fide
Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
PCIe To M.2 Adapter for Raspberry Pi 5, Supports NVMe Protocol M.2 Solid State Drive, High-speed Reading/Writing, HAT + Standard - Redeem Hardware Products, DIY Electronics, and Kits by PCBWay Beans
PCIe To M.2 Adapter For Raspberry Pi 5Designed for Raspberry Pi 5Adapter For NVMe Protocol M.2 Solid State Drive, High-Speed Reading/WritingConnecting To PI5 Via 16PIN CableBased On 16PIN PCIe Interfa...
www.pcbway.com
Raspberry Pi 2024 yılbaşından önce NVME adaptörü çıkaracağını duyurmuştu ama stoklara girmesi 2024 Temmuz ayını buldu. Raspberry Pi NVME adaptör üretimi kaliteli olsa da fan için yeterli havalandırma alanı sağlamıyordu. Bu yüzden Waveshare NVME adaptörü PCBWAY sayesinde temin ettim.
2230 ve 2042 boyutlarındaki NVME diskleri destekliyor. Ayrıyeten üzerine INA219 akım okuma çipi yerleştirilmiş. INA219 sayesinde NVME diskin çektiği akım, küçük bir pyhon script ile okunabiliyor. Kartın 3A kadar 3.3V besleme desteği var ama bu akım Raspberry Pi 5 headerdan çekileceği için güç tüketimi düşük bir disk seçimi uygun olacaktır.
Diski taktıktan sonra PCIE kabloyu taktım. Burada kablo yönüne dikkat etmek gerekiyor aynı kablo 4 farklı şekilde takılabiliyor.
PCIe To M.2 Adapter for Raspberry Pi 5, Supports NVMe Protocol M.2 Solid State Drive, High-speed Reading/Writing, HAT + Standard | PCIe TO M.2 HAT+
PCIe To M.2 Adapter for Raspberry Pi 5, Supports NVMe Protocol M.2 Solid State Drive, High-speed Reading/Writing, HAT + Standard | PCIe TO M.2 HAT+
www.waveshare.com
PCIe TO M.2 HAT+ - Waveshare Wiki
www.waveshare.com
Bu sayfadaki yönergeyi takip ederek,
/boot/firmware/config.txt dosyasına aşağıdaki satırı ekleyip reboot ettim.
/boot/firmware/config.txt:
dtparam=pciex1
Sonrasında
NVME check:
lspci
Diski formatlama gereği duymadım.
Raspberry Pi sitesinden Pi Imager programını
pi imager kurulum:
sudo apt install rpi-imager
Hedef disk olarak NVME seçip işletim sistemini yükledim. Sonrasında
nvme boot:
sudo raspi-config
Kurulum ve güncellemeler sonrasında hız olarak afaki bir fark göremedim ancak veri okuma ve yazma hızlarında illaki hızlanma olacaktır.
Normalde Sandisk 32GB SD (A101 de satılanlar) kart kullanıyorum.
Kullandıkça detayları ve gördüğüm farkları yazarım.
Son düzenleme: