Pişman etmeyecek RC uzaktan kumanda hangi marka?

IMG_20201111_232855.jpg
IMG_20201111_232849.jpg

IMG_20201111_232811.jpg


Bunlar ps2 kontrolcüsünü arduino ile okuduğum projeden kalma. Çok güzel olmuştu, analog dahil tamamen kontrol kabul ediliyor.
 
Bunlar da elimdeki diğer kumandalar. Özellikle Saitek X52 USB uçuş kontrol sisteminde kullanılıyor. @Gokrtl bilir hassas ama USB.

IMG_20201111_232610.jpg
IMG_20201111_232621.jpg
1605126740310672041402.jpg
 
  • Beğen
Reactions: fmy
Önce arduino ile PlayStation 2 kumandasını okuyan bir devre yapmıştım sonra çocuğa oyuncak yaparken bu şekilde yaptım.
Resmini paylaştığın kumandanın aynısı, eSky marka olanını 433 LORA modülle modifiye edip üstüne minik bir oled ile telemetri ekranıda eklemiştim.

Kontrol edilecek şeylerden birisi bir kamera. Sağ/sol, aşağı/yukarı, ve zoom in/out tek bir joystick ile olsun istiyorum. O yüzden çok iyi bir mekanik çözünürlük lazım. Belki de hazır bu tip joystick alınıp arduino bazlı bir sistem yapılabilir. Çok da güzel bir proje olur :)

Joystickler max 2 eksende çalışıyor. Zoom için ayrı bir joystick gerekir.
Ama @uyesercan 'ın paylaştığı resimdeki kumanda için konuşursak, normalde eksenlerin sıfır noktasını ayarlamaya yarayan kenarlardaki trimpotları zoom veya farklı bir amaç için kullanmak mümkün. Çözünürlüğü yükseltmek için analog eklemeler yapılabilir.
Sıfır ayarı için bir potansiyometre yi kenara bir yere eklemek de mümkün. Veya eklenen pot ile zoom yapmak ta.
Mikroda yapılacak iş ADC den oku, 1000 gibi bir değere oranla, üzerine 500 ekle, sonucu mikrosaniye olarak bir çıkıştan vericiye tek bir pin üzerinden sırayla kanalları PWM olarak bas gibi birşey.

Ben bunu hiç kullanmadım. Söyleyince uyandım, onlar ayar potu da olabilir. Bildiğim kadarıyla helikopter uçuruyor bu kumanda, stabil uçması için sıfırlama amaçlı ince ayar olabilir.
Heli gibi şeylerde içerdeki mikro potların durumuna göre ve helinin 90 veya 120 derece vs olduğuna göre kanallardaki sinyali modifiye ediyor. O yüzden üzerindeki anahtarlar vs. nin kanal sayısına etkisi olmayabiliyor.
 
Saitek'i nerden buldun? Bir zamanlar almak için çok uğraşmıştım. Uçak için çok iyi bir joystick.
Bit pazarında denk geldiğimde FS simülasyonda kullanırım diye almıştım. Aslında bu iki parça. Bunun joystick de vardı ama ilk onu gördüğüm için -joystick buna bağlanıyor- tek başına işime yaramaz diye almadım. Bir hafta sonra bu ana kumandaya denk gelince haliyle sadece bunu almış oldum. Üzerine mouse filan ger şey var. Şimdiki bilgisayarım simülasyonu kaldırmadığı için kenarda bekliyor. Öncesinde Logitech G Extreme 3D Pro joystick de almıştım aynı şekilde ama onu pilotluk okuluna giden birine sattım.

9622405939250.jpg
 
Bilmem işini görür mü ama bir de bunlar var. Wii kontrolcüsü gibi USB ile ikisi de air mause gibi çalışıyor fazladan eksen tuşu ve düğmeleri var.


IMG_20201111_235133.jpg
 
Şöyle üç eksenli joystick'ler var:

1605127901557.png


Ama tabi bunun çözünürlüğü ve stabilitesi nasıl olur bilmiyorum. Analog potansiyometreler var eksenlerde. Benim 3D yazıcının Z probundaki servoda eksen titremeleri görüyordum, o yüzden analog değil de dijital enkoderli birşey olsa daha iyi olur.
 
Şimdi bakıyorum futaba ve Spektrum radyolarına. joystick'ler 3 eksendir diye varsaymıştım ama şimdi emin değilim. Sanki iki eksen bunlar ve çubuğun tırtıklı olmasının esprisi, ergonomi için çubuk yüksekliğini ayarlamak gibi duruyor.
 
Şimdi bakıyorum futaba ve Spektrum radyolarına. joystick'ler 3 eksendir diye varsaymıştım ama şimdi emin değilim. Sanki iki eksen bunlar ve çubuğun tırtıklı olmasının esprisi, ergonomi için çubuk yüksekliğini ayarlamak gibi duruyor.
Rc kumandalarda 3 eksen görmedim ben hiç. Aslında fpv sistemlerde kamerayı sağa/sola çevirmek için ihtiyaç olan birşey ama yapmamışlar. Belki de son çıkanlarda vardır. Uzun zaman uzak kaldığım için bilgim yok.
 
Bir de şöyle birşey var:

1605129056362.png


Mevcut radyonun çubuğunu söküp bunu takıyorsun :D

"3 axis gimbal" diye aratınca çıktı bu.
 
Aslında spektrumun 8 ve 9 kanal versiyonlarında sağ üst köşede bir pot var. Bu potun ne işe yaradığını şimdi hatırlayamıyorum ama belki senin istediğin şekilde kullanılabilir. youtube dan videolarına bakmak lazım.
 
Bir de açık kaynak raydo var :D Fiyat da Futaba Spektrumlardan daha uygun. Hepsi ile de uyumlu.

6019 eklentisine bak
Açık kaynaklıyı da ilk defa görüyorum.
Eğer bağlantı hassasiyeti çok önemli değilse alınabilir. Yani havada olan birşeyin kontrolünü kaybetmemek için bağlantı çok önemli olunca kaliteden ödün verilmiyor. Ama çalışacak cihaz yerde ve sadece gerektiğinde müdahale için kullanılacaksa 200tl lik bir kumanda bile yetebilir.

 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,821
Mesajlar
99,360
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top