P kanallı Mosfet 0 V iletime geçer mi?

Öğretmen27

Aktif Üye
Merhaba Arkadaşlar. P kanallı mosfet 0 v da iletime(on) geçer mi? Aşağıda bir şema var. 3407 AY P kanallı mosfet bir transistör vasıtasıyla anahtarlanıyor. P kanallı mosfetin gate pini gnd ye çekildiğinde aslında gate voltajı source pinine göre 0-12= -12 oluyor. Bu şekilde mi düşünmek lazım? 3407 AY mosfetin gate source voltajı + - 20 V yazıyor.

Ekler

• ŞEMA.jpeg
    ŞEMA.jpeg
    97.8 KB · Görüntüleme: 135
  • 3407 AY.jpg
    3407 AY.jpg
    108.2 KB · Görüntüleme: 135
Claude efendi şöyle açıklıyor.

P-kanallı bir MOSFET, N-kanallı MOSFET'lerin tersine, gate-source gerilimi (Vgs) negatif değerlerde iletim durumuna geçer.

P-kanallı MOSFET için:
  • İletim durumu: Vgs < Vth (eşik gerilimi)
  • Kesim durumu: Vgs > Vth

P-kanallı MOSFET'lerdeki Vth değeri genellikle negatiftir (örneğin -2V, -3V gibi).

Vgs = 0V olduğunda, yani gate ve source terminalleri arasında hiç gerilim farkı olmadığında:

• Eğer |Vth| > 0V ise (ki genellikle böyledir), 0V değeri P-kanallı MOSFET için eşik geriliminin üzerinde kalır, yani Vgs > Vth durumu oluşur ve MOSFET kesim durumunda olur.
  • Dolayısıyla, tipik bir P-kanallı MOSFET, Vgs = 0V olduğunda iletim durumuna geçmez.

P-kanallı MOSFET'i iletim durumuna geçirmek için, gate geriliminin source geriliminden daha düşük olması gerekir (örneğin, source 0V ise gate negatif olmalıdır).

O halde yukarıdaki verdiğim şemada(1.foto) transistör iletime geçtiğinde VGS: 0-12= -12V oluyor. Vgs < Vth durumuna göre -12<-3v kuralını sağlar ve mosfet iletime geçer doğru mu?

Ekler

• 1.jpg
    1.jpg
    24.1 KB · Görüntüleme: 110
  • 2.jpg
    2.jpg
    25.5 KB · Görüntüleme: 108
VGS Voltajı =5-5=0V yapar mosfet kesimdedir. (1.foto)
Gate 0V var Source de 5 V var. VGS:0-5= -5V eder mosfet iletime geçer.
doğrudur.
Bunun dışında, mosfet kapalıyken istenilen Rds değeri de önemli olabilir (eğer yüksek dirençlerle çalışması isteniliyor).
Datasheet'de Vgsth için 250uA yazılıyor. Yani o değerin altında çalışması gerekiyorsa test devre yaparak kontrol edilmesi yararlı olur (ama bu durumda işin içine üretim değişkenleri girer - örneğin testten geçen mosfet için olumlu alınan sonuc diğerleri için geçerli olmaz - Vgsth -1 ile -2.4V arasında) veya Vgsth için datasheet'de uygun Idrain değeri olan mosfet seçilir.

Hiç p kanal kullanmadım ama aklımda kalan şu vgs yani gate in source ye göre voltajı demek source 12 gate 0 v iken vgs -12 V demek yani iletime geçer diye düşünüyorum
Tekrar söylüyorum bu bilgi teyit edilmeli hiç p kanal kullanmadım

Ölçü aletinin siyah ucu komponetin source/emiter pinine bağlanır ve diğer uç ile de test gerilimleri okunur.
Buna istinaden, p-ch/pnp komponentlerde verilen/okunan değerler negatif çıkar.

Son düzenleme:
Benim kafamı karıştıran durum P kanallı mosfette gate voltajı ölçerken gnd yi referans almam.
N kanallı mosfette source pini akım algılama pini ile birlikte gnd ye bağlanıyor. N kanallı da gnd yi baz alabiliriz ama P kanallı mosfette böyle bir durum olmadığı için gate source voltajını ölçerken source pinini referans alarak ölçüm yapmamız lazım.

Forum istatistikleri

Konular
9,121
Üyeler
3,699
Son üye
Evren_

Son kaynaklar

Back