Olan oldu, yazıcıyı dağıtmaya başladım

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,140
Dün step motorlardan birisinde bir titreme sorunu yaşadım. Noldu diye sağa sola baktım bariz görünen birşey yok. Yazıcının alt kapağını açtım ve step motor konnektörlerini elden geçirdim. Evet o konnektörde temassızlık vardı. Sonradan yakından inceledim ve gene kahretti beni gördüğüm şey. Yazıcı kontrol kartında JST tipi PCB konnektörleri var. Bunlara uygun JST konnektör kullanılacağına DuPont tipi konnektör kullanılmış. DuPont'lar da pin header'lara göre, pinin uzun olması lazım. JST pinleri kısa geliyor ve o yüzden temassızlık yapıyor.

Karttaki konnektörlerin neredeyse tamamı JST, adamların kablolarda kullandığı konnektörlerin TAMAMI DuPont :kizgin2: Hakkaten bütün DuPont'ları yokladım, hepsi marjinal temas ediyor. Zaten hatırlıyorum daha önce yazıcı kafası X eksenine bazan kafa atıyordu orada limit swtich olmasına rağmen. Şimdi görüyorum ki limit switch konnektörü de DuPont. Aslında sorun DuPont'un kendisi değil. Pin header'larda DuPont çok iyi sonuç verir. Ama JST erkek konnektöre JST dişi konnektör takılır! DuPont değil :mad:
 
Neyse bütün aşağıdaki kabloları yuvalarından çıkardım ve hepsine JST konnektör taktım. Sonra da kafaya gelen kablolar da çok düzensizdi ve kabloyu dik tutan ABS parça da kırılmıştı. Kafayı da komple söktüm. Kafayı sökünce ikinci şok. Kafanın ekstruderi tutan ön bölümü hafif bir tarafa doğru yamuk. Gözle görülür bir açıda yamukluk var.

Bu sefer yazıcının step motor kayışlarını da söktüm. Kafa demirini götürdüm atölye'ye, 2 kiloluk çekiçle fizik terapi yaptım. Yamukluk gitti. Bakalım şimdi yazıcıyı geri toplayabilecek miyim ...
 
Kafayı yerine taktım. Artık yamukluk yok. Bu arada hazır herşeyi sökmüşken bütün kablolara JST konnektör taktım. Kafadaki tüm komponentleri böylece ayrı ayrı takıp çıkarabileceğim gerekirse. Bu yazıcıda da bu mutlaka gerekli :p

IMG_20200705_170044.jpg


Kafaya bir tane de bread board PCB vidaladım ve bütün konnektörler orada toplanıyor. Ayrıca Z prob çıkışını invert eden transistör de gene bu PCB nin üzerinde.
IMG_20200705_170214.jpg
 
Z probunu bağlamak için de frezede 3 mm lik aluminyumdan bir bağlantı yeri yaptım. Plastik tutucuya göre daha rijit. Bakalım Z hassasiyetine yansıyacak mı.

IMG_20200702_195103.jpg


IMG_20200705_170933.jpg
 
Abi sen bunu galiba yine senin kadar kurcalamayı seven ama işi bilmeyen birinden aldın. :D
Sendenönce yazıcının ellenmedik yerini bırakmamış heralde.
 
Az kaldı arkadaşlar :) kayış rulmanlarının altına üstüne konmuş olan ve ABS'den basılmış olan pullar var. Onları da aluminyum pullarla değiştireceğim. Mevcut pullar, somun ile sıkılınca eziliyor ve rulman zor dönüyor. Bu da hallolunca, kayışları ve diğer şeyleri de tekrar toparlayabilirsem, yazıcı çok daha iyi duruma gelecek.
 
Bu makinanin bütün parçaları Türkiye'den tedarik edilebilen şeyler olması çok hoşuma gidiyor. kontrol kartı da yaygın olarak kullanılan ve açık kaynak firmware barındıran bir kart (MKS Gen v.1.4). Kartın şeması yok, hardware kapalı ama açık kaynak olan RAMPS kartları ile %100 uyumlu olduğu belirtiliyor. Böyle "hack edilebilir" sistemler çok hoşuma gidiyor. Onca sorun çıkarmasına rağmen bu özellikleri nedeniyle benim için çok uygun bir yazıcı bu.

3D yazıcı ile ABS olarak basılmış parçalarının çoğunu değiştirdim. Tek kalan limit switch tutucular ve duvarları ve bu kasnak yanaklar. Onları da değiştirince artık bu makinada ABS baskı parça kalmamış olacak.
 
Rulman pullarını hazırladım tornada

IMG_20200708_003534.jpg


IMG_20200708_143446.jpg


IMG_20200708_143502.jpg
 
Kayışların nasıl bağlanması gerektiği ile ilgili de bolca bilgi var bereket

1594209468867.png
 
Beyin yakan yapi, motorlar ayni anda ayni yone donerse x sabit y hareketli, ayni anda farkli yone donerse y sabit x hareketli. İki motor fakli devirlerde donerse hem x hem y hareketli...

Yada tam tersi :cheeky3: :D

Evet ben de bu yapıyı ilk gördüğümde baya sövmüştüm. Ama şu açıdan mantıklı: 45 ° zik zaklarla dolgu yaparken. bir motor her çizgi için adım adım ilerlerken diğer motor zik zakları yapıyor. Normal kartezyen yapıda olsaydı sürekli hem X motoru hem de Y motorü enerji harcıyor olacaktı.
 
Axi draw adli bir cihaz var benzer bir mekanik kullaniyor. Yine iki motor var ama iki motorda ayni kayisa bagli. Yani tek kayis var ve xy hareketleri sorunsuz yapiyor.


Enerji olayi goreceli. Bu sistemde 90 katlarinda tarama yaparken surekli iki motor calistiriyor...
 
Enerji olayi goreceli. Bu sistemde 90 katlarinda tarama yaparken surekli iki motor calistiriyor...

3d baskılarda genelde dolguda en uzun zaman harcanıyor. Mesela yapılan cismin dış konturu çiziliyor, ondan sonra aradaki alan dolduruluyor. Bu durumda reel bir kazanç var. Ama eğer 45 ° olmayan bir dolgu seçilirse (bal peteği vs) o zaman bir enerji kazancı olmaz. Veya vazo modunda hep kontur çiziliyor hiç dolgu yok, o zaman da bir kazanç olmuyor.
 
Özel olarak sürücüden " tutma akımı x 05 " ..gibi bir değer ayarlanmadığı sürece .
Step motorlar , iş üstünde , dursalar da dönseler de aynı enerjiyi harcarlar !
Tutma akımı olmasa sistem uygulanan güçlere göre kendiliğinden kayar.
( step motor sürücüleri sürekli olarak bobinlere ayarlı akım kadar basar = sabit akım kaynağı
yüke bağlı olarak gerilimi değiştirerek akımı sabit tutar = iş üstünde U değişken x I sabit şeklinde bir enerji değişimi olur , bu çok az bir farktır.
ancak devir arttıkça gerilim ciddi biçimde arttırılır ... )
 
Evet tutma akımını hesap etmedim. Dediğin gibi bir enerji kazancı olmuyor bu durumda.
 
X-Y belt sistemin çok da bir avantajı yok.
Hareketli sistemi hafifletme adına bir süre ek parça kasıntı sistem( kayışlar aynı düzlemde olamaz) kayış germe problemleri çelik telli kayış filan.
Hareketli kısmın hafifliği ( yüksek hız ) çok önemli ise delta robot gibi şeyler daha uygun olur.
 
Bütün elektrik tesisatını söktüm.

IMG_20200709_220609.jpg


İyiki de sökmüşüm. İki tane kritik problem farkettim:

1) Yazıcı metal gövdeli, ama topraklama yapılmamış!

2) Yazıcı kontrol kartının ana besleme voltajını alan PCB klemensin lehimlerinin ikisi de soğuk idi. Mekanik zorlamaya bağlı olarak herhalde yerlerinden oynadılar. Burada oluşacak ark da bir yangın tehlikesi.

Bu arada tuhaf bir şekilde bir sürü ilave komponent konmuş. Mesela 220 VAC / 5 VDC lik bir SMPS koymuşlar. Bu SMPS, cihaz prize takıldığı anda devreye giriyor. 5 V tarafında da bir on/off butonla bir SSR'yi çalıştırıyor ve bu SSR de yazıcının ana besleme kaynağı olan 24 V 33 A lik SMPS'i devreye alıyor. 5 V luk SMPS'i çıkardım. SSR'yi de çıkardım. Öndeki açma/kapama düğmesinin de çıkardım. Cihazın arkasındaki ana switch direkt olarak 24 V 33 A SMPS'i devreye alacak. Ne demişler? Ustanın iyisi, iş bitiminde parça arttırır :cool:

Önde cihaz logosunun olduğu plastiği de çıkardım. Raspberry PI bağlantısını da çıkardım. Öndeki açma/kapama düğmesi de yok. Buralarını havalandırma deliği olarak kullanacağım :D Arka tarafa koyacağım bir fan burada hava çekecek ve arkadan dışarı verecek. 110 derecede saatlerce baskı yaparken böylece kontrol kartı serin kalacak.

IMG_20200709_220630.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Mesajlar
118,768
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top