PSIM Makaleleri

Takur tukur diyerek hakaret ettiğinin farkında değilsin belki.
Sade zan ile yazılmış kelam. Üslup hiç hoş değil belirteyim.
Ne bizim tasarımlarımıza vakıfsınız nede ürünlerimizi gördünüz.
Sulu soğutma kuleleri olmadan basit bir fanla soğutabileceğinizi zannetmek te kendinizi dev aynasında görmeğe eşdeğer.
20 derece girip 60 derece çıkan su 30KWlık su pompalarıyla devreder ve her su giriş çıkış kanalında termik swiçler wardır.
1700 dereceye çıkan bir ocağın enerjisinin yarısı ısı olarak su ile geri döner. bunun 10 da biri yaklaşık elektronik devrelerden geriye döner.
Pakdır küldür takur tukur olup olmadığını görmen için sizi yerimize bekleriz.
Simulasyon programları sadece hesabı kolaylaştırır.
Hesap makinası yok diye hesapları kafadanmı sallıyorduk geçmişte sizin mantığınızla.?
 
Bilerek yazdım o üslupta ama hakaret değil eğer öyle algılandıysa özür dilerim. Ama neden öyle dedim, altta açıklamaya çalışayım.

SOA, termal analiz, simülasyon bunlar işin daha temeli. Günümüzde bunları kullanmamak ya da bilmemek bir inat eseridir bence.

Ben de geçmişte büyük motor sürücüler, kaplama havuzları için güç kaynakları, hurda demir kaynatmak için indüksiyon sürücüler yapmıştım, atla deve şeyler değil benim için gayet vakıf olduğumu düşünüyorum bu güçlere. Teknolojik olarak geri kalmış olabilirim artık, ARGE'den çıktım, şimdi farklı sektörde kW mertebelerine geriledik. Gerçi onları da paralel bağlayarak yine MW'lara ulaşıyoruz. (PV sektöründeyim, saha kurulum bakım tamir vs.)

Ama kimse simülasyonu küçümsememeli. Sonlu eleman analizleri için, özellikle motor tasarımında danışmanlara binlerce dolarlar verildiğini bilirim. Ansys ve benzeri programları kullanmadan motor, bobin, trafo tasarlayan adam, günümüz için konuşuyorum, taşı taşa sürtüp ateş çıkarmaya çalışan adamdan farksız olur. Her ne kadar elle hesap olsa da sonlu eleman analizi gibi karmaşık bir şeyi, kompleks bir cihazda elle yapmak imkansıza yakındır. Şu aşağıdakini elle hesaplayacak baba yiğit varsa helal olsun.

motorcad_img01_w8tlzw.jpg


"Termal modellemeler simulasyondan gerçek hayata yansıması açısından ne kazandıracak bize.?
Soğutucu tasarımı mı yapacağız bu sayede?"


Size iş verecek bir müşteri olsam, istediğiniz süper tasarımı yapmış olsanız, dolu referansınız olsa, SOA bilmiyorum deyip yukarıdaki cümleyi bana kursanız, ikram ettiğiniz çayı bitirir iyi günler dilerdim size. Buna alınmayın, ben kıl müşteri kategorisindeyim.

Bir örnek vereyim; diyelim milyar wattlık bir iş alacaksınız ve patronunuz size git bir araştır bu adamlar nasıl iş yapıyor dedi. Gittim firmaya, abi dedim siz nasıl hesaplıyorsunuz soğutucuları, yeğenim termal kamera ile bakıyoruz, yetmiyor parmağımızı dokunduruyoruz ısınıyorsa basıyoruz suyu, basıyoruz havayı. Eee mekanikçileriniz ne yapıyor usta, termal analiz, akışkan analizi vs. yok mu, heee onlar mı onlar bize saç parça, kıvrım büküm işleri falan çiziyor canım başka bir şey değil. Eee şuraya buraya nasıl önlem alıyorsunuz, abi senin de dert ettğin şey, bırak bunları gel biz senle kebap yiyelim yeni bir yer açıldı burada... Abi boşver kebabı, senin cihaz bana ağır gözüktü, avrupalı rakiplerinki sizinkinin yarısı, neden böyle bu; amaaan dert ettiğin şey, ağır mal iyidir. Çizim programı ne kullanıyorsunuz, otoket. Abi solid var başka şeyler var neden 3D çizim programı kullanmıyorsunuz, çok pahalı yeğenim. E iyi de dayı 15 milyon dolarlık işe talipsin, 10-15bin dolar mı koyacak sana..... (Bizzat yaşadığım bir olay)

Büyük ihalelerde beni danışman olarak tutan firmalar için, ürün alacakları ya da tasarım yaptıracakları firmaları geziyorum istekler geldikçe. Bir nevi ihale öncesi inceleme gibi. Dolayısı ile kime ne soru soracağıma vakıf olduğumu düşünüyorum. Haftaya 4,5MW'lık bir proje için Niğde'ye gidicem mesela...

Savunma sanayine iş yapan alt yüklenici kişiler bilecektir. Adamların ilk sorguladıkları şeyler bunlardır. Hangi programları kullanıyorsunuz, simülasyonda neler yapıyorsunuz, makale takip ediyor musunuz, yüksek, doktora yapan kaç adamınız var, çalışanlar kaç yıllık deneyimli vs. vs. Hatta stok takip sistemine kadar soruyor bazıları...

Siteniz ya da kataloğunuz varsa cidden incelemek isterim ürünlerinizi. Merak ettiklerim konusunda sorularımı sorarım ticari sırları ifşa etmeden. Facebook'a girdim şirketinizile alakalı olmayan gönderiler vardı ürünlerinizi göremedim. Bir kaç videodan gördüğüm kadarıyla tristör kontrollü indiksiyon ocak yapıyorsunuz gibi geldi. Eğer öyleyse IGBT tarafına geçtiniz mi? IGBT demek SOA demek çünkü. Bu arada Picproje'deki Salim hoca siz misiniz? Oraya bir vesile ile üye oldum, yazılarınızı severek okuyorum, özellikle yeni entegre paylaşımlarınızı.

Demem o ki, bizler simülasyondan uzak kaldıkça elin makinelerini uzaylılar yapmış gibi bakarız. Hayatta en üzüldüğüm şey metematiğim, teorim hep zayıftı. Maalesef iyi hocalara denk gelemedim ve hayat mücadelesine erken atılmak zorunda kaldım. Umarım yeni kuşaklar bunu başarır. Umudum var bu yönde...

Z kuşağına kızıyorlar vs. ama hepsi çatır çatır simülasyon programı da, tasarım programı da kullanıyor. Biz dinozorların nesli bitmeli artık...
 
Son düzenleme:
Biz hiç simulasyon yapmıyoruz sadece paldır küldür üretiyoruz niteliğinde yazmaya devam etmişsin. Zatende simulasyona karşıymışız sanki anlayışıyla yazılan metinler...
Şu kısaltmalardan bir kurtulalım öncelikle.:temkinli1:
Her sektör yabancı kaynaklı kısaltmaları kendisi için kullanır. Herkes anlamak bilmek zorunda değildir.
SOA nedir bilmiyorum dedim ama bir çuval kelam arasında soanın ne olduğu halen anlatılmamış. Fala bakmam lazım sanırım.:gulus2:
Nedir şu 'SOA' oradan başlayın bence. SOA (Service Oriented Architecture) olabilirmi mesela. Yada SOA (Sen Otur Ancak).:winktongue1:
Burası insanların birbirine çaktığı değil yardım ettiği analiz ettiği platform olarak algılamıştım.:emindegil1:
Galiba yanılmışım.
Bir platform için Bir tartışmanın böyle monolog haline gelmesi ise gerçekten cansıkıcı.
Öncelikle burayı bir ziyaret edin.
https://www.indemak.com/tr/
Sonra gene görüşürüz.
Alacağımız bilgi warsa da her zaman kapılarımız açıktır.
ek: Wereceğimiz bilgileri de asla esirgemeyiz. Balık tutmayı nasıl yapacağını illaki anlatırız, gösteririz.
 
Son düzenleme:
Tam siz o satirlari yazarken bende asagidakini yazmisim

 
SOA net ve yalın anlatan en iyi doküman budur: https://www.ti.com/lit/an/sluaao2/sluaao2.pdf?ts=1717569688825
Okuyalım, gri hücreleri coşturalım.

Sitenizi inceledim, aynen tahmin ettiğim şekilde şeyler çıktı. Bana şahsen "off" dedirtmedi, artık evlerimizde ele ayağa düşmüş teknoloji indüksiyon, 20 sene önce de benzerlerini gördüğüm için belki bana ilginç gelmedi, başkasına gelebilir, tamamen öznel bir yaklaşım benimkisi. Artık güç fuarlarına gittiğimde tartışılmıyor bile, Çin egemenliğine geçmiş bir sektör gibi duruyor.

Konu simülasyondan çıkmıştı tekrar oraya döneyim.

Lafı uzatmaya gerek yok, demem odur ki, iyi analiz programları, simülasyonlar, tasarım öncesi veri analizleri vs. vs. ile başka ülkelerle rekabet içinde olacağımız şeyler yapabiliriz. Şimdi alınacak arkadaşlar belki ama hiç bir ülke 100MW gücünde metal eriten bir şey için savaş çıkarmaz, ambargo uygulamaz. Ama şu altta paylaştığım, üzerinde Amerika bayrağı olan, kibrit kutusunda bu modül için ülkeleri işgal ederler, iha, siha düşürürler. Her bir zerresinde "patent" yazıyor. İşte bu ufacık modül, MW'larca güçteki cihazdan daha başarılı bir girişim.

20 yılı aşkın süredir TR'de şu modüller yapılmaya çalışılıyor savunma sanayi için mesela, ama hakkıyla başarıya ereni hala göremedim tek tük örnekler dışında...

images
s-l1600.jpg
 
Tamam sen her bişey bilensin.
Eskimiş köhnemiş ve dahi çine kaptırılmış teknolojinin yazılımını donanımını yapıp ihracın ABD den Afrikaya Avrupadan rusyaya yapabiliyorsak...
Sen herşeyi biliyorsun demektir.

Savunma sanayi iha siha demişken..
Odamdaki masamda bekleyen 2 KW lık şu aleti de ekleyeyim.
Konu böylece kapansın.
Fazlaca uzadı zira. Diğerleride bizi izlemek zorunda kalmasın.
1717672094625.jpeg
 

Benzer konular

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,520
Mesajlar
110,855
Üyeler
2,679
Son üye
eg3wie

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top