P kanallı Mosfet 0 V iletime geçer mi?

SUB ZERO

Aktif Üye
Merhaba Arkadaşlar. P kanallı mosfet 0 v da iletime(on) geçer mi? Aşağıda bir şema var. 3407 AY P kanallı mosfet bir transistör vasıtasıyla anahtarlanıyor. P kanallı mosfetin gate pini gnd ye çekildiğinde aslında gate voltajı source pinine göre 0-12= -12 oluyor. Bu şekilde mi düşünmek lazım? 3407 AY mosfetin gate source voltajı + - 20 V yazıyor.

Ekler

• ŞEMA.jpeg
    ŞEMA.jpeg
    97.8 KB · Görüntüleme: 25
  • 3407 AY.jpg
    3407 AY.jpg
    108.2 KB · Görüntüleme: 26
Claude efendi şöyle açıklıyor.

P-kanallı bir MOSFET, N-kanallı MOSFET'lerin tersine, gate-source gerilimi (Vgs) negatif değerlerde iletim durumuna geçer.

P-kanallı MOSFET için:
  • İletim durumu: Vgs < Vth (eşik gerilimi)
  • Kesim durumu: Vgs > Vth

P-kanallı MOSFET'lerdeki Vth değeri genellikle negatiftir (örneğin -2V, -3V gibi).

Vgs = 0V olduğunda, yani gate ve source terminalleri arasında hiç gerilim farkı olmadığında:

• Eğer |Vth| > 0V ise (ki genellikle böyledir), 0V değeri P-kanallı MOSFET için eşik geriliminin üzerinde kalır, yani Vgs > Vth durumu oluşur ve MOSFET kesim durumunda olur.
  • Dolayısıyla, tipik bir P-kanallı MOSFET, Vgs = 0V olduğunda iletim durumuna geçmez.

P-kanallı MOSFET'i iletim durumuna geçirmek için, gate geriliminin source geriliminden daha düşük olması gerekir (örneğin, source 0V ise gate negatif olmalıdır).

O halde yukarıdaki verdiğim şemada(1.foto) transistör iletime geçtiğinde VGS: 0-12= -12V oluyor. Vgs < Vth durumuna göre -12<-3v kuralını sağlar ve mosfet iletime geçer doğru mu?

Ekler

• 1.jpg
    1.jpg
    24.1 KB · Görüntüleme: 7
  • 2.jpg
    2.jpg
    25.5 KB · Görüntüleme: 6
VGS Voltajı =5-5=0V yapar mosfet kesimdedir. (1.foto)
Gate 0V var Source de 5 V var. VGS:0-5= -5V eder mosfet iletime geçer.
doğrudur.
Bunun dışında, mosfet kapalıyken istenilen Rds değeri de önemli olabilir (eğer yüksek dirençlerle çalışması isteniliyor).
Datasheet'de Vgsth için 250uA yazılıyor. Yani o değerin altında çalışması gerekiyorsa test devre yaparak kontrol edilmesi yararlı olur (ama bu durumda işin içine üretim değişkenleri girer - örneğin testten geçen mosfet için olumlu alınan sonuc diğerleri için geçerli olmaz - Vgsth -1 ile -2.4V arasında) veya Vgsth için datasheet'de uygun Idrain değeri olan mosfet seçilir.

Hiç p kanal kullanmadım ama aklımda kalan şu vgs yani gate in source ye göre voltajı demek source 12 gate 0 v iken vgs -12 V demek yani iletime geçer diye düşünüyorum
Tekrar söylüyorum bu bilgi teyit edilmeli hiç p kanal kullanmadım

Ölçü aletinin siyah ucu komponetin source/emiter pinine bağlanır ve diğer uç ile de test gerilimleri okunur.
Buna istinaden, p-ch/pnp komponentlerde verilen/okunan değerler negatif çıkar.

Son düzenleme:
Benim kafamı karıştıran durum P kanallı mosfette gate voltajı ölçerken gnd yi referans almam.
N kanallı mosfette source pini akım algılama pini ile birlikte gnd ye bağlanıyor. N kanallı da gnd yi baz alabiliriz ama P kanallı mosfette böyle bir durum olmadığı için gate source voltajını ölçerken source pinini referans alarak ölçüm yapmamız lazım.

Forum istatistikleri

Konular
7,699
Üyeler
3,110
Son üye
merkonisch

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back