistirir.

Zener kullanma.

Ne yapacaksan opampli devrede yap. Opamp cikisi ADC Vmax degerini asmasin.

Eger opamp bozulursa bosver MCU da bozulsun.
 
Uygulamada opampı kullanmam gerekiyor, voltaj dinamik olmayacak. Ben bir atmega48'de korumasız 100K ve kondansatörle deneyeyim. 10K'ya kadar adım adım düşeyim.
1692389016002.png
 
Opamp beslemesini 5V yapsanız çözüm olmaz mı?
Devrede birkaç opamp var. Çıkışı 10V görmesi gereken biri var dizgide birine ayrı 5V yol çekmekle uğraşmak istemedim. Bir de opamları rail-rail seçmedim. GND'yi ve VCC'yi görmesini istiyorum. Normal şartlar altında koruma gerekmeyecek aslında. Masamda uğraşırken, direnç sök-tak lehimleme hatasından vb. mcu mefta olmasın. şotkileri iliştirmek kolay olacak. böyle yapacağım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,881
Mesajlar
100,287
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top