Okul projem için yardım (sabit akım çekme devresi ile alakalı)

üç tane opamp ile denemiş olman, opamp'lerin sağlam olduğunu göstermiyor. Mesela diyelim opamp beslemelerini ters bağladın. O zaman üç opamp de bozulacak, üçü ile de aynı davranışı göreceksin.

O yüzden her komponentin bağımsız olarak doğru çalıştığını teyit etmen lazım. Aşama aşam gitmen lazım. Bütün devreyi kurdun çalışmıyor. O zaman devrenin alt bileşenlerini ayrı olarak kurup doğru çalıştığını teyit edeceksin.

İki tane şarj aleti varsa elinde, iki tane 5 V var demektir. Bunları kullanarak simetrik ±5 V elde et. Sonrada sadece potansiyometreyi tek başına test et. - 5V dan +5 V a voltaj görmen lazım. Sonra opamp test devresini kur. Potansiyometrenin ortanın sağında mı solunda mı olduğunua göre opamp ya +5 V verecek yada -5 V. Bu da çalışıyorsa MOSFET ve şöntü ilave et. Metot bu, basitten karmaşığa.
 
Deşarj edeceğiniz kaynak nedir?

Potu çeviriyorum voltaj değişmiyor diyorsunuz ama deşarj kaynagi bagli olmadan zaten opampin çıkış voltajı değişmez akim geçmediği için.

Neyi deşarj ediyorsunuz yada neyi test ediyorsunuz?
 
Deşarj edeceğiniz kaynak nedir?

Potu çeviriyorum voltaj değişmiyor diyorsunuz ama deşarj kaynagi bagli olmadan zaten opampin çıkış voltajı değişmez akim geçmediği için.

Neyi deşarj ediyorsunuz yada neyi test ediyorsunuz?
akım çekmesi için 1s10p lik bir li-ion batarya paketi takmıştım 4.10 voltta olan. Voltaj değişmiyoru da opampin çıkış yerini ölçtüğümde voltajın değişmediği için söylemiştim ölçümümü yük varken yaptım şimdilik sadece projeyi bir şekilde teslim edebilmek için mosfete 10k lık bir pot bağladım o şekilde çektiği akımı ayarlıyorum ama ileride kesinlikle test edebileceğim her şeyi test ediceğim lm2904 yerine lm358 ve şuan kullandığım farklı bir mosfet var onun yerine şemada olduğu gibi ırfz44n ile test ediceğim yukarıda timur abi ve gökhan abinin dediği şeyleri de yaptım op-ampin çalıştığını doğruladım devrede her şey çalışıyor ama ne tam olarak yanlış anlayamadım
 
Komponentlerin ayrı ayrı çalıştığını doğruladıysan o zaman kalan tek ihtimal devrenin doğru kurulmadığı. Bir dolaş, çay iç gel, kafayı dağıt, sonra tekrar baştan aşağı incele braedboard devresini.
 
Bir diğer ihtimal de kullandığın breadboard iyi değil ve temassızlık sorunu yaşıyorsun. O yüzden delikli pertinaks'a devreyi kurup lehimleme ile birleştirmen daha garanti olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,338
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top