Odullu yarisma

Mikro Step

Kıdemli Üye
Yabanci sitelerde zaman zaman odullu yarismalar goruyorum.

Free enerji vs Joule hirsizligi konulari canlanmisken gercekten cok iddiali oldugunu dusundugum bir yarisma aciyorum.

Bu sinirlari gercekten zorlayan bir yarisma.

Odulu 4000 TL olarak belirledim ve kendim finanse edecegim.

Ancak odullu yarisma yapmak, kazanana parasal odul yollamak belki yasal izinler vs gerektirebilir hic bilgim yok.

Bu nedenle odulu herhangi elektronik komponent firmasindan yapacaklari alisverisin odemesini ben yaparak verecegim.

Gelelim yarisma konusuna.

1) Led gorsel olarak asagidaki gibi olacak. Arastirip en verimli ledi kullanabilirsiniz. 3 mm capli, bacakli led olmasi sart.

2) S anahtari asagidaki gibi olacak.

3) Devre uzerinde enerji kaynagi olmayacak. (Pil, sarj olmus kapasitor, fotopil, dinamo vs)

4) S haricinde devrede mekanik switch kullanilmayacak.

1762000334420.png

Amac S butonuna bastiktan sonra LEDden bir parilti elde etmek.

S anahtari 1 konumuna alindiktan sonra ledin parildadigi ana kadar gecen sure puaniniz olacak.
Ornegin 30 sn sonra led yandiysa puaniniz 30 olacak.

En kucuk puani alan yarismanin kazanani olacak.

1) ? isareti olan kutucuk PCB yada benzeri plaketten ibaret ve acikta (kutusuz olacak
2) PCB ye sadece 10cm kadar uzunlukta 2 tane kablo bagli olacak.
3) S anahtari, pil ve pile bagli 3 adet 100K direnc PCB uzerinde olmayacak.
4) Sistemin calistigini gosterir videoda kadrajinda ayakta duran bir kisi olacak.
5) Ayakta duran kisi, desensiz tek renk duvarin 20 cm kadar uzaginda duracak.

6) Kadrajdaki kisi pili iki parmagiyla havada tuttugunda devre pile bagli kablolarla asagiya dogru sarkacak. Bu vaziyette iken 3 direnc ve S anahtari kablonun sarkan kisiminda kalacak.

6) S anahtari 0 konumunda iken video baslatilacak.
7) Video cekimi baslayacak.

8) Kamera once pilden sarkan kabloya, ardindan 3 direnc ve S anahtarina yaklasip tam kadraj yapip 30sn cekim yapacak. Ardindan da devrenin onden ve arkadan 30'ar saniyelik kisa bir goruntusu alinacak.

8) Tam kadrajda devredeki tum elko kapasitorler tek tek kisa devre edilecek.
9) S anahtarinin konumu degistirilecek ve ledden ilk isik pariltisi vido cekiminde gorulecek.

10) Tabiki video cekim hilesi yapmayacaksiniz.

11) Odulun alinabilmesi icin yarismanin bitiminde acik sema da yayinlanacak.

Kurallari konusalim hem fikirsek yarismanin son gununu belirleyelim.

Son düzenleme:
Walla ödül umurumda değilde şu 10 madde problem.
Şartları çok ağır kadrajda adam filan. arka duvar vs.
Maliyeti çok olduğundan ben katılamıyorum :moruk1:
Bide senarist yönetmen filan lazım şimdi buna demi...

özetle 0.7 volt 5uA akım ile enerji depolayarak ledi anlık yakabilecek bir devre isteniyor.
kopya vermek gibi olmasın ama bu iş için özel energy harvesting entegreleri var. güneş pili ya da çok
ufak vibrasyon enerjilerini biriktirerek belirli bir seviyeye ulaşınca devreyi besliyor.

nasıl yapmışlar bilmiyorum ama bu energy harvesting entegreleri 50-100 mv gibi çok ufak voltajlarda bile içindeki step up devreyi çalıştırarak enerji biriktirmeye başlıyor.

Arastirdigim ciplere bagli zaten bir batarya var. Sagdan soldan topladigi enerjiyi hasat edip bataryayi sarj ediyor Haliyle bataryadaki voltaj isi kolaylastiriyor.

Muhtemelen tamamen off olmus bir batarya varsa o cipler de bir sey yapamaz.

LTC3108 pil yok süper kapasitör var. 50 mv gibi voltajlarla harici başka bir kaynak olmadan kapasitörü şarj etmeye başlıyor.

1762021107252.png

1762021364845.png

buradaki videoya göre geçiyor gibi, giriş 60mV ulaştığı anda çıkıştaki boş kapasitör hızla 3.3 volta şarj oluyor.

1762022857338.png

Bu blok semadan supheleniyorum.

Vin girisine gelisiguzel bir zamanda voltaj uygulandiginda hatta yavasca artan voltajda sistemin harekete gecmesi imkansiz. Ama sonucta blok sema. Trikleri cizmek istemezler tabiki.

Son düzenleme:
buradaki çok basit devre de 100 mV gibi voltajlarda osilasyona başlayıp çıkış üretiyor. ama kullanılan mosfet ilginç. zero threshold matched pair diye geçiyor. tanesi 9 euro.

1762023549641.png

Tasarimdaki en buyuk zorluk bu malzeme ile kolayca asiliyor. Gerisi tasarimcinin hunerine bagli.

Yarismanin kurallari arasina maliyetin de carpan getirelim mi?

Puan = Ledin isildamaya gectigi sure idi ve en dusuk puan kazanacakti.

Maliyeti de isin icine katarsak;

M, Euro cinsinden maliyet (Farneldeki fiyati baz alinabilir)
T, S1 anahtarinin 0'dan 1 konumuna alindiktan sonra ledin isildadigi ana kadar gecen sure

[math] Puan = \frac{M + T}{M * T}[/math]
Olsun mu?

Bu durumda en buyuk puani alan yarismanin kazanani olur.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,471
Üyeler
3,363
Son üye
bogdanivan4647

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back