Osiloskoplarda overvoltage protection

O zaman osiloskop bant genişliğine bakmaktansa, giriş kapasitesine bakacağız ve o mu belirleyici olacak?

1 GHz bant genişliğine sahip pasif problar var. Ben bu probu 1 GHz lik bir osiloskop ile kullanınca 1 GHz e kadar ölçüm yapmayı beklerdim ...
 
Probun icindeki kapasitans bu duruma engel oluyor gorunuyor. Hem direnclerle gerilim bolucu yapilmis hem de kapasitorle.
 
Probun icindeki kapasitans bu duruma engel oluyor gorunuyor. Hem direnclerle gerilim bolucu yapilmis hem de kapasitorle.
Evet ben de böyle anlıyorum. Sizin simülasyonda tamamen resistif bir kaynak ve ideal bir iletim hattı var. Ancak problar öyle değil. Pobun kablosu metre başına 60 pF civarında bir kapasitansa sahip. Yüksek frekans için 1/10 prob kullanıyoruz.

Anladığım kadarıyla amaç şu:
Probun ucunda bir kapasitans var. Kompansasyon için bir kapasitör var. Tüm bu kapasitans prob tarafında benzer bir etki yaparak ölçümü zaten bozuyor. Osiloskop girşindeki kapasitör/kapasitans da benzer bir tepki vererek bunu dengeliyor.

Üstat, bu arada bir kaç skop giriş şeması da araştırdım. Bazıları referans dizayn ancak çoğunda giriş direncine paralel kapasitör var gibi görünüyor:

1676316368180.png


Burada görüldüğü üzere 1MOhm girişte gerilim bölücü yapılmış farklı voltaj aralıkları için. Bölücüdeki her dirence de paralel bir kapasitör eklenmiş. Bir de C5ve C6 değişken kapasitörleri var. Bunlar sanırım LPF için eklenmiş.


Aşağıda da Analog Discovery 2 giriş katı var. Bunda da giriş kapasitörleri var ve hayli yüksekler. Bu arada ilginç bir bilgi. Analog Discovery aslında diferansiyel girişler içeriyor, ancak BNC adaptör modülünü taktığınızda negatif girişler şaseye çekildiğinden diferansiyel olmaktan çıkıyor.
1676316876857.png
 
Sinyal jenaratorum olmadigi icin deneyi yapamiyorum.

Scopumuzun iki kanalindan birisinin canli ucuna 1...10K bir direnc uzerinden sinyal jenaratorune bagliyoruz.
Diger kanali ise dogrudan sinyal jenaratorune bagliyoruz.

Frekansi 0 dan 100Mhz'e tariyoruz ve direnc eklenmis kanalin 3dB noktasini yakaliyoruz.

Bu deney tartistigimiz konuya isik tutabilir.

Problar once 1/10 sonra 1/1 olarak denenebilir.
 
Son düzenleme:
1x problarin bant genişliği çok düşüktür, en pahalıları bile 30 MHz civarında kesmeye başlar.

Ama demekki 1 MΩ lun girişlerin doğru çalışmasını sağlayan probun kendisi olduğu anlaşılıyor. Probsuz aynı deneyi 10 k seri direnç ile yapınca çok daha düşük frekansta kesecek mi, onu da deneyebilir misin?
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,878
Mesajlar
100,192
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top