Mikrodenetleyici ve PLC hakkında bir iki soru

Şiyar

Yeni Üye
Merhaba iyi akşamlar.
Bu sektörde çırak sayılırım yada daha düşük rütbe. Bir iki farklı proje yaptım yazılım ve işleyiş hakkında sorun da yaşamadım istediğimi aldım, ama işi ilerletmek istiyorum.

Genelde step motor, röle, SD kart, LCD ekran ve benzeri parçalar kullanıyorum. Bunları kontrol için Arduino kullanıyorum.
Alt kısımda verdiğim resim ilk projemden.

Gelelim sorulara,
PLC pahalıdır ve PLC öğrenmekle de uğraşmak istemiyorum. Projenin ihtiyacina göre atmega328p, rp2350, STM32 yada raspberry pico 2, teensy 4.1 gibi ürünler kullansam sorunsuz makinalarımı endüstriyel ortamda çalıştırabilirmiyim.

Bu cihazı PLC gibi kullananmak istiyorum lakin sürekli karşıma optokuplor çıkıyor, bu ürünü neden kullanmalıyım? Cihaza ne gibi özellikler/değer katıyor.

Son olarak benim gibi yeni başlayan birine bu yolda önerileriniz nelerdir.

Bu projenin içeriğini
3 adet step motor. Nema23 ve 34
2 adet 6-36v ile çalışan endüktif mesafe sensörü,
Pin çoklayıcı, LCD ekran, 4x4 keypad, as kart,
4f566ac0-8b65-4d62-89bf-b1a9fe3c952f.jpeg

Plc dediğimiz cihazlar onlarca mühendisin mikrodenetleyici veya mikroişlemciyi endüstriyel şarlarda çalişabilecek bir donanımla ve daha kontrollü bir yazılım ortamıyla geliştirip bissürü test ve sertifikasyon sürecinden geçirdikten sonra çıkardığı ürünlerdir.
Plc yerine mikrodenetleyici kullanabilmek için enazından hem tecrübeli bir donanım tasarım mühendisi hem de tecrübeli bir gömülü yazılım mühendisinin bilgilerine sahip olmanız gerekir

plc dediğin temelinde mikrodenetleyici barındırır fakat avantajları çıplak bir mikrodenetleyiciye göre çok fazla;

beslemeden gelecek parazitlerden etkilenmez giriş ve çıkışları mikrodenetleyiciden izoledir kısa devre olmuş bir röle bobini denetleyiciye zarar veremez girişten gelecek bir yüksek voltaj işlemciye zarar veremez.
kullanım kolaylığı sunar denetleyici üstüne derinlemesine ayarlar yapmaya gerek kalmaz ladder veya basitleştirilmiş bir c dili türevi ile uygulamalar yapabilirsin.
birkaç ayar ile onlarla farklı node'a sahip haberleşme başlatabilirsin.

bunun karşılığında maliyeti artar normalde aynı sistemi kendin yapmaya kalksan örneğin 50dolarharcıyorken bir plc kullanınca bu maliyet 80-100dolar civarına çıkacaktır.

PLC nin degil, PLC kullanan bir isletmenin avantaji vardir.

MCU ile yapilmis bir kart bozulursa MCU kartini haliyle yazilimini o karti ureticisinden almaniz gerekir.
PLC yi ise herhangi bir ureticiden alirsiniz ve ayni yazilim hepsinde calisir..

Her bir makina icin ayri MCU karti alip ariza durummlari icin stoklamaktansa bir iki cesit PLC stoklamak yeterlidir.

Video da arkadaş optokuplor ve benzeri ürünler kullanarak sanki güzel iş çıkarmış. Optokuplor mevzusunu anlatacak biri var mı acaba?

Optokuplörün amacı, iki tane devreyi birbirinden izole etmektir. Mesela bir MCU ile şebeke voltajının frekansını belirlemen gerekiyor. Doğrudan MCU'yu şebekeye bağlarsan o dijital devrede hem FAZ voltajı olur, hem de şebekenin bütün parazitleri harmonikleri MCU ya ulaşır. Ama araya bir optokuplör koyduğun zaman bu iki sıkıntıyı da büyük ölçüde ortadan kaldırmış oluyorsun.

Konuyu biraz kendin de araştır, sonra da daha spesifik sorular sor.

PLC'nin bana sorarsanız en önemli avantajı ve endüstride tercih edilmesinin sebebi, Standart bir donanım olması ve herkes tarafından kullanılabilecek standart yazılım dilleri ile (IEC 61131-3) programlanabiliyor olmasıdır. Bunun yanında satın aldığınız PLC ihtiyacınıza göre CE, UL vb sertifikalarına sahiptir, EMC vb testlerden geçmiş, acaba pano içindeki bir kontaktör çektiğinde reset alır mı? gibi soru işaretleri olmayan bir üründür. Bütün bunları düşününce eğer yüksek adetli özel bir makina imalatı yapmıyorsanız özel kart tasarımı ve bütün bu test süreçleri vb külfetlere girmek yerine piyasada bulunabilen, arızalandığında yerine yenisini koyabileceğiniz bir ürünü tercih etmek çok daha mantıklıdır. Ben bir makina satın alacak olsam içerisinde özel bir kart ile kontrolcü bulunacağına piyasada satılan bir PLC bulunmasını tercih ederim.

Burada örnek devre şeması ile birlikte bir mikrodenetleyici kartının nasıl endüstriyel bir PLC olarak kullanılabileceği ile ilgili çok değerli bilgiler mevcut. İncelemenizi tavsiye ederim.

Video da arkadaş optokuplor ve benzeri ürünler kullanarak sanki güzel iş çıkarmış. Optokuplor mevzusunu anlatacak biri var mı acaba?
Ben bu tarz kartlar tasarlayarak yüzlerce makina otomasyonu gerçekleştirdim.Genellikle seri üretim makinalarda maliyeti düşürmek amacı ile kullanılır.
Seyrek olarak çok özel tek bir makina içinde bu kartı kullandıgım oldu.Zamanla yapmış oldugunuz projeler arşiviniz oluştugunda yeni bir projeye uygulamak çok daha kolay oluyor.
İki makinada PLC den elektronik karta dönüşüm yaptım.Üzerinden eksilttigim ekstra malzemenin keşke fotografını çekmiş olsaydımda sizlere gösterebilme şansım olsaydı.Bazen makinanın çok daha pratik kontrolünü saglıyor.

Bu durumda adamlar gobek bagiyla sana baglanmislar @alarmko.

Bu durum senin icinden cok iyi ama, isletmeler acisindan cok buyuk risktir.

Bu durumda adamlar gobek bagiyla sana baglanmislar @alarmko.

Bu durum senin icinden cok iyi ama, isletmeler acisindan cok buyuk risktir.
Uçuk fiyatlara vermiyorum,hatta plc programı yazanın sadece program parasının altına hazır kart veriyorum.Gerçi hala beni ittir etmeye çalışıyorlar :)
Bana göre büyük eşşeklik ediyorlar;zira ben elektronik otomasyondan anlayan makina mühendisiyim.Kendileri farkında degil ama bedava makina danışmanlıgıda yapmış oluyorum.
Ayrıca yaşım kemale erdigi için,öldükten sonra kulagımı çınlatmasınlar diye yaptıgım özel projelerde chip'leri kilitlemiyorum.Kafası çalışan birisi kolay şekilde çözer diye düşünüyorum.Benim asıl amaç para kazanmaktan ziyade emeklilikte kendimi oyalamak.Birde üretmekten,ugraşmaktan zevk alıyorum.Elektronik benim hobim,40 yıldır ögrenmeye devam ediyorum.:)

Uçuk fiyatlara vermiyorum,hatta plc programı yazanın sadece program parasının altına hazır kart veriyorum.Gerçi hala beni ittir etmeye çalışıyorlar :)
Bana göre büyük eşşeklik ediyorlar;zira ben elektronik otomasyondan anlayan makina mühendisiyim.Kendileri farkında degil ama bedava makina danışmanlıgıda yapmış oluyorum.
Ayrıca yaşım kemale erdigi için,öldükten sonra kulagımı çınlatmasınlar diye yaptıgım özel projelerde chip'leri kilitlemiyorum.Kafası çalışan birisi kolay şekilde çözer diye düşünüyorum.Benim asıl amaç para kazanmaktan ziyade emeklilikte kendimi oyalamak.Birde üretmekten,ugraşmaktan zevk alıyorum.Elektronik benim hobim,40 yıldır ögrenmeye devam ediyorum.:)
Aslında tamamen meraktan soruyorum. Bu pazarları nasıl buluyorsunuz. İyi kötü mikrodenetliyici (daha doğrusu stm32) biliyorum. HMI ekranlar ile basit bir PLC yapabilirim. Fakat bunları satabilecek ya da gösterebilecek bir pazarı nasıl görebilirim/bulabilirim?

Aslında tamamen meraktan soruyorum. Bu pazarları nasıl buluyorsunuz. İyi kötü mikrodenetliyici (daha doğrusu stm32) biliyorum. HMI ekranlar ile basit bir PLC yapabilirim. Fakat bunları satabilecek ya da gösterebilecek bir pazarı nasıl görebilirim/bulabilirim?
Ben birşey aramadım,genelde onlar beni birşekilde buldular,nasıl bulunur emin olun bende bilmiyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,102
Üyeler
2,877
Son üye
mrnobodyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back