@frekans50 kaçarı yok kasnak değişecek.
@fide hocam tam olarak anlattığınız gibi değil.
Ben mesajı kısa tutmak adına sıvı akışı diye yüzeysel geçtim. Sıvı akışından kastım soğutma ve yağlama sistemidir.
-Termostatın mekanik yapısından soğutma sıvısının ters dönmesine büyük direnç gösterecektir. Belki de termostat açmadığı için akış söz konusu olamayacak.
-Yağlama sisteminde de yağlama yapılması mümkün olmayacaktır. Çünkü normal şartlarda yağ pompası yağı karterdeki süzgeç yardımıyla emer ve yağlama kanallarına basar. Ters döndüğünde kanallardaki bütün yağlar kartere basılacak ve sistemde yağ dolaşımı duracaktır.
-Günümüzde benzinli ve dizel araçlarda depodaki yakıt elektrikli pompa maharetiyle motora ulaşmakta. Dizel araçların çoğunda hala dizel yakıt pompası kullanılmakta. Bu pompada hareketi krank üzerinden aldığı için ters dönecek ve yapısı gereği enjektörlere yakıt gönderemeyecektir.
Diğer taraftan Emme ve sıkıştırma işlemlerin de dizel için farketmeyecektir. Çünkü dizellerde yakıt, silindirin en sıkışık anına yakın (piston üste yakınken) püskürtülür. Benzin için farkeder çünkü benzinde yakıt hava alımı tamamlandığında sıkıştırma başlamadan püskürtülür.
-Kısmen doğru olan kısım burası "piston en sıkışık konuma yakınken yakıt püskürtülür". Burada mantık hatası yapıyorsun. Çünkü bu esnada eksantrik zamanlamasından dolayı egzoz ve emme subapları kapalı ve normal dönme yönünde piston hala sıkışma yönünde hareket halinde olduğu andır. Ama bu esnada krank ters yöne dönecek olursa yanma/patlama haznesini sıkıştırmak yerine genişletecek yönde pistonun hareket etmesini sağlayacaktır.
Özetle günümüzde kullandığımız içten yanmalı bir motorun ters çalışabilmesi için öncelikle zamanlama yapısını yani eksantrik davranışının (eski tip motorlara dişli, enjektör veya buji sıralaması atlatarak, yeni nesillerde triger kayış/zincir in dolaştığı dişliler atlatılıp, sensör ve elektronik ateşleme sıralaması revize edilerek) değişim yapılması gerekir. Bu değişiklikler yapılsa dahi sadece deneysel bir çalışma olacaktır. Çünkü hala soğutma, yağlama, emme (turbo vs.), egzoz (katalizör vs..) gibi sistemlerde de değişiklik ihtiyacı ortada duruyor olacaktır. Tek zamanlı bir motoru revize etmek herhalde en kısa yol olur diye düşünüyorum.