Kaynak elektrodu seçmek baya bilgi gerektiriyor diyebilirim. Ark kaynaklarındaki elektrodların içi, özü olarak geçer, metalin cinsine göre değişiyor. Demir kaynağı için bile farklı karbon içeriklerine göre farklı özler var. Kaynaklayacağın metali bilmen gerekiyor,
sırf çelik sınıfları bile tonla var:
en.wikipedia.org
Sonra elektrodun dışındaki kaplama tipleri var, kaplamalar genelde kaynak esnasında havadaki oksijenin kaynak esnasında paslandırma yaparak kaynağın kalitesini bozmasını engellemek için kullanılıyor. Bazı kaplamalar ise yanma yardımcısı olarak devreye giren tiplerde.
Kaynak konusunda amatör isen bu kısımlara henüz girme. 2.5 veya 3 lük 10 paket standart rutil elektrod al, bol bol taş al, tel fırça, kaynak çekici ile kaynağa başla.
10 kutuyu bitirene kadar 50 amper ile 100 amper arasında ark kaynağı yap. Kaynakların sıfır boşlukla, kesintisiz olana dek elini alıştır. Kaynak sonrasında kabuk soğumayla kendini atana dek devam et. Hatalı kaynakları görmek için taşla kaynağı kes, nerede boşluklu, hangi hareket sonrasında sorunlu kaynak oluyor gör.
temiz kaynak yapmaya başladıktan sonra V kanal aç, 45 derece açıyla kaynaklanacak demirleri yan yana getirince V şeklini alsın. Dibinden, baştan sona güzelce kaynakla, sonra kabuğu kaldır, fırçala, V kanal dolana kadar, sağına bir, soluna bir kat kaynak at, aynı seviyede ortalarını doldur. taşla kaynağı keserek kusurlu yerleri gör.
El alışkanlığı ve elindeki makinenin amper ayarına alıştıktan sonra kaynaklayacağın malzeme cinsini sormaya ve ona göre elektrod arama işini yapmaya başla.
Soğukta kaynak, sıcakta kaynak, rüzgarda kaynak, yukardan aşağı, aşağıdan yukarı, alttan, su altında, üstünde, metal genleşmeleri, yamulmaları, önlemleri derken yıllar alan bir süreç.
Kaynak kutularındaki harflerin, rakamların sadece bir kısmı.