Osiloskop mu yanlış ölçüyor yoksa sinyal jeneratörü mü yalan söylüyor?

malazgirt

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
118
Sinyal jeneratörünü açıyoruz, frekansı 1 MHz, genliği 1 Vpp yapıyoruz.

awg.png


Sonra da osiloskobun 1'inci kanalına bir 10x prob takıyoruz ve bu prob ile sinyal jeneratörünün çıkışına bakıyoruz:

scope1.png


Burada bir sorun var ...

Biz sinyal jeneratörünü 1 Vpp ye ayarladık, ama osiloskop, 2 Vpp okuyor. Hmm, acaba osiloskop mu yanlış ölçüyor, yoksa sinyal jeneratörü mü yalan söylüyor?
 
Aslında ne osiloskop yanlış ölçüyor, nede sinyal jeneratörü yalan söylüyor. Problem, ölçümün yapılış şeklinin yanlış olmasından kaynaklanıyor. Sinyal jeneratörünün ekranına dikkatle bakarsak, jeneratör çıkışının empedansının 50 Ω olduğunu görüyoruz:

awg_marked.png


Osiloskobun ekranına bakacak olursak (çok küçük olduğu için net okunmuyor aslında), giriş empedansının 1 MΩ olduğunu görüyoruz:

scope1_marked.png


İşte bu empedans uyumsuzluğu nedeniyle yanlış ölçüm yapmış oluyoruz. Çözüm, ya sinyal jeneratörünün çıkış empedansı 1 MΩ olması gerekir, veya osiloskobun giriş empedansını 50 Ω yapmamız lazım. Burada kullanılan sinyal jeneratörünün çıkış empendansını istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz, o yüzden sorunu bu şekilde kolaylıka çözebiliriz, ama gerçek devreler üzerinde çalışırken böyle bir şansımız olmayacak. RF devrelerde çok yaygın olarak kullanılan 50 Ω luk empedans değeri tasarım aşamasında belirlenmiş ve bütün devre ona göre yapılmıştır, devreyi değiştirmeden bu empedans değerinin değiştirilmesi mümkün değildir.
 
O halde geriye kalan en makul çözüm, osiloskobun giriş empedansını 50 Ω yapmak. Ama standart 10x problarla osiloskop giriş empedansını 50 Ω yapmamıza izin vermez, çünkü burada da prob ile osiloskop arasında bir empedans uyumsuzluğu yaratmış oluruz ve bu da gene yanlış ölçüme sebep olur. Prob yerine 50 Ω'luk bir koaksiyel kablo takmamız gerekir:

scaled_20180331_125547.jpg


scaled_20180331_125632.jpg


Bu şekilde koaksiyel kabloyu taktıktan sonra, osiloskop zaten kendiliğinden girişi 50 Ω empedans değerine getiriyor. Şimdi ölçümü yaptığımız zaman doğru sonucu alıyoruz:

scope2.png
 
Osiloskobun giriş empedansını 50 Ω yaparak sorunu çözdük, ama 50 Ω giriş empedansını sadece üst seviye yüksek bant genişliğine sahip osiloskoplar destekler. Peki osiloskobumuz 50 Ω giriş empedansını desteklemiyorsa ne yapacağız? Neyse ki, bu durumda da uygulayabileceğimiz bir çözüm var:

Bunun için bir BNC T konnektörü (solda), bir de BNC 50 Ω sonlandırıcıya ihtiyacımız var:

scaled_20180331_131408.jpg


Sinyal jeneratörünün çıkışına BNC T konnektörünü takıyoruz. BNC T nin bir tarafına BNC 50 Ω'luk sonlandırıcıyı takıyoruz. Ondan sonra da T nin diğer tarafında standart bir prob ve 1 MΩ giriş empedansı ile doğru ölçümü yapabiliyoruz:

scaled_20180331_131044.jpg
 
Eğer üzerinde çalıştığımız devrenin frekansı yüksek değil ise, sadece 50 Ω'luk bir direnç ile de sonlandırma yapabiliriz. Peki bu tip BNC sonlandırıcılarının farkı nedir? Neticede bunlar da o devreye 50 Ω luk bir yük gibi giriyor, ama bunların en büyük farkı, desteklenen bütün frekans aralığında lineer davranmaları, yani her frekans için empedansın 50 Ω'a çok yakın kalmasıdır. Frekans yükseldikçe bu çok kritik öneme sahip bir konudur.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,956
Mesajlar
118,801
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top