Nasıl oluyor

korfez

Üye
Merhabalar yukardaki shorts videosu önüme çıktı. Bende şunu merak ettim Elektroşoklarda ark'mı oluyor?

Bir transformatör ile voltaj onbinlerce volt seviyesine yükseltiliyor ve iki iletken arasında ark oluşuyor. Ama sen de tahmin etmişsindir, onun içindeki nohut kadar trafo 5 MW güç veremez.

Gerçekten 5 MW güç veren bir trafo resmi ekleyeyim karşılaştırmak için

1730903417085.png

Bu resimde ölçek de olmalı. Mesela ben az da olsa tasavvur edebilirim de, bilmeyene fil kadar da görünür el kadar da...
Bir de trafo güçleri Watt(W) olarak değerlendirilmez, Volt.Amper(VA) olarak değerlendirilirler.

Son düzenleme:
c
Merhabalar yukardaki shorts videosu önüme çıktı. Bende şunu merak ettim Elektroşoklarda ark'mı oluyor?
Cihazın üzerinde 5000k volt yazıyor. Watt değil ama volt olarakda yanlış.
havada arkın atlama mesafesine göre voltaj değeri
1cm = 30000 volt =30k volt
2cm=60000 volt =60k volt
bu değerler havadaki toz nem ve sıcaklığa göre değişir.

Evet elektroşoklarda ark oluyor. Amperi düşük olduğu içim öldürmez ama deri yanıklarına ve acıya yol açar.
Uzun süre ark arasında tutarsan parmağını bile kesebilir.
Ben eskiden televizyon tüpü trafosu ile yalıtkan cisimleri kesiyordum. :)

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back