!!DIKKAT BU UYGULAMAYI UART ÜSTÜNDEN YANİ ARDUINO KARTINIZI USB'DEN BAĞLAYARAK YAPAMAZSINIZ.
USB-ASP VEYA FARKLI BIR SPI PROGRAMLAYICI GEREKLIDIR!!
Bu kadar yazdık konuya bari tecrübelerimizi'de aktaralım.
Bu mesajımda ATMEL üretimi işlemciler'de kod koruması nasıl yapacağız onu görüyoruz.
Kullanacağımız program
eXtreme Burner AVR fakat bunu kullanmak zorudna değilsin fuse ayarları yapabileceğiniz herhangi bir program olur.
ben genelde
avrdude ve
eXtreme Burner AVR kullanıyorum.
Bunlar için malesef link kurulum sihirbazı veremiyorum ikiside tarihe eser programlar olduğu için binbir hatayla karşılaşyıorsunuz çalıştırana kadar.
Öncelikle size denemeniz için bir Blink.hex dosyası vereceğim vereceiğim dosya içindeki program atmega328p üstündeki D4 pinine 1 saniye periyotla blink yaptırıyor.
Kullanacağımız program ilk açılışta böyle görünüyor;
Daha sonra sol üstten open diyip verdiğim hex dosyasını seçip açınca böyle görünecek;
Karşımıza çıkan bu ekranda üst menüden WriteAll diyoruz ve programı denetleyicimizin içine yazıyor.
Bir led bağlayarak deneyebilirsiinz doğru yazıldığını 4numaralı dijital pinin blink yapması gerekiyor.
Sonra programı kapatıp açın açılınca program bu sefer ReadAll butonuna basın ve yine karşımıza yüklediğimiz hex yani bu sayılar harfler gelecek.
Sonra yazıların hemen üstünde bulunan Fuse/Bits Settings menüsünü açıyoruz.
Lock Fuse yasan kısmın içeriğini 00 olarak değişitirp Write kısmını tikleyip yine en başta yaptığımız gibi yükleme yapıyoruz.
Artık okumamız kesinlikle mümkün değil işlemcimizi her read dediğinizde okuyamayıp FF yazacak bütün sektörlere.
Ama bir uyarı programınızı kilitleyip yüklerseniz sizde okuyamazssınız.