parametrik modellemenin gücü

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,600
Birçok kullanıcı, katı modelleme yazılımlarını çok kısıtlı bir şekilde kullanır. Bir modeli oluşturur, tüm ölçüleri verir ve sonrasında ya "drawing" alıp bu parçayı imal ettirir, yada çıktısını bir CAM yazılıma verip GCODE alır ve sonra kendi CNC makinası ile üretir.

Halbuki katı modelleme yazılımlarının en temel özelliği olan parametrik modelleme çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu avantajdan yararlanmak için kayda değer olan model ölçülerini birer parametre haline getiriyoruz, sonrasında bütün modeli bu parametreleri baz alarak oluşturuyoruz. Sonrasinda assembly oluştururken de, parametre değerinden bağımsız bir şekilde yapıyı oluşturuyoruz. Böyle yapınca da artık o parametreyi rahatlıkla değiştirip tüm yapı üzerindeki etkisini hemen görebiliyoruz. Şöyle bir örnek vereyim.

Bahçeye bir ilave bölme yapmak istiyorum, ama hangi ölçüde profil kullanacağıma karar veremedim. O yüzden kutu profil ölçülerinin hepsini parametrik yaptım. 60x40 mm kutu profil yaptım ve değişik boylarde üç konfigurasyon hazırladım. Bölmeyi de oluşturdum.

1719313227647.png



1719313270290.png
 
Kafanda canlandırınca, özellikle de iyi bir et kalınlığına sahip 60x40 ın iş görmesi gerekir gibi geliyor. Ama yapıyı kurunca hiç de göze sağlam gelmiyor. Hemen kutu profilin özelliklerini tanımlayan parametreleri değiştirip 90x50 profil haline getirdim. Assembly'yi oluştururken de hiçbir zaman doğrudan bu ölçülere veya profilin ayrıntılarına bağlımlılık yaratmamaya dikkat ederek oluşturdum.

90x50 ile çok daha makul ve sağlam görünen birşey ortaya çıkıyor

1719313481752.png
 
Profil sayısını optimize etmek için (90x50 profil, özellikle 3 mm et kalınlığında olunca pahalı) tavana koyacağım kirişlerde değişik alternatifler denemek istedim. İki kiriş arasındaki mesafeyi gene bir parametre yaptım. Sadece tek parametre değiştirerek bütün kirişleri uygun miktarda kaydırarak denemeler yaptım.

kirişler arası 40 cm

1719313720682.png



Kirişler arası 80 cm

1719313769699.png


Sonunda 60 cm ile orta yolu buldum ve parametreyi o şekilde bıraktım. Üste kalıp tahtaları koyacağım ve üzerinde yürüyeceğim (daha doğru sürüneceğim), o yüzden belli bır sıklıkta olması lazım ki hem yükü hem beni taşısın. Ama çok sık olup da fazla masraf da yapmak istemiyorum.
 
1719313903202.png


1719313959999.png
 
Burada da aslında parametrik modellemeyi oldukça kısıtlı kullanmış oldum. Ama mesela motor tasarladığınızı düşünün, silindir çapı, piston çapı, segmanların çapını bir ortak parametreden türetebilirsin. Böylece sadece o parametreyi değiştirip motorun komple yeni çapa göre değişmesini sağlarsın. Veya plaka kalınlığı değişiyorsa, onu parametre yaparsın ve oradan geçen bütün civataların boyunu da bu parametreye göre ölçeklersin. Delik çapını parametre haline getirip içerisine takılacak perçin veya civataların çapını ona göre seçersin.

Tasarımda neyin değişme ihtimali varsa, oraya odaklanmak ve parametre ile sürmek lazım. Herşeyi parametre yapmak ilave bir kazanç sağlamaz, karmaşıklığı arttırır. Burada uygun bir orta yol bulmak gerekli.
 
Eline saglik abi, ama neden boyle bir sey ustunde surunmek istedigini anlamadim ? Afedersin :dusun2: Ornek veriyim dedigini mi yanlis anliyorum? :gulus2:
 
Hazır yaptırmak istemiyorum. Hem benim istediğim gibi yapmazlar, hem de işi bok ettikten sonra "bu iş ancak bu kadar olur" veya "ben bu işi 20 yıldır yapıyorum" gibi laflar eder ve tepemi attırır.
 
Teşekkürler faydalı bir yazı olmuş, özellikle 3D modellerde ben de sıklıkla scad formatını ve uygulamasını görüyorum ama katı modelleme daha kolay geliyor. Uygulama ve kaynak olarak ne tavsiye edersiniz?
 
Üste kalıp tahtaları koyacağım ve üzerinde yürüyeceğim (daha doğru sürüneceğim)
Abi ben bu cumleyi anlamadim, yoksa bu isi kendin yapmana "surunmek" olarak degerlendirmiyorum. bence de en iyisini yaparsin kendin yaparak, cunku artik mide bulandiriyorlar. Hem isi bilmez hemde konusur dururlar.

Ben bunun ustunde yuruyeceksin diye yaptigini ama niye surundugunu (surunecegini) anlayamadim?
 
Çatı arası olacak orası, üçgen şeklinde. Dik yürümek mümkün olmayacak :)
 
Teşekkürler faydalı bir yazı olmuş, özellikle 3D modellerde ben de sıklıkla scad formatını ve uygulamasını görüyorum ama katı modelleme daha kolay geliyor. Uygulama ve kaynak olarak ne tavsiye edersiniz?

Kullandığım uygulama Solidworks Maker. Parametre seçimi ve parametrik tasarım ile ilgili iyi bir kaynak aklıma gelmiyor, ama bu iş daha çok sezgisel olarak ve tecrübe ile iyiye gidilebilecek bir konu. Tasarlanan parçada nelerin değişme ihtimali olduğunu öngörmek ve ona göre tasarım yapmak, onun dışında assembly'de ilişkileri tanımlarken, parametrelerden bağımsız tasarım yapmak ancak tecrübe ile gelen birşey. Aynı parçayı 10 kişiye yaptır, hepsi farklı bir sıralama ve işlem aşamaları ile işi bitirir, ama bu tasarımların hepsi kolayca değiştirilip alternatiflerin incelenmesine izin vermez.
 
Bazan gereken parça boyunu hesaplamak gerekiyor. Ama hesaplayınca hata yapma ihtimali var. Onun yerine yapıyı olması gerektiği gibi kurup yapı üzerinde ölçüm yapmak garanti sonuç verir. Burada iki çatı kirişi, aralarında 100 mm lik bir profil olacak şekilde konumlandırılacak. Bu şekilde kurup ölçümü yapıyorum ve o değere göre profili kesebilirim.

1719398467053.png


1719398502321.png


1719398538967.png


1719398648898.png


1719398732494.png
 

Forum istatistikleri

Konular
7,213
Mesajlar
122,153
Üyeler
2,915
Son üye
khalid

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top