Bu hileli bir soru. Osiloskop orada 10 Vpp sinüs dalgayı görür, çünkü probun şase krokodili efektif olarak kondansatörü kısa devre ediyor.
Çok fazla varsayım var
İstikrarlı bir şekilde kullanılmıyor o sembol. Ben bunun her çeşidinin her türlü şasede kullanıldığını gördüm.
O varsayımı yaparsak soruda sorulan veri hesaplanamıyor.Peki,. burada toprak işaretiyle kastedilenin "Earth Ground" değil "Signal Ground" olduğunu varsayarsak sonuç ne olur?
Peki,. burada toprak işaretiyle kastedilenin "Earth Ground" değil "Signal Ground" olduğunu varsayarsak sonuç ne olur?
Bence bu tam bir hesaplama sorusu değil. Öğrencinin yorum yapması istenmiş. Bu durumda kondansatör ve direnç bir Yüksek Geçişli Filtre oluşturacaktır. Probun şasesi + (AC olduğu için farketmiyor) tutturularak da kafa karışıklığı yaratılmış. Ancak hiç farketmeyip sadece sinyali ters çevrilmiş olarak gösterecektir.
Şurada filtrenin -3dB kesme frekansını hesaplatınca 1592 Hz civarında olduğunu görüyoruz:
20007 eklentisine bak
Bu durumda kabaca;
- 4-5 kHz ve üzerindeki frekanslarda 10Vpp ters çevrilmiş sinüs görülecek,
- 4-5 kHz altına indikçe sinyal zayıflayacak,
- 1592 Hz bölgesinde sinyal yaklaşık 7.07 Vpp olacak,
- daha düşük frekanslara inildikçe sinyal iyice zayıflayacaktır.
O varsayımı yaparsak soruda sorulan veri hesaplanamıyor.
Eğer soruda istenen devrenin frekansa bağlı kazanç faz tepkisi olsaydı söylediğiniz yorumlamalar yapılabilirdi.
Bu durumda devre bir high pass filtre oluyor. Ama direnç şaseye gitmiyor, o yüzden yüksek frekanslarda R1 gerilimi maksimum, düşük frekanslarda ise minimum olur.
Evet aynen öyle üstat. Tahminim 3-4 kHz üzerinde 10Vpp'e ulaşıp, daha yüksek frekanslarda orada kalacak olması.
Estağfurullah. Bu saatte normal bunlarAslında aynı şeyi söylemişsin, ben tersini söyledin zannettim, gerekiz mesaj yazmışım kusura bakma
Kimse'de cevap vermemiş.
Bu durumda kabaca;
- 4-5 kHz ve üzerindeki frekanslarda 10Vpp ters çevrilmiş sinüs görülecek...
Neden ters cevrilsin. Sonucta probun canli ucu sinyal kaynagina bagli.