Pi5 NVME Boot

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
2,202

Raspberry Pi 2024 yılbaşından önce NVME adaptörü çıkaracağını duyurmuştu ama stoklara girmesi 2024 Temmuz ayını buldu. Raspberry Pi NVME adaptör üretimi kaliteli olsa da fan için yeterli havalandırma alanı sağlamıyordu. Bu yüzden Waveshare NVME adaptörü PCBWAY sayesinde temin ettim.

1720771020986.png

2230 ve 2042 boyutlarındaki NVME diskleri destekliyor. Ayrıyeten üzerine INA219 akım okuma çipi yerleştirilmiş. INA219 sayesinde NVME diskin çektiği akım, küçük bir pyhon script ile okunabiliyor. Kartın 3A kadar 3.3V besleme desteği var ama bu akım Raspberry Pi 5 headerdan çekileceği için güç tüketimi düşük bir disk seçimi uygun olacaktır.

Diski taktıktan sonra PCIE kabloyu taktım. Burada kablo yönüne dikkat etmek gerekiyor aynı kablo 4 farklı şekilde takılabiliyor.

1720771269123.png




Bu sayfadaki yönergeyi takip ederek,
/boot/firmware/config.txt dosyasına aşağıdaki satırı ekleyip reboot ettim.

Kod:
dtparam=pciex1

Sonrasında
Kod:
lspci
komutu ile diski tanıyıp tanımadığını kontrol ettim.

Diski formatlama gereği duymadım.
Raspberry Pi sitesinden Pi Imager programını
Kod:
sudo apt install rpi-imager
komutu ile kurdum.
Hedef disk olarak NVME seçip işletim sistemini yükledim. Sonrasında
Kod:
sudo raspi-config
komutu ile boot order kısmından "NVME first" seçerek kaydettim. Sonrasında Raspberry pi'yi kapatıp SD kartı çıkardım. Yeniden açıp NVME diskten boot etmesini sağladım.
Kurulum ve güncellemeler sonrasında hız olarak afaki bir fark göremedim ancak veri okuma ve yazma hızlarında illaki hızlanma olacaktır.
Normalde Sandisk 32GB SD (A101 de satılanlar) kart kullanıyorum.

Kullandıkça detayları ve gördüğüm farkları yazarım.
 
Son düzenleme:
pi4 veya pi5 üzerinde ne kadar hız farkı oldu ? açıkçası SD kartlar endüstriyel projelerde bana güven vermiyor. hemen değil ama aylar belki de 1-2 yıl sonra o kartlar bozulur gibi geliyor.
 
SD kartlar bana da güven vermiyor. Ama ssdlerin de garantisi yok. En güzeli yazılımı kartta veriyi bulutta tutmak. Kart iptal olursa yeni kart takılır ama veri kaybolmaz.
 
SD kartlar bana da güven vermiyor. Ama ssdlerin de garantisi yok. En güzeli yazılımı kartta veriyi bulutta tutmak. Kart iptal olursa yeni kart takılır ama veri kaybolmaz.
ben linux ile çok uğraşmıyorum ama endüstriyel bir projede arkadaşlar şöyle yapmıştı. boot ederken sistem kendi imajını bir ramdiske atıyor. swap dosyası vs bu ramdiskte tutuluyor ve normal çalışma esnasında özel bazı dosyalar hariç sd karta yazma yapmıyor. en azından benim anladığım kadarıyla böyleydi.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,594
Mesajlar
126,916
Üyeler
3,071
Son üye
tekin124

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top