Philips TUV 6W UV Lamba Sürme

frmman

Aktif Üye
Katılım
27 Haziran 2024
Mesajlar
275
Elimde Philips tuv 6w g6/t5 modeli 6 wattlık bir uv lamba var. Lamba aşağıdaki resimdeki gibi.
Aşağıda ürün datasheetinde işaretlediğim alanda Çalışma voltajı 42V olarak belirtilmiş.
Araştırınca çeşitli devre şemaları çıkıyor. Bu devre şemalarında tüp içerisindeki flemanlar kısa devre edilerek kullanılmıyor.

Bu tarz lambaları sürme konusunda tecrübesi olanların fikir vermesini rica ederim.

BC2983_1.png
firefox_X5yezBhYbp.png
 
geçmişte benzer bir iş yapmıştım. flaman ısıtıcıları hiç kullanmadan akım sınırlamalı yüksek voltaj kaynağı kullanmıştık. yanılmıyorsam 1500 volt gibi ilk ateşleme için yeterli oluyordu. gaz iletime geçtikten sonra da akım sınırlandığı için tüp üzerindeki voltaj düşüyor. flamanlar ısıtılsa bile gene ilk çalıştırmada 200-300 volt ateşleme voltajı ister.

 
Elimde Philips tuv 6w g6/t5 modeli 6 wattlık bir uv lamba var. Lamba aşağıdaki resimdeki gibi.
Aşağıda ürün datasheetinde işaretlediğim alanda Çalışma voltajı 42V olarak belirtilmiş.
Araştırınca çeşitli devre şemaları çıkıyor. Bu devre şemalarında tüp içerisindeki flemanlar kısa devre edilerek kullanılmıyor.

Bu tarz lambaları sürme konusunda tecrübesi olanların fikir vermesini rica ederim.

37016 eklentisine bak37019 eklentisine bak
Flamentler ısıtılmadan düşük voltajda çalışmaz.
Başlangıçta yüksek voltaj veriyorlardır ateşleme için.
 
Balast, starter
Eskiden floresan lamba boldu. Balast voltajı ayarlar, starter ilk ateşleme için üzerinde yüksek voltaj biriktirip yollar, içindeki neon lamba aşırı yüksek voltajda deşarj ederek floresanın aşırı atımlarını engeller. 220v verirsin çalışır.
Şarjlı lambalar vardı, onlarda 220 yerine daha düşük voltajla sürme olayı da var.

Sen bu lambayı 220 ile mi çalıştıracaksın yoksa ışıldaklar gibi 6v ile mi?
 
Balast, starter
Eskiden floresan lamba boldu. Balast voltajı ayarlar, starter ilk ateşleme için üzerinde yüksek voltaj biriktirip yollar, içindeki neon lamba aşırı yüksek voltajda deşarj ederek floresanın aşırı atımlarını engeller. 220v verirsin çalışır.
Şarjlı lambalar vardı, onlarda 220 yerine daha düşük voltajla sürme olayı da var.

Sen bu lambayı 220 ile mi çalıştıracaksın yoksa ışıldaklar gibi 6v ile mi?

@Hakan78

Fluorasan lamba bilesenlerinin ne ise yaradigindan ve duzenegin nasil calistigini bildiginden eminmisin?
 
Yukte degilken dar ve yuksek tepeli palsler uretecek sekilde minik bir SMPS devresi tasarlarsin.
Yuke bindiginde voltaji cok duser ve voltaj darbeleri yayvanlasir. Bu amacla akim geri beslemeli bir devre yapmak yeterlidir.

Frekans da yuksek olunca dogrudan karsilikli flamanlara bu voltaj uygulandiginda lamba ateslenir ve smpsi yukler yuklenen smps dusuk voltaj ureterek tupten akim akitmaya devam eder.

Tupe uygulanan gerilimin AC olmasi onemlidir aksi halde tupun omru cok kisalir.

Flamanlari isitmak tup icindeki civayi buharlastirarak lamba icindeki ortamin iletkenlesmesini saglar. Yuksek frekansli AC voltaj kullanilacaksa flamanlari isitmaya gerek kalmaz.
 
Plazmaya donusmez. Iyonize gaz durumuna gecer. Plazma olabilmesi icin gaz fazini da gecmesi lazim. Plasma halinde enerji cok yuksektir ve asiri sicaklik olusur.

Hatirlarsak maddenin 4 hali vardir.

Kati, sivi, gaz, plasma.
 
Son düzenleme:
Balast önce manyetik akıyla dolar, tepme yapar, starterdeki kapasitörü doldurur, yeterli voltaja ulaşınca florasan ateşlemeye başlar, starter içindeki neon balastın akısının devamı için ara ateşleme görevini de üstlenir, akı balast bobini tarafında tamamlanır, voltaj düşer, tekrar bobin şarja geçer, kapasitörü doldurur, tekrar tekrar akı florasan içinden devamlı akacak sıcaklığa gelene dek devam eder. Balast ve starterleri florasan gücüne göre seçeriz. Balast voltajın bir kısmını üzerinde düşürür.

Şimcik, eksik veya adımlarda hata varsa tamamla, düzelt hocam.
 
Hic alakasi yok.

Oncelikle starterdeki kapasitor, tum duzenegin EM yayilimi bastirmaya yonelik bir diger amaci da starter kontaklari acilirken kontaklari korumaya calismak. (Role kontaklarina baglanan kapasitor misali)

Fakat ne yapilirsa yapilsin balast ve starterli duzenek illaki parazit yayar.

Starter, icinde normalde acik kontaklari olan ici gaz dolu minik bir tuptur. Kontak bimetal malzemedir.

3 cizim yaptim. En ustte sisteme yeni voltaj uyguladik. 310v tepe degerli voltaj tupu ateslemeye yetmez. Starter kontagi acik oldugu icin ve iceride iletken soy gaz oldugu icin voltaj altinda cuzi bir akim akisina neden olur. Bu akim starter icindeki asal gazi isildatir ve gaz isinir. Gaz isindigi icin bimetal kontak da isinir ve kapanir.
Kontak kapandigi icin gaz artik voltaja maruz kalamaz ve gaz sogumaya baslar.

Simdi ortadaki cizime bakalim. Starter kontagi kapaninca akim flamanlardan ve kontaklari kapanmis starter uzerinden akmaya baslar. Flamanlar isinir ve tup icindeki civa buharlasir.

Simdi de en alttaki cizime bakalim. starter icindeki gaz sogudugu icin simdi starter kontagi acilir. Balast bir bobin oldugu icin icinden akim gecmekteyken birden akimi kesilince uclarinda cok yuksek voltaj enduklenir. Enduklenen voltaj lambanin civa buhari ile empedansi dusmus vakum ortaminda akim akisina neden olur. Iceridekki akim akisi civayi surekli buhar halinde tutar. Lambanin empedansi da dustugu icin karsilikli iki flaman arasindaki voltaj da duser.

Bu durumda starter uclarindaki gerilim artik starter icindeki gazi isildatamaz ve gazi isitamaz. Dolayisi ile starter artik devre disi kalir. Artik akim sadece tupten akar balast uclarinda gerilim dusumu olur fark voltaj da tupte kalir. Bu esnada isterseniz starter sokup yerinden cikartabilirsiniz. Bu durum lambanin calismasina engel olmaz. Lamba isildamaya basladiginda artik flamanlar da elektrod gibi davranir.

1729112643756.png

Sonuc olarak gerek starter, gerek balast ince ince hesaplanip tasarlanmis ve yukaridaki olaylari gerceklestirecek sekilde uretilmislerdir. Muhetemelen bu starteri ve balasti fizikciler hesaplamistir. Cunku hassas dengeler var. Bimetalin sicakliginin hesabi, starter icindeki gazin basinci vs pek elektronik yada elektrikcinin karsilasacagi turden hesaplara benzemez.

Starter isinip ta kontagi acilirken sans eseri sinus seveke voltaji sifir volta yaklasmissa balastta enduklenen voltaj tupu ateslese de sebeke voltaji tupten akim akitamaz seviyede dusuk ise ayni islem tekrar eder. Bu nedenle lamba bazen tek hamlede yanarken bazen pit pit kirpisir bir kac denemede calisir.

Bu arada florasan lamba aslinda bir UV lambadir. Icinden akim gecen civali gaz ortami UV isinim yapar. Tup ceperine surulmus florasan toz UV isik ve elektron bombardimani etkisinde parildar ve gorunur isik yayar. Tup cami adi cam oldugu icin UV isin yayilimi gene olsada siddeti cok azdir.
 
Son düzenleme:
Florosan lambanin icat edildigi donemde balasttan akim akit sonra akimi kes yuksek voltaj endukle bununla lambayi ateslet sonra gibi bir istek icin bu yapiyi tasarlayan adam kafayi cok iyi calistirmis.

Yoksa starter yerine bir atesleme butonu tak. Lambaya da seri bir anahtar baglayarak da duzenek manueal olarak ateslenebilirdi. Once anahtar kapatilip duzenege elektrik verilirdi sonra atesleme butonuna bas cek yapilip lamba baslatilirdi. Lambayi sondurmek icin seri anahtar acilirdi.

Ama o tarihler icin guzel dusunulmus bu duzenek bu isleri kendi otomatik yapiyor. Buram buram fizik problemleri iceriyor.
 
Gençliğimde (15 imde iken) balast bulamayıp direk şebekeye bağladığım vakidir floresan lambayı denemek için.
Ne oldu derseniz..!
Elimle ortasından tutarken faz tarafından elime kadar zayıfça işildadı. elimi, nötr doğru kaydırdığımda floresant tamgaz tam ışıldıyorduki evin sigortalarını attırdı.

Floresan lambanın içindeki gaz zaten kısa mesafelerde iletkenliğini açıkça belli eder.
Eski radyo vericilerine yakın evlerde floresant lambaların anahtarları açık olmasa bile ışıldar.
Hatta Tesla Coil e lambayı yaklaştırdığınızda gerhangi biryere bağlı olmasa bile ışıldar.
50 Hz yerine 50 kHz tek kutuplu bir bağlantı kursanızda ışıldar.
Vericilerin anten çıkışlarına anten yerine bağlasanızda ışıldar.
Teslanın elinde tuttuğu ve biryere bağlı olmadığı halde ışıldayan lambanın sihiride budur.

Böyle yüksek frekans yayılımlarını keşfeden bir cins kendine daha düşük voltajlarda çalışabilen bir devre için patent almış.
Devrenin adı da Avramenko Plug iki diyot bir kapasitör ile 50 adet seri beyaz ledi ışıldatmaya yetiyor. Led başına 2.8 volt olsa 140-150 volt civarında bir çıkış alınıyor idi.
12 volt osilatör ile testlerini yaptım idi.
Tekli kablo uzadıkça ve aralara yükler ekledikçe verimin artması çok ilginç gelmişti bana.
1729149500799.png
 
@Mikro Step
Plazma durumunda ısının fazla olup olmaması geçen akımla da ilgili değilmi?
 
Akilli bidiga sordum.

iyonize gaz ile plasma gaz farki nedir

ChatGPT said:​


İyonize gaz ve plazma terimleri genellikle birbiriyle karıştırılsa da, bu kavramlar arasında önemli farklar vardır. Aslında plazma, iyonize gazın daha ileri bir hali olarak düşünülebilir. Bu farkları daha net anlamak için her iki kavramı ayrı ayrı inceleyelim:

1. İyonize Gaz​

  • Tanım: İyonize gaz, bir gazın atomlarının ya da moleküllerinin bir kısmının, enerjik bir işlem sonucunda elektron kaybetmesiyle oluşur. Yani, atomlar ya da moleküller elektronlarını kaybederek pozitif yüklü iyonlar haline gelirler. Serbest elektronlar da gazın içinde bulunur, ancak tüm gaz tam olarak iyonize olmaz.
  • Özellikler:
    • Gaz, tam anlamıyla iyonlaşmamıştır; yani yalnızca belirli bir oranı iyonize olmuş durumda olabilir.
    • İyonlaşma derecesi genellikle düşüktür. Yani, gazdaki moleküllerin veya atomların yalnızca küçük bir kısmı iyonize olur, geri kalan gaz molekülleri nötr kalır.
    • İyonize gaz hâlâ genel anlamda gaz özellikleri gösterir; yani elektriksel iletkenliği plazmaya göre daha düşük olabilir.
  • Örnek: Atmosferdeki bazı olaylar sırasında kısmen iyonize olan hava (örneğin, şimşek çakmadan önceki durum) veya gaz boşaltımı yapılan cihazlarda düşük derecede iyonize olmuş gaz.

2. Plazma​

  • Tanım: Plazma, iyonize gazın daha ileri bir halidir ve genellikle gazın büyük bir kısmının iyonize olduğu bir durumdur. Plazmada, gazın büyük bir oranı serbest elektronlar, pozitif iyonlar ve nötr parçacıklardan oluşur. Plazma, elektriksel olarak iletken hale gelir ve manyetik alanlarla etkileşime girebilir.
  • Özellikler:
    • Plazma, gazın tamamen veya büyük ölçüde iyonize olmuş halidir.
    • Plazmada serbest elektronlar ve iyonlar sürekli olarak etkileşim halindedir, bu da plazmanın elektriksel iletkenliğini arttırır. Elektrik akımını iyi bir şekilde iletebilir ve manyetik alanlara tepki verir.
    • Plazma, gazlardan farklı olarak kolektif davranışlar sergiler. Yani, plazmadaki parçacıklar sadece bireysel hareket etmezler, aynı zamanda elektrik ve manyetik alanlar altında birlikte hareket ederler.
    • Plazma yüksek enerjili olabilir ve sıklıkla ışık yayar.
  • Örnek: Yıldızlar (örneğin Güneş), yıldırım, neon lambalarındaki iyonize gaz, floresan lambalar ve auroralar (kuzey ışıkları) plazma örnekleridir.

Farklar​

  • İyonlaşma Derecesi: İyonize gaz, gazın kısmen iyonize olduğu durumu ifade ederken; plazma, iyonizasyonun daha ileri bir seviyede olduğu durumlardır. Plazmada iyonlaşma oranı çok daha yüksektir.
  • Elektriksel İletkenlik: Plazma, iyonize gaza kıyasla daha yüksek elektriksel iletkenliğe sahiptir, çünkü plazmadaki serbest elektron ve iyonların yoğunluğu daha fazladır.
  • Kolektif Davranış: Plazma, iyonize gazdan farklı olarak kolektif hareketler sergiler. Yani, elektrik ve manyetik alanlar altında gazdaki tüm parçacıklar bir bütün olarak davranabilir.
  • Stabilite ve Enerji Seviyesi: Plazmalar genellikle yüksek enerji gerektiren, kararsız ortamlarda meydana gelirler, oysa iyonize gazlar daha düşük enerji seviyelerinde oluşabilir.
Sonuç olarak, plazma, iyonize gazın daha gelişmiş ve tam bir hali olarak kabul edilebilir. Her plazma iyonize gazdır, ancak her iyonize gaz plazma değildir. İyonize gazın iyonlaşma oranı düşük olabilirken, plazmada bu oran çok daha yüksektir ve elektriksel, manyetik özellikler daha belirgindir.
 
Şans eseri hurdalıkta 5W..15W arası florasanleri süren osramın bir sürücünü buldum ve benim problem çözüldü :)

Bu vesile ile artık neredeyse hayatımızdan çıkan starterli florasan lamba yakma konusunda bilgi eksikliğimizi giderdik veya unuttuğumuz şeyleri tekrar hatırladık.

Konuya katkı sağlayan ve öneride bulunan herkese teşekkürler.
 
Muhtemelen sarfiyatsiz lambalarin duyunun icindeki devre de is gorebilirdi.
 
Akilli bidiga sordum.

iyonize gaz ile plasma gaz farki nedir

ChatGPT said:​


İyonize gaz ve plazma terimleri genellikle birbiriyle karıştırılsa da, bu kavramlar arasında önemli farklar vardır. Aslında plazma, iyonize gazın daha ileri bir hali olarak düşünülebilir. Bu farkları daha net anlamak için her iki kavramı ayrı ayrı inceleyelim:

1. İyonize Gaz​

  • Tanım: İyonize gaz, bir gazın atomlarının ya da moleküllerinin bir kısmının, enerjik bir işlem sonucunda elektron kaybetmesiyle oluşur. Yani, atomlar ya da moleküller elektronlarını kaybederek pozitif yüklü iyonlar haline gelirler. Serbest elektronlar da gazın içinde bulunur, ancak tüm gaz tam olarak iyonize olmaz.
  • Özellikler:
    • Gaz, tam anlamıyla iyonlaşmamıştır; yani yalnızca belirli bir oranı iyonize olmuş durumda olabilir.
    • İyonlaşma derecesi genellikle düşüktür. Yani, gazdaki moleküllerin veya atomların yalnızca küçük bir kısmı iyonize olur, geri kalan gaz molekülleri nötr kalır.
    • İyonize gaz hâlâ genel anlamda gaz özellikleri gösterir; yani elektriksel iletkenliği plazmaya göre daha düşük olabilir.
  • Örnek: Atmosferdeki bazı olaylar sırasında kısmen iyonize olan hava (örneğin, şimşek çakmadan önceki durum) veya gaz boşaltımı yapılan cihazlarda düşük derecede iyonize olmuş gaz.

2. Plazma​

  • Tanım: Plazma, iyonize gazın daha ileri bir halidir ve genellikle gazın büyük bir kısmının iyonize olduğu bir durumdur. Plazmada, gazın büyük bir oranı serbest elektronlar, pozitif iyonlar ve nötr parçacıklardan oluşur. Plazma, elektriksel olarak iletken hale gelir ve manyetik alanlarla etkileşime girebilir.
  • Özellikler:
    • Plazma, gazın tamamen veya büyük ölçüde iyonize olmuş halidir.
    • Plazmada serbest elektronlar ve iyonlar sürekli olarak etkileşim halindedir, bu da plazmanın elektriksel iletkenliğini arttırır. Elektrik akımını iyi bir şekilde iletebilir ve manyetik alanlara tepki verir.
    • Plazma, gazlardan farklı olarak kolektif davranışlar sergiler. Yani, plazmadaki parçacıklar sadece bireysel hareket etmezler, aynı zamanda elektrik ve manyetik alanlar altında birlikte hareket ederler.
    • Plazma yüksek enerjili olabilir ve sıklıkla ışık yayar.
  • Örnek: Yıldızlar (örneğin Güneş), yıldırım, neon lambalarındaki iyonize gaz, floresan lambalar ve auroralar (kuzey ışıkları) plazma örnekleridir.

Farklar​

  • İyonlaşma Derecesi: İyonize gaz, gazın kısmen iyonize olduğu durumu ifade ederken; plazma, iyonizasyonun daha ileri bir seviyede olduğu durumlardır. Plazmada iyonlaşma oranı çok daha yüksektir.
  • Elektriksel İletkenlik: Plazma, iyonize gaza kıyasla daha yüksek elektriksel iletkenliğe sahiptir, çünkü plazmadaki serbest elektron ve iyonların yoğunluğu daha fazladır.
  • Kolektif Davranış: Plazma, iyonize gazdan farklı olarak kolektif hareketler sergiler. Yani, elektrik ve manyetik alanlar altında gazdaki tüm parçacıklar bir bütün olarak davranabilir.
  • Stabilite ve Enerji Seviyesi: Plazmalar genellikle yüksek enerji gerektiren, kararsız ortamlarda meydana gelirler, oysa iyonize gazlar daha düşük enerji seviyelerinde oluşabilir.
Sonuç olarak, plazma, iyonize gazın daha gelişmiş ve tam bir hali olarak kabul edilebilir. Her plazma iyonize gazdır, ancak her iyonize gaz plazma değildir. İyonize gazın iyonlaşma oranı düşük olabilirken, plazmada bu oran çok daha yüksektir ve elektriksel, manyetik özellikler daha belirgindir.
Benim dediğimi onaylamış oldu sanırım.
Civa buharı plazmaya dönüşünce iletken olup ışık yayar.
Denemişliğim wardır neodmiyum mıknatıslarla yolunu değiştirtmiştim.
 
röle
Gençliğimde (15 imde iken) balast bulamayıp direk şebekeye bağladığım vakidir floresan lambayı denemek için.
Ne oldu derseniz..!
Elimle ortasından tutarken faz tarafından elime kadar zayıfça işildadı. elimi, nötr doğru kaydırdığımda floresant tamgaz tam ışıldıyorduki evin sigortalarını attırdı.
Aynısını bende piezoelektrikli çakmak kullanarak yapmıştım.
Çakmağın ilk kıvılcımı ile sigorta atmıştı. :)
Gazdan nasıl o kadar yüksek akım geçer anlamıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,734
Mesajlar
114,840
Üyeler
2,756
Son üye
Sagankam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top