Peltier Sistemin Sıcaklık Kontrolü

akrep066

Yeni Üye
Katılım
15 Mart 2023
Mesajlar
1
Analog bir PID sıcaklık kontrol devresi tasarlayacağız. Peltier malzeme kullanarak belirli bir aralıkta sabit bir sıcaklığı koruyabilen, istenen bir sıcaklığa ulaşan bir sistem oluşturmamız gerekli. Potansiyometreyi en sola cevirdiğimizde peltierin sıcaklığını kontrolcü devremiz örneğin 10 dereceye getirecek. 10 dereceye gelene kadar kontrolcümüz peltierden gerekli akımı geçirecek sıcaklık düşmeye başlayacak. Bunu sıcaklık sensörü ile ölçeceğiz. Sensörden okuduğumuz değere göre 10 derceye geldi diyene kadar sistemimiz bu peltieri sıcaklığını kontrol edecek. Potansiyometreyi en sağa çevirdiğimizde ise örneğin 40 derece ayarlamış olacağız. Peltier 40 dereceye ulaşana kadar ısınmaya devam edecek. 40 derceye geldiğinde o dercede koruyacak aynı akımı vermeli. Ortam sıcaklığına bağlı olarak böyle bir devre nasıl tasarlayabiliriz? hangi devre elemanlarına ihtiyacımız var ? Yardımcı olur musunuz?
 
peltier, analog girişi bulunan bir mikrodenetleyici, termokupl, termokupl amfisi, güç sürme elemanı.
 
İlla devre mi olması gerekiyor? Bir arduino ve PWM ile sürülen bir MOSFET kullanarak çok daha verimli bir kontrol elde edilebilir.

Bir de ısı kontrolünün ne kadar kaliteli olması gerekiyor? PID kontrol gerekli mi? Gerekli değilse arduino'da düz mantık yaz programı: Isıyı ölç, ayarlanandan yukarı ise ver akımı peltier'e. Aşağıda ise kes akımı.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,403
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top