Seçtiğiniz kapasitör sizi yanıltmasın rated voltage da yarısını verecek gibi bir durum yok genellikle, ayrıca bu dc bias olayı pakete de bağlıdır, aynı voltaj ve c de büyüj olan paket genellikle daha iyi performans sağlar.Ben de bir grafik paylaşayım bu konuyla ilgili. Aşağıdaki 47uF 4V bir seramik kapasitörün DC bias altında kapasitesinin nasıl değiştiğinin grafiği. Görüldüğü gibi çalışma gelirimi olan 4V'da kapasite değeri %50'ye düşmüş. Elektrolitik, film kapasitörler ise uygulanan DC bias karşısında stabildir.
27761 eklentisine bak
Seramik kapasitörlerin empedansı bile değişiyor DC bias karşısında. Elektrolitik, film ise yine stabil.
27762 eklentisine bak
Notlarıma baktım, bu konuyla ilgili şöyle bir not almışım: X7R, X5R ve Y5V kapasitörler gerilim, sıcaklık ve zaman karşısında kapasitans stabilitesi gerektiren devrelerde kullanılmamalıdır.
Örnek olması için rastgele bir kapasitör seçip onun grafiğini paylaştım. Tabiki bir çok faktöre göre değişir bu grafik.Seçtiğiniz kapasitör sizi yanıltmasın rated voltage da yarısını verecek gibi bir durum yok genellikle, ayrıca bu dc bias olayı pakete de bağlıdır, aynı voltaj ve c de büyüj olan paket genellikle daha iyi performans sağlar.
Doğru söylüyorsunuz aldığım not eksik olmuş, seramik kapasitörlerin en sık karşılaştığım çeşitleri onlar olduğu için o şekilde genellemiş olabilirim, uzun zaman olmuş bu notu alalı hatırlamıyorum.Söylediğiniz tipte kapasitörler 3lü bir isimlendirme sonucunda çıkıyor, ilk harf düşük sıcaklık, ikincisi yüksek sıcaklık üçüncüsü ise bu sıcaklık aralığındaki kapasite değişimini ifade ediyor. Aldığınız not benim açımdan yanlış/eksik ancak sizin işinizi görüyor olabilir. C açısından stabilite gereken(mesela osilatör devresinde kullanılan bir c) yerlerde o sınıftan bir kapasitör kullanmak istemem, zira sıcaklık değişince C değişir, frekans kayar.
Edit: Şunu da ekleyeyim, ben seramikler de atılabilecek en düşük V yi atmam.
Mesela 3.3V ile beslenen bir entegreye seramik decoupling atacağım diyelim, buraya söylediğiniz gibi 6.3V atmam, yani sorunuzun cevabı evet.5v, 3v3 gibi besleme icin kullanilan seramiklerden konusuyoruz degil mi?
201-402 gibi minnak kullanım yapmayacaksam bu tarz yere 25V altını hayatta takmam. Çöp fiyatına zaten bunlar eğer değerler uF mertebelerine çıkmıyorsa.Mesela 3.3V ile beslenen bir entegreye seramik decoupling atacağım diyelim, buraya söylediğiniz gibi 6.3V atmam, yani sorunuzun cevabı evet.
Çalışma gerilimi dışında diğer parametreleri birbiriyle benzer iki adet seramik kapasitör seçtim. Birisi 6.3V, diğeri 16V.Simdi elimizde DC bias altinda kapasitedeki degisim grafigi var. 5v icin belli olmasa da kapasitesinin %50 sini kaybettigini varsayabiliriz.
Bu durumda eger 22uFn ihtiyacimiz varsa bu 47uf 5V kapasitoru secersek 22uF kapasite ihtiyacimizi karsilayacaktir.
16v lik kapasitorler icerisinden secim yaparak ta 22uF ihtiyacimizi karsilayabilirdik. Fakat Bizim icin ESR onemli degil mi?
Hangisinde ESR dusukse onu secmek mantikli.
Benim bildigim kapasitor voltaji arttikca ESR degeri de artiyor. ESR nin dusuk ve voltaji yuksek kapasitor lazim oldugunda daha cok para odemek durumunda kaliyoruz.
Çok fazla sebebi var ancak DC bias sebebeplerden birisi. Bunu tam anlamıyla açıklamak zor, ama size neden 5V luk hatta 6.3V elektrolitik attıklarını açıklamaya çalışayım, kabul edeceğinizi düşünmüyorum ancak. Bilgisayar anakartından örnek vermişsiniz, elimde bir data yok ancak sanıyorum ki bir bilgisayar anakartı için 100 bin gibi satış adetleri konuşulur rahatça. Gidip bomu ortaklama amacıyla 12V luk hatta da aynısını kullanayım diyip 16V luk kapasiteye geçip, bir makara eksilttiniz dizgi makinasından(o hacimde birim fiyattaki etkisi komik olur o yüzden bunu hesaplamayacağım) ve biraz lojistik birazcık dizgi maliyeti düştünüz. Karşılığı ne oldu?Peki neden?
Evet desem ESR ya da başka bir şey diye döneceksiniz ama evet. Diğer sebeplerde bulunmakla birlikte maliyet önemli bir etken. Zira her iki çıkış içinde vaadettikleri specleri sağlayan 16V bir elco bulabilirsiniz. Ancak üretim adetleriniz yüksek ise maliyetten sıkıntı yaşarsınız. Tek bir sebebi yok ama çözmesi zor olan bir sebep var o da maliyet, zira daha iyi kapasitörler mevcut iken neden elektrolitik kullanıyorlar? O voltajlara aluminum polymer de atardım, ki atanlar var. Ama maliyet etkenini devreye sokunca eğer sağlıyorsa elektrolitik yapıştır, en ucuzunu yapıştır oluyor.PC uzerindeki 6.3 elkolara donduk diye yaziyorum.
5v hattindaki kapasitorleri ucuz olduklari icin mi 6.3v yapiyorlar diyorsunuz?
Yada 5v cikisli smps lerde bu hatta 6.3v elko goruyoruz.
Ayni devrenin 12v cikisi icin ise 16v elko kullanmislar. Her ikisini de 16v yapamiyorlarmiydi?
Üstüste çizildiklerinden ötürü mavi yani 10V a ait olanı sarının altında kalmış, biraz yaklaştırın maviliği göreceksiniz. Karakterler farklı olunca bu şekilde çizmesi bir sakınca yaratmıyor ama aynı olunca sanki çizmedi gibi gözüküyor.Ben bu grafikten bir sey anlamadim. Mavi bileseni de gormemiz gerekmiyor mu?