Motor miline bagli freze cakisinin kesme kuvveti

Mikro Step

Kıdemli Üye
1000 rpm de donen 1kw motorumuz olsun. Motor miline 10mm tek kesici agzi olan bir freze cakisi takmis olalim.

Motor donerken freze cakisi islenecek parcaya ne kadar kuvvetle vurur?

1000 rpm saniyede 16.6 kez donme demektir.

acisal hiz w=2*3.14*16.6 = 104 rad/sn

P=T*w olduguna gore Tork = P/w = 1000 / 104 = 9.6Nm

freze capi 10mm olduguna gore tegetsel kuvvet F=T/r = 9.6/0.005 = 1920 N

Yani 195 Kg lik bir kuvvet.

Dehset bir rakam.

Cok guclu bir el breyzine 10mm parmak freze takip mesela tahtayi frezelemek isteyin. (Ben bir kac kez denedim sakin denemeyin)

Freeze tahtayi yakaladimi kolunuz kirilabilir. Allahtan kolunuzu alip goturmek isterken parmaginiz istemsiz sekilde tetikten kurtuluyor da kolumuz kirilmiyor.

Bu hesap diyor ki aluminyumdan basit ince profillerle yapilan makine ile celik islemek cok mantikli degil.

bu kuvvet aynı zamanda dalma derinliğine de bağlı değil mi ? şu anki hesap var olan malzemenin freze çakısına karşı tamamen frenleme yaptığı - mümkün olan tüm direnci gösterdiği senaryoyu hesaplamıyor mu ?

1000 rpm de donen 1kw motorumuz olsun. Motor miline 10mm tek kesici agzi olan bir freze cakisi takmis olalim.

Motor donerken freze cakisi islenecek parcaya ne kadar kuvvetle vurur?

1000 rpm saniyede 16.6 kez donme demektir.

acisal hiz w=2*3.14*16.6 = 104 rad/sn

P=T*w olduguna gore Tork = P/w = 1000 / 104 = 9.6Nm

freze capi 10mm olduguna gore tegetsel kuvvet F=T/r = 9.6/0.005 = 1920 N

Yani 195 Kg lik bir kuvvet.

Dehset bir rakam.

Cok guclu bir el breyzine 10mm parmak freze takip mesela tahtayi frezelemek isteyin. (Ben bir kac kez denedim sakin denemeyin)

Freeze tahtayi yakaladimi kolunuz kirilabilir. Allahtan kolunuzu alip goturmek isterken parmaginiz istemsiz sekilde tetikten kurtuluyor da kolumuz kirilmiyor.

Bu hesap diyor ki aluminyumdan basit ince profillerle yapilan makine ile celik islemek cok mantikli degil.
Avuç içi freze çakısı merkezinden çok uzakta.
Avuç içi merkezi 10 cm=0.1m uzakta olsa
195kgf*0.005m=0.1m*x
Avuç içine sadece x=9.75kgf uygulanıyor. :)

Kaza yapmak istiyorsaniz el matkabina 10mm parmak freze baglayip bir elinizle tutun ve calisitirin.

Diger elinize de 19mm sunta alip sunta uzerine freze ile desen yapmaya calisin.

Elini öne doğru uzat , biri çeşitli yönlerden hafif ittirsin , bak bakalım kaç cm! ( mühler mm kullanır ) hareket ediyor ?
O dediğin çakıyı el frezesine takıp kullanıyorlar , pah kırıyorlar kanal açıyorlar...
Tabii bir destek ile ve sorun olmuyor , beyin etkinin nereden geleceğini biliyor ve tedbirli...
Senin senaryolarda öyle değil.
Benzeri , bıçak veya benzeri metali taşlamada kullanırken olur , elini parmaklarını parçalayan çoktur.
Ters yön yaklaşımı affetmez .
Ama bant zımparada öyle olmaz.
Aslında önemli bir konu .
Bunlar iş güvenliği eğitimlerinde mutlaka ve ısrarla anlatılan konular.
Ve mühendislere de bu eğimlerde önemli görevler düşer.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,068
Üyeler
3,668
Son üye
tekniker67

Son kaynaklar

Back