Proteus'ta subcircuit kullanımı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,578
Proteus'ta bir subcircuit tanımlıyorum. Sonra da aynı subcircuit'ün iki tane daha kopyasını yapıyorum. Hakikaten her bir subcircuit'e girince aynı devreyi görüyorum. Ama, subcircuit'teki devrede bir değişiklik yapınca, yapılan değişiklik kopyaladığım diğer iki subcircuit'te olmadığını görüyorum.

Bu davranışı hiç beklemiyordum doğrusu. Subcircuit niye kullanırız? Aynı devreden birkaç tane var da ondan. Ama bu şekilde davranınca, subcircuit olayının avantajı tamamen ortadan kalkıyor.

Sanırım ben bir yerde yanlış yapıyorum ama nedir anlayamadım. Proteus versiyon 8.8 SP1
 
Ben de aynı versiyonu (8.8 SP1) kullanıyorum. Bu sürümde hiç denememiştim, ufak bir test yaptım ve çalışıyor. Yani yazılımdan kaynaklı değil. Testi şöyle yaptım; 1. resimde subcircuit giriş ve çıkışları çapraz (IN1->O2, IN2->O1) bağlı. 2. resimde ise subcircuitin sadece birini düzenleyerek düz (IN1->O1, IN2->O2) bağladım ve kullandığım iki subcircuit de değişti.

464

465
 
SUB1 deki bir komponentin değerini değiştir. Mesela 22k olan bir direnci 47k yap. SUB2 de de aynı değişiklik gerçekleşiyor mu?

Bende gerçekleşmiyor.
 
Bir eleman kullanmadım test için sadece birbirine doğrudan bağladım bir de öyle deneyeyim.
 
Ben bir gerilim bölücü ile deniyorum. İki giriş iki çıkış var. Eğer dirençlerden birine bir kapasitör paralel bağlarsam, diğer subcircuit'te de kapasitör geliyor. Ama direncin değerini değiştirirsem, diğer direnç hala eski değerinde.
 
Hayır bende de değişmiyor. Çok garip yukarıdaki gibi doğrudan kısa devre yaptığımda çalışıyor ancak direnç eklediğimde direnç değerleri değişmiyor. Bahsettiğin gibi oldu. Burada yazana göre hepsinin içine girip kopyala yapıştır yapmak gerekiyormuş.
 
Subcircuit özelliğini tamamen anlamsız hale getirmişler yani :D

Bakalım haftaya direkt Labcenter'a yazayım, onlar ne diyecekler ...
 
Timur bey,

CTRL+C ve CTRL+P ile mi kopyaliyorsunuz?! Yoksa EDIT altindan mi yapiyorsunuz?
 
Sağ tıklayıp "block copy" yapıyorum. Aynı şekilde sağ tıklama menüsünden copy ve paste de kullandım. Ctrl-C Ctrl-P kullanmadım hiç
 
Komponent referanslarının (R1, C1 vs) değişmemesi normal, zaten değşmemesi de gerekir. Çünkü her ne kadar devreler aynı devre de olsa, PCB üzerinde hepsinin ayrı bir referansının olması beklenir.

Referans olayını biraz daha detaylı açıklayayım: SUB1'deki devreyi kopyala/yapıştır yapınca, SUB2'deki devrede ilk başta R1, gene R1 olarak gözüküyor. Ve ilk başta insan şaşırıyor "hmm neden aynı referans verdi?" diye. Ama "design explorer" altında bakınca, Proteus'un bu referansların arkasına bir ek yaptığını görüyoruz. Mesela R1_1 ve R1_2 gibi. Ama ben normalde SUB1'i çoğalttıktan sonra komple devreyi annotate ettiriyorum, ve neticede her komponent ayrı bir referansa kavuşuyor.
 
Şimdi aynı denemeyi KiCad ile yaptım (Windows 10 altında, versiyon 5.1.0). İki tane subsheet ve içinde aynı devre var. Bir subsheet'te direnç değerini değiştirdim, diğer sheet'te de değişmiş olduğunu gördüm. Bu herhalde bir Proteus bug'ı, bakalım göreceğiz :D
 
Şöyle bir cevap geldi:

The ability to assign independent values to components in sub circuits is by design. It is not uncommon for replicated sub circuits to vary slightly in this area. A good example are audio channels, slight changes may be required to get the desired result.

If you are wanting the change values en-mass across the sub circuits, I would suggest using the design explorer to do whole sale changes in one go.


Yani iyi birşey yapmak için işe koyulmuşlar, sonra da ortaya çıkan şeyi bozup (bu böyledir) diyorlar. Neyse, bu şekilde idare edeceğiz herhalde.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,419
Üyeler
2,440
Son üye
turankaya

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top