Proteus'ta parametrik alt devreler

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,557
Elimdeki arızalı HP spektrum analizörün güç kaynağının PCB tasarımı için Proteus ile uğraşıyorum bir süredir. Güç kaynağı 4 tane aynı lineer doğrultucu/regülatör'den oluşuyor. Bu devreler birbirinin neredeyse aynısı. Ama tasarım sürecinde ne zaman devrenin birinde bir değişiklik yapsam, diğer 3 devrede de aynı değişikliği yapmam gerekti. Artık bir yerden sonra o kadar çok değişiklik oldu ki, bu 4 tane devre birbirinden epey uzaklaşmaya başladı, çünkü her değişikliği diğer devrelere çoklama yaparken hatalar oluyordu.

Ben de Proteus'un sağladığı "subcircuit" (alt devre) özelliğini kullanarak bunu çözdüm. Bir tane doğrultucu/regülatör devresi yaptım, sonra da bunu "alt devre" olarak 4 kere kullandım. Artık alt devrede yapılan her değişiklik, tüm devrelere yansıtılıyordu (komponent değerleri hariç, onu Proteus yansıtmıyor).

Ama bu da yeterli olmadı. 4 tane doğrultucu/regülatör %95 birbirinin aynı olsa da, gene de aralarında ufak tefek farklılıklar vardı. Mesela kullanılan köprü diyotlar ve filtre kapasitörleri farklı idi. Alt devrede belli bir köprü diyot ve filtre kapasitör kullanılınca, bu bütün devrelere yansıtılıyor. İşte burada da parametrik alt devreler özelliği devreye giriyor. Köprü diyot ve kapasitör model numaralarını bir "parametre" haline getiriyoruz, sonra da her devre bloğunda bu parametreyi tanımlıyoruz. Böylece hem "alt devreler" özelliğinin sağladığı tek devre üzeinde çalışma kolaylığını elde ediyoruz, hem de gerektiğinde bazı elemanları kendine özgü yapabiliyoruz.
 
Şurada, güç kaynağının, doğrultucu/regülatörleri içeren 4 bloğu var. Bu blokların her birisi, Proteus terminolojisinde bir "subcircuit" (alt devre).

hpsa_ps.PNG
 
Her bir alt devrenin yapısı da şu şekilde:

ps_sub.PNG


Burada dikkat edilirse, köprü diyodun model numarası direkt olarak verilmemiş, onun yerine <BREC> diye bir ifade var. Bunun anlamı, bu alanın bir "alt devre" parametresi olduğu ve alt devrenin özellikleri içinde tanımlanacağı. Aynı şekilde, Filtre kapasitörlerinin değeri de bir parametre ve <FCAP> olarak ifade edilmiş. Bunun dışında, filtre kapasitörlerinin kullanacağı PCB ayak izi de <FPACK> diye bir parametre olarak tanımlanmış durumda (burada görülmüyor, ama özelliklerinde var).
 
Bu parametreleri de aşağıdaki gibi iki ayrı alt devre için tanımlıyorum.

Görüldüğü gibi, ilk alt devrede köprü diyodu KBL4M olarak belirlemişim, filtre kapasitörün PCB ayak izini de 7 mm radyal paket olarak tanımlamışım. Filtre kapasitesinin değeri de bir parametre, ama onu girmedim, çünkü PCB açısından onun bir önemi yok.

sub1.PNG


İkinci alt devrede köprü diyodu 2W10G olarak belirlemişim, filtre kapasitörün PCB ayak izini de 5 mm radyal paket olarak tanımlamışım. Gene filtre kapasitörünün değerini belirtmiyorum. Aslında bunu parametre bile yapmaya gerek yok, ama ya boş bırakacaktım onu, yada bir değer verecektim. Ben de parametre yaptım ki, onun değerinin kullanılacak alt devreye göre değiştiği belli olsun.

sub4.PNG
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,356
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top