Miknatis ve demir nuveden olusan kapali devre magnetik duzenekte demir doydumu doymadimi?

Bazı sistemlerin 2D çözümü maalesef yanlış oluyor, ama sizin ki bu tür bir sistem değil bence. Simulasyonda kurduğunuz şeyi analitik çözdüğünüzde ne geliyor?

1765494458806.png

Hava araliginda olctugum B degeri, programin verdigi ile son derece uyumlu.

En iyisi mevcut tasarimi 2 kat kalin demirle bir daha yaptirmak.
Bu kez 2 eksen degil tek eksen yapacagim. En azindan demirin kalinliginin etkisini goreyim.

Hocam sorun şu, siz mıknatıs ile demirin kesitini aynı tutuyorsunuz flux ı konsantre etmiyorsunuz. Zaten magnetiniz 3mm, 1.25Br ı olsa siz 7mm hava aralığından 0.5 almışsınız. Mıknatıs Br da bile olsa sizin demir de giden 0.08 hiç bir şey yani. Sizin o 7mm hava aralığından 0.75T almanız için demir muhteşem bile iletse o magnetlerin 1.75T da falan çalışması lazım mümkün giib gelmedi bana. Ha şu şekilde mümkün kalınlıklar ile oynayarak akıyı yoğunlaştırırsanız elde edersiniz.

Bu son veriler oylesine yaptigim bir simulasyon. 4 mm gap ve abartili demir bloklar icin.

Orta gobek 60mm. kenarlardakiler ise 40mm kalinlikta.

Benim gercekte calisan cihazin simulasyonunu da yapip vereyim. Benimkisinde tum kalinliklar 20mm. Fakat govdenin yuzeyi miknatis yuzeyinden daha buyuk.

Ancak elimdeki nuveyi FEMM de cizemem. Bildigim kadariyla 3 boyutlu cizime izin vermiyor, demir ve miknatisda farkli kesitlerde cizilemiyor ya da ben bilmiyorum.

Son düzenleme:
Femm bilmiyorum, demir ve mıknatısda farklı kesitleriniz varsa iş değişir

Mıknatıstan büyüksünüz yani, hava aralığındaki kesitler de buysa bence inanılmaz iyi. Mıknatıs ile temas eden yerde mıknatıs kadar kalanında da ufalarak devam edebilirsiniz, bunu yapan motorlar var airgap b yi arttırmak için. IPMSM oluyor bu motorlar, mıknatıs içeride normalde takacağınızın 90 derece kayığı şekilde takılıyor, demir ile airgaptte istediğimiz yöne çevirebiliyoruz ama olay şu normalde o magneti takacak kadar alan motorda yok, çapı kullanıp sığdurabiliyorsunuz. Bu teknik genellikle ucuz magnet kullanmak için yapılır, çünkü airgap b yi çok arttırmak için motoru iron machine şeklinde tasarlamak gerekiyor ki bu da başka negstif etkiler getirebiliyor.

Baska negatif etkiler derken?

Su anki cihazim Yaklasik 160x160x100 mm ve 2 eksenli.

Simulatorun yalancisiyim, gapta 0.75T ya ulasabilecegim tasarimda tek bir eksen 2 eksenli cihazdan daha buyuk olacak. Bu durumda koca bir demir kutle sozkonusu.

Yaklasik 40kg agirlikta ve sadece 50mm x 50mm stroke ve 60Nt luk kuvvet ureteceginden boyle bir tasarim muhendislige cok aykiri olacak.

Forum istatistikleri

Konular
8,654
Üyeler
3,447
Son üye
halilbeyy10

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back